”Arbetslinjen”

Högersidan eller de vi brukar kalla det borgerliga blocket är inte sena påtala och nu speciellt Liberalerna att det är Arbetslinjen som gäller. Det är en sanning med modifikation. Att alla arbetar den som kan och att det finns arbete är naturligtvis en självklarhet med det system vi har i Sverige och många andra länder där vi finansierar vår sjukvård bl a.

Men i grunden var kommer kapitalet ifrån, är det från alla som har ett jobb, men ingenting producerar? Någonstans ifrån måste kapitalet komma, det som ska förse alla som ”arbetar” med löner. Går vi tillbaka i tiden var det nästintill skamligt arbeta, i alla fall om du hade ett lågstatus yrke. Det var inte fint nog, trots många slet ut sig för i princip ingenting. Så såg det ut då och det finns fortfarande människor som sliter mer än andra men har sämre lön än vad genomsnittet kan ha. Jag tycker man ska vara varsam med ordet ”Arbetslinje” när man egentligen själv inte åstadkommer särskilt mycket. Att sitta i regering eller riksdag, gå i vitskjorta och slips och uppmana andra till ”Arbetslinjen” kan anses som näst intill stötande. Tycker jag i alla fall.

Varför är det så många som flyttar och/eller bor i städerna? Det beror helt enkelt på att där kan landets råvaror tas om hand och skapa det arbeten. Försäljare, planerare, ekonomer, ja folk som aldrig varit i produktionen från grunden.

Ska vi säga något fult om Sverige var det just detta som hände när Socialdemokraterna förlorade makten första gången. Det blev så många som aldrig bidrog med något, utan i själva verket bara krävde löner utan att egentligen uträtta något. Det var då, nu har vi återigen de som slår ner på människor som nu kan bidra i produktion men anses mindre viktiga i en status, någon som har en fin titel men aldrig i hela sitt liv krökt ryggen. Nu kanske det blev lite överdrivet. Därmed sagt att studier skulle vara lättsamma och det måste även finnas morot varför man också studerar till något.

Men generellt kan vara i viss typ av människor som direkt ser ner på andra. Jag vill kalla dessa ”Arbetslinjeklassen”. Tidigare också när inga lagar fanns hur en arbetsplats kunde se ut, då var det inte många av de som nu förespråkar Arbetslinjen att arbetaren skulle ha det bättre. Jag tycker de borde se på ig själva hur mycket de uträttar som starkt förespråkar den här linjen.

Jag menar inte vi ska ha ett kommunistiskt system, ej heller ett system baserat på högerkrafter, ja om man så vill diskriminerande Liberaler som exempelvis Mats Persson.

En kommentar

  1. anders

    Allt välstånd skapas genom produktion (arbete)
    Ursprungligen var det skogen och jordbruket (bla. jakt o fiske) som skapade förutsättningar till överlevnad med mat på bordet Industrialiseringen medförde så småningom avlönat arbete som kunde beskattas av staten och tillföra resurser för den gemensamma välfärden. Det vi upplever idag är bla. pseudo ekonomi i form av tjänsteproduktion där vi utför tjänster åt varandra, administration, digitalisering, vård och omsorg, mm. Slutligen är det dock produktion som skall skapa mervärde för samhällets medborgare. ca 80% av näringslivet i Sverige utgörs av tjänstearbete, medan endast 20 % utgörs av tillväxtskapande produktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.