Politikens olika delar

Varje svenskt parti må ha sina bra eller dåliga delar om jag så säger. Frågan är hur prioriterar jag detta vid en eventuell röst. Som det nu utvecklats känns det som man lika gärna kunde låta bli rösta. Vad skulle förändra med en röst och finns det några (riktigt) bra alternativ? Jag menar oavsett om jag röstar eller inte bör jag väl inte utestängas från det alla andra har tillgång till, eller inte har. Vi lever väl ändå i ett fritt samhälle? Ibland undrar man ändå hur politiken och dess politiker styrs, eller om de gör, av någon influens som inte de själva förmår ändra i eller inte ens försöker tänka i egna banor. Det är klart V-mina med sina dryga 6000 invånare inte kan göra så stora avtryck. Inte heller om vi tar in alla andra små kommuner (lite invånarantal) skulle det göra särskilt mycket i den totala röstskara som finns i landet. Vi kanske har endast följa med i utvecklingen, den utvecklingen som för oss betyder ständiga indragningar.

Nu skryter inte minst de ledande sossarna både i Umeå och V-mina över Magdalena Andersson. Nå vilka förändringar är att vänta, i Umeå kanske det blir bara en fortsatt expandering som i motsats här i V-*mina vi kommer tappa ännu mer. Solidariskt så de föreslår? Vad händer om Moderaterna får in en större fot här i V-mina? Det är inte säkert det blir sämre av det, men blir det bättre, bättre utveckling? Pengapåsen torde inte bli större med ett skifte, men prioriteringarna kanske annorlunda. Vilka kommer då gynnas mer och vilka kommer gynnas mindre? Det är naturligtvis inget man berättar nu, det blir vid ett eventuellt tillträde.

I sanning, vad skulle bli bättre? Skogen och dess utveckling trycker M på nu, men i övrigt? Vägstandarden måste bli bättre säger M i V-mina, men hur tänker man sig det. Blir det bättre av alla timmertransporter och skogsuttag som sker? Jag säger inte att det inte är nödvändigt, inte heller är det någon annan som bestämmer vad skogsägaren gör med sin skog. Men naturligtvis kan vi ha åsikter i detta.

Beträffande den totala skogsskövling som sker och tänker främst på de s k regnskogarna är det ett fruktansvärt stort ingrepp som har jättestor inverkan på klimatet. Det vill man tala ryst om, därför att det är stora ekonomiska summor det rör sig om. Även djuren drabbas här, olika primater som tappar sin naturliga miljö bara för att vi ska fina träslag och så den förbaskade palmoljan.

Jag skulle vilja säga att det ser mörkt ut, men man måste trots allt vara lite optimistisk och hoppas på en förändring. Den kapitalistiska synen kan ha bidragit till utveckling (i de rika länderna som som hos oss) men lika mycket finns en stor negativ sida som gör att vi hamnat där vi nu är. Man hoppas på elbilar/elfordon och batterier, men är det verkligen hela lösningen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.