Nedskärningar inom vården

 www.vk.se/864313/far-bara-ga-ut-en-gang-i-veckan

Tyvärr så är det ju så att när man blir gammal i sverige och inte längre kan ta sig från punkt A till punkt B för egen maskin så är det absolut ingen garanti att du får hjälp med det för att du vill eller när du vill. 

Det här med att gå ut, det tar tid. Tid är pengar. Pengar ska sparas. Så enkelt är det, det bottnar liksom det mesta i ekonomin. Och visst, det är viktigt att hålla koll på pengarna, absolut. Men, vissa saker ÄR viktigare än andra. Vården och skolan/barnomsorgen ska inte skäras ner. 

Vad exakt ska skäras ner på? Inom omsorgen ska personalen täcka upp och jobba järnet för att inte behöva ta in vikarier. Det heter att spara pengar. Men vem får betala för det? Jo; vårdtagarna. Och personalen. Det går inte att spara pengar genom att öka på en redan ansträngd arbetsbelastning. Det går inte heller förvänta sig en säker och god omsorg om personalen börjar gå på knäna. Så, kära folkvalda politiker, tänk efter nu. Vad exakt ska personalen dra in på, alltså vilka arbetsuppgifter ska hoppas över när personalen går kort?

Kanske ska gamle mannen på 21:an få ligga kvar i sängen varannan dag och få äta där, för det krävs oftast dubbelbemanning där inne. Eller ska vi kanske hoppa över nån dusch då och då, eller kanske skippa städet som görs var 3:e vecka? Eller varför inte låta vårdtagarna gå runt i pyjamas fram emot lunch för att sedan klä om för natten redan direkt efter middagen, eller hoppa över träffar med anhöriga för att planera vilka mål vi vill uppnå med vården? Kanske du har något bättre förslag?

Tänk dig nu in i att det är din mamma som bor på ett äldreboende. Vad exakt ska personalen skära ner på hos henne? Hur vill du att hon ska ha det, eller ännu hellre; tänk på hur du vill ha det när du blir gammal.

Jag förstår mycket väl att Lycksele kommun behöver spara pengar, jag är inte dum. Men tydligen så är det rätt så inkompetenta människor som har lyckats bli folkvalda denna gång. I ett eget företag så bör man ha noggrann koll på ekonomin för att se att det går ihop, helst ska det gå plus. Går det minus månad efter månad så måste man göra något åt det, dra i bromsen ganska hårt och tänka efter vad som har gått fel.

En kommun som Lycksele, som har gått så fruktansvärt mycket back under så lång tid… jag frågar mig, vad har gått fel, och varför i hela friden har det inte kommit någon reaktion förrän nu? Varför har alla dessa pengar fått rinna iväg, och vars har dom hamnat?

Familjehemsplacerade barn, har jag fått höra, att det är där den största kostnaden ligger. Ja, kanske är det så. Kanske är det också så att vissa projekt har kostat dyrt, att vissa löner är alldeles för höga jämfört med jobbet som faktiskt uträttas och att man helt enkelt har blundat för att många bäckar små blir en fruktansvärt stor sjö.

Familjehemsplaceringarna går ju inte att göra så mycket åt. Däremot det andra, det går att skära ner där. Skola och omsorgen, visst, vissa besparingar måste nog göras men tänk framåt! Tänk på vilka sjukskrivningar det kommer att leda till, arbetsskador hos personal och skador på vårdtagarna. Det kommer, vänta bara. 

Jag ser ingen glädje i att bli gammal, instängd på en plats jag inte känner till med personal som inte har tid med mig. 

 

2 kommentarer

  1. Anna H

    Den dag jag blir gammal och hamnar på hem hoppas jag Sverige infört aktiv dödshjälp för den som önskar och kan fatta det beslutet. Har arbetat själv inom äldreomsorgen och vill verkligen inte hamna på någon sluten slutförvaring! Det är fruktansvärt för både vårdtagare och dem som arbetar! //a

  2. Rebecka Höglund

    Svar till Anna H (2013-05-08 15:11)
    Jag skulle absolut vilja se respons från någon av våra folkvalda på detta 😉

    Jag håller med och jag skulle nog tro att till slut kommer vi till en punkt där det är billigare att avliva äldre per automatik i stället för att placera dem på boenden. Fast det blir nog klasskillnad där med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.