Kasa

Uttalas med accent kasá. Jag vet inte riktigt om det bara är ett namn vi hade på en mindre sopstation, eller där man hade en plats där man kastade allt överblivet. ”På den tiden” var inte inte nedskräpningen något större problem som idag det blivit och måste organiseras främst från kommuner. Några sopbilar och sophämtning ägde inte rum, inte i vilket fall när folk bodde utspridda i det vi idag kallar glesbygd. Numera ska allting vara koncentrerat till den största orten i kommunen. Så fungerar det oftast och här också i de små kommunerna med liten befolkning men kan vara stora ytmässigt. Att folk inte längre vill bo ute i den s k ”bushen” kan ha sin förklaring i många betingelser.

Nu är det som det ändå är och torde väl knappast gå att ändra i, beräknat med sopor, sophämtning, även vatten och avlopp får man inte längre ha som på ”den gamla tiden” Förklaringen till hanteringen av de egna soporna och avfallet som tidigare fanns var att det var mycket mindre. Mindre rester som blev över och blev det, i alla fall med matrester kunde husgrisen, fåglarna eller andra djur, även vilda ta del av det. Likaså med konserver. Då var de gjorda av plåt och rostade sönder med tiden. Det nya och moderna var emaljeringen, någon gammal gryta eller ett föremål som var så skadat att det måste slängas och med en yta av emalj bröts inte ner. I annat fall bröts det ofta ner med tiden. När plasten började ta sitt inträde började också problemen vi idag ser. Det är egentligen en riktig förbannelse, men ack så praktiskt använda – i allting. Nu ska man visst börja göra kläder mot värme som man först blöter ner rejält, vrider sedan ur och tar på sig. Det ska utestänga värmen hålla kylan kvar i ungefär 6 timmar. Problemet som jag också här ser är att grundmaterialet är gjort av granulat. Plastkulor vad jag kunde se. Okej om man återvinner plasten, men se hur det ser idag på stora delar av jorden. Plast, plast, plast…

Någon återgång till kasá torde knappast ske och allting har idag blivit komplicerat och kunde vara mycket enklare tidigare och allting måste vi betala för. Det kostar även skita idag.

Allt överblivet eller som inte gick att använda mer: ”He é på kasá”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.