Nu skriks om elbrist igen mitt i sommaren

Det är en märklig situation vi fått när människor skriker om elbrist mitt i sommaren och därmed höjda priser. Det som framgick i ett inslag på tv var att nätet (elon) där strömbristen skulle vara ett problem inte har tillräcklig kapacitet föra in ström och därmed också föra ut. Nätet påstås härröra från 60-talet och man beräknar det kommer ta ca: 7 år få det utbyggt.

Det finns en rad frågor här. Hur kan då kärnkraft lösa energiproblemen om inte näten håller måttet och hur var det tidigare innan kärnkraften minskades fungerade nätet då tillfredsställande? Hur blir det nu då alla beräknade elbilar ska laddas då näten saknar kapacitet, även här i norr?

Hur kan man komma med det i elfte timmen, har man inte undersökt fakta och vad näten har kapacitet för? Sedan kan vi undra för användarna om det klagas i onödan. Det finns möjlighet binda priset till en fast avgift, oavsett stigande priser. Sedan kan vi också undra varför det slutgiltiga elpriset höjs med tre gånger innan det når kund.

Det är den marknad vi har som bestämmer elpriset i högsta grad. När tillgången är god är priset billigare och tvärtom. Vi ser bränslepriserna som tidigare hade den funktionen. Nu verkar det inte stämma utan man kan höja oavsett. Samtidigt ska vi påtvingas något (elbilar) som inte fungerar överlag. Hur fasen tänker man?

Miljö- och klimatpolitiken verkar blivit ett populistiskt hafsverk, nästan oavsett partier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.