Miljöpartiet torde sett sina bästa dagar

Det som hänt med Miljöpartiets politik som S-regeringen låtit gå för långt och upptäckt för sent ser vi nu resultatet av. Inom energiområdet har det blivit ett enda virr varr. Skyhöga drivmedelspriser som konjunkturen och pågående krig kan vara en del av orsaken, men inte hela. Vi ser hur skogsindustrin gnuggar sina händer, även bränslebolagen när de följer MP:s linje om mera inblandning av biobränsle i den vanliga fossila, det som kallas reduktionsplikt. Jag kommer inte riktigt ihåg hur många procent inblandning som slutligen skulle vara målet men över 50 procent i alla fall. Man stödjer hela pågående politik, kalla det energipolitik på att anpassa oss till klimatförändringarna och med det är det vanliga människor som försöker få sina ekonomier gå ihop som värst drabbas. Biltillverkarna gnuggar också händerna och här är det också Miljöpartiet som står på deras sida, då främst nu elbilstillverkarna. Man verkar tro att det är bara att slänga ut 5-600 000 på en elbil så är saken löst. Naturligtvis så enkelt är det inte för alla i Sverige.

Städernas invånare verkar ha det väst genom de höga hyror där oftast förekommer. Mannan som visades på tv (Jakobsberg, en s k ”fattigpensionär”) som försökte handla billigt i en specialinrättad butik som försökte hjälpa människor handla billigare livsmedel. Han påpekade om den höga hyran och att han måste ibland hoppa över matmålen för att få det gå ihop. Sverige har jätteproblem som aldrig kommer fram. Det vi ser och som visas är hur vi ska köpa dyra grejer till förmån för miljön. Vi skulle med andra ord köpa oss ur pågående klimatkris, ett litet land med fjuttiga 11 miljoner invånare skulle förändra världen. Är detta rimligt anta? Till detta har nu också kärnkraften drivits fram och ligger högt på agendan, precis motsatsen till vad Miljöpartiets politik gått ut på. Är inte detta egendomligt, eller kanske t o m resultatet och förväntat.

Inom energiområdet behöver vi människor väl insatta och med god utbildning om vi tänker oss få ett stabilare samhälle i vår energiförsörjning. Annika Strandhäll må vara duktig som människa och på annat sätt men som klimat- och miljöminister och tidigare Socialförsäkringsminister som hon inte speciellt bra klarade av kan vi fundera. Nu ska hon sköta den svåraste frågan av alla, energin, om bara några månader till. Är detta rimligt? S det gamla partiet verkar ibland inte lärt sig något och under de 8 år som gått har de tappat sin egen politik (om de hade någon) till förmån för Miljöpartiets. Nu i elfte timmen försöker man radikalt ändra i det.

Sedan om vi inbillar oss om billigare energi (både bränsle och el) kan vi glömma. Hittills så länge jag levt har ingenting blivit billigare. Har vi nu tillika hög inflation, bra mycket högra än normalt hur kommer det då se ut med allting? Det man kunde göra är om man pratar om billigare el är att ta bort de helt onödiga skatterna. Energiskatten och så momsen på den. Det är vansinne då man samtidigt pratar om vi ska göra oss fria från det fossila beroendet och drastiskt öka vår elförbrukning. Det som kommer ske, inte bara med elbilar utan Sveriges industrier i sin ”omställning” kommer behöva enorma mängder el. Det som händer är att vi kommer få en direkt fattigdom bland befolkningen. Totalt sett kommer vi få det sämre. Endast eliten i samhället kommer gynnas, vi andra blir slavar.

Hur kommer en ny regering klara det här? Kan nuvarande kliva fram utan Miljöpartiet, för det troligaste är de kommer åka ur. Missnöjet bland folket är uppenbart över deras politik, den politik som har gjort det väldigt kostsamt bara ta sig till jobbet. Häri kommer de förlora många röster. Men som det gamla ordspråket – som man bäddar får man ligga.

Inom energiområdet måste få in ”vuxna” och kompetenta personer. Som det nu verkar, även inom Energimyndigheten saknas relevant styrning. Inom hela området energi, utbyggnad av nät mm saknas det styrning som behärskar rådande situation.

Social kompetens räcker inte enbart, vi måste även ha människor med kunskap inom olika områden. Det hjälper inte med enbart med politisk styrning, partipolitik av gammal tradition och tro allting ska lösa sig. Energi, elektricitet ska styras av kunniga människor, inte amatörer. Det är alldeles för invecklat och vi ser nu resultatet av den styrningen. Det är närmast haveri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.