Evert Taub´s Sverige: Hyllar horhus och ser ner på prostituerade (som tvingats dit).

Vilken tid vi egentligen levt i med all denna nedvärderande musik som kan ha förkommit. Evert Taub högt hyllad under sin tid och även efter för sina sånger och inte minst hans texter. Texterna handlar inte sällan om unga flickor som kan sälja sig för att få pengar och oftast är miljön tagen från fattigkvarteren i Argentina där han också i kontrast sjunger om det rika pampas och gods- och om djurägarna där.

Det är otroligt att han kunde bli så högt hyllad här. Musiken och tonerna, själva de centrala tonarterna kunde också direkt vara stulna där han lagt till egen text. Hans sånger är oftast också medryckande utan att man egentligen tänker mycket på vad texten handlar om. Vissa av hans melodier/sånger kan också om rätt ska vara rätt helt acceptabla. Hans fru Astri Taube var den som höll ihop hemmet och som oftast på den tiden, vilket var rätt vanligt saknade kvinnan egentligt värde. Det var vad mannen utövade som räknades. Så också här i familjen Taub. Att sedan Sven-Bertil kom upp sig och blev så populär som han ändå blev är också en förlaga från den gamla svenska kulturen där männen hyllades, men några få undantag för kvinnor. Sven-Bertil är närmast en värdelös sångare och skulle inte alls blivit så berömd om det inte vore för hans pappa och inte minst hans mamma som tog hand om alla barnen medans de var små och Evert oftast var utomlands och förmodat ”vänstrade” mycket.

Visst är det dags att hylla kvinnorna mer för deras insatser.

Just den delen om den tillhört arbetarkulturen och kulturen i övrigt i Sverige, som hållits hög är det ändå dags ändra på det.

Stockholmsmiljöerna är också utpräglade mötesplatser där hans sånger presenterades samt även Evert själv var med och stöttades upp av Sven-Bertil samt även Astri i bådas närhet. Gyldene Freden kan vara en känd mötesplats. Om den tillhör mera vänsterfolk eller den societeten får bli en gissning. Eller kanske rent av gammal höger? Eller kanske en blandning av lite av varje.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.