Ingen energikälla kan jämföra sig med kärnkraft i effektivitet

Går kärnkraft ersättas med sol, vind/vätgas?

Kärnkraften i naturligt uran har energiinnehåll 190 000 x 106 J/kg. Olja (eldnings) 42 x 106 J/kg.

(1 kg olja ≈1 liter, ungefärligt)

1 kg olja11 kW.

1 kg uran52 700 kW = 52 MW

Vi kan räkna här Karlshamns oljekraftverk som bränner 70 000 liter olja varje timme hur mycket det blir det under ett dygn. 24 x 70 000 = 1 680 000 liter varje dygn skulle motsvara 18 480 000 kW.= 18 400 MW.

Sveriges årsförbrukning TWh 140 = 140 000 000 MWh

Hur många kilo uran skulle åtgå för en årsförbrukning på 140 000 000 MW / 52 MW ≈ 2,7 ton, avfallet inberäknat. Nya kärnkraftverk borde ge mindre avfall/utbränt kärnbränsle.

Tycker du att något inte stämmer, tillägga eller på annat vis göra en kommentar, hör gärna av dig.

2 kommentarer

  1. Jörgen K

    Du har rätt i dina siffror, förutom…….

    Det är faktiskt en mängd vilseledande uppgifter runt export/import av el.

    2021 års siffror. Detta är fakta bakom kulisserna :

    Ja, vi har en hel del vi exporterar, men……
    I avtal har Sverige förbundit sig att exportera 40Twh årligen till kontinenten. Så av drygt 165 Twh som produceras så ska 40 avräknas.

    Kvar blir 125 Twh, Sverige förbrukar cirka 140 Twh själva vilket för den matematiskt kunnige inser att en brist finns på 15 Twh.

    Denna brist är import och stöttning av bland annat Karlshamnsverket. Så ja, Sverige har elbrist på grund av politiska beslut och besvärande tveksam produktion från vind. Staten har redan stöttat vindkraften med 60 miljarder vilket fortfarande inte kompenserar för någonting.

    Om vi lägger till avtalet med Norge att de får leverera på Svenska Kraftnäts ledningar upp till 70% av kapaciteten finner man att Svensk energi i nord sydlig riktning omöjliggörs. Att bygga ut stamnätet från norr är möjligt med teknikskifte vilket kräver att hela Sveriges distributionssystem omdanas. Kvar finns avtalet med Norge….

    Ska man då som socialdemokraterna nu önskar, skapa bara ett elområde, så Skånepriser ska gälla i hela landet har man verkligen missat verkligheten.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Den stora skillnaden mellan kärnkraft resp. förnybar energi sol och vind att det går göra ganska säkra beräknar hur mycket energi man får av, i det här fallet en viss mängd uran. När det gäller både sol och vind går knappast göra några fasta beräkningar. När lyser solen, när blåser det (lämpligt). Kan någon svara på det på förhand? Därför som så många pratar om är både planerad energi och reglerbar energi nödvändig. Ska vi komma något vart med det som utlovats, elbilar/elfordon och den ”omställning” det så högt pratas och pratats om måste vi ha mer planerbar energi. Hur de tänker göra rår jag inte över.
      Igår när jag gjorde de här beräkningarna har jag för mig jag tittade på hur många vindkraftverk det skulle motsvara i jämförelse med om kärnkraften skulle producera all ström åt oss. Om jag rätt minns fick jag det till 52 000. 2020 fanns det 4333 vindkraftverk. Det är bra många till om vi ska ersätta all kärnkraften, men vi har ju förstås vattenkraften också som också är ganska planerbar.
      Jag hoppas dock för guds skull att vindkraftsbyggnationerna inte ökar, i alla fall inte här i norr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.