Vattenkraften i Sverige kan också anses destruktiv

Vattenkraften som den är utformad i Sverige är absolut inte bra, speciellt i de stora vattendragen som dämts upp och de mindre, tillrinnande älvarna torrlagts. Det är egentligen en miljöförstörelse utan like. Främst är det de naturliga vandringarna fisken gör och främst laxen. Det är totalstopp i de flesta vattendrag där man installerat kraftverk. Stornorrfors Umeå är ett sådant ställe som kanske borde rivas och varför inte ersättas med vindkraft. Lennart Holmlund (FD) uppmanar till vindkraftsbygge, både havsbaserad och mera även i Västerbotten så varför inte vindkraft för Umeå istället då? Han hänvisar till Vattenfalls planer, men Vattenfall liksom alla eldistrubitörer och producerande tjänar enorma stålar på vindkraften, genom att den står stilla då strömmen som mest behövs. Det är rena guldgruvan för då kan man höja priset på el rejält, utan att det kräver några extra kostnader för den som ger ut elen.

Ser vi till vattenkraften igen finns här en trailer att se. Programmet i sin helhet har utgått. Det är en enorm förstörelse i sin helhet den vattenkraft som byggdes i början av seklet och som det gavs tillstånd till. Idag skulle jag tro det är totalstopp på såna jättebyggen som blev ända in på 60-talet. Porjus det tredje största i landet byggdes i början av 1900-talet. Det nästa största, Stornorrforsen Umeå togs drift 1958 landets näst största producerar lite drygt 599 MW. Harsprånget 818 MW, landets största och byggdes och invigdes 1951.

Alla utom Stornorrforsen tillhörande Lappland och/eller Norrbotten. Här sitter vi, jag i Vilhelmina och ska oroas över elförsörjningen i framtiden, medan Umeå har försett sig med ett eget kraftnät/energibolag som om vad som än händer har säkrat strömförsörjningen åsså sitter Lennart Holmlund m fl och uppmanar till vindkraftbygge. Detta ger ju ingenting i jämförelse med kärnkraft och utan vattenkraften vore vi stenbet. Det är en enorm miljöförstörelse vattenkraften som den också borde ersättas med kärnkraft där det går, nära havet.

Uppdämda ”döda vatten” borde i så fall till stor del ersätta den vattenkraft vi nu har. Fisken och fisket lider hårt och har nästan helt eller delvis dött ut i tidigare så rika fiskevattnen. Detta borde en gammal inåtvänd Socialdemokrat som Lennart Holmlund ta och fundera över.

Värre egoist än Lennart Holmlund, även Socialdemokraterna i Umeå och landet får man leta efter. Den energikris vi upplever har helt hållet uppkommit genom Socialdemokraterna själva hur de hanterat energifrågan. Nu har man väldigt många idéer på hur man ska lösa den, ge ut bidrag, elakuter och vete sjutton allt de föreslår. Hade man tidigare skött det på rätt sätt hade den här situationen aldrig uppstått och det genom att låta Miljöpartiet vrida om huvudet på dessa med deras idéer om CO2-fritt, klimatsmart och allt vad inbillat S och folket i övrigt. Det finns bara ett sätt lösa energifrågan för lång tid framöver och den heter kärnkraft. I annat fall kan vi lägga ner hela de pågående projekten och gå tillbaka till basic.

Hur länge sitter nu ledningen inom Vattenfall? Brukar inte en nytillsatt regering stuva om rejält i olika myndigheter och institutioner och speciellt de som ligger under staten, i stora eller mindra delar. Vi kan inte begära att nu den regering vi har ska lösa allting nu efter bara knappt 3 månader, när den gamla regeringen höll på i 8 år utan att de fick till nånting av värde. Energin lyckades de bra med, hur vi nu fått.

Att skriva kommentarer i Lennarts blogg anser jag meningslöst. Jag har skrivit några gånger men han tar aldrig in dem. Därför har definitivt slutat skriva någon kommentar alls och skriver en egen blogg istället. Han får skylla sig själv när han inte vill vara en demokratisk röst. Sorgligt för någon som ska tillhöra Sveriges största parti, även kalla sig demokratiskt. Det är ett hån.

Alla andra tar in kommentarer om jag skrivit någon, men inte Lennart. Han verkar skraj och osäker, hur ska man annars tolka det.

Om de nu går upp S efter valet, vad har det för betydelse. Tåget har redan gått. Det skulle man tänkt på innan.

4 kommentarer

  1. Lars Eliasson

    Håller med om att vattenkraften är en enorm miljöförstöring. Samtidigt är vattenkraften en fantastisk tillgång då den snabbt kan ökas eller minskas genom förändrat vattenflöde genom kraftverken. En kraftkälla som vi blir allt mer beroende av ju mera vindkraften byggs ut.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Visst är vattenkraften en utmärkt energikälla om det inte vore för hur mycket den skadat den biologiska mångfalden vad det gäller vattenlivet. Men det är naturligtvis inget nytt. Det har pågått under lång tid nu och vi har vant oss eller accepterat det. Men visst är det för jäkligt om vi tänker efter hur det kunde varit utan vattenkraften som har byggts mycket i överdriven form. En viss del kom till räddning när kärnkraften introducerades och av inte minst den Socialdemokratiska dåvarande ledningen. Vi har därför kunnat öka vårt energiuttag kraftigt och har så varit utan några närmare problem under lång tid, ända tills nu. Laxens förhindrade naturliga vandringar känns bittert både se och uppleva. Deras tappra försök motströms göra jätteskutt för att forcera uppströms och där mötas av ett solitt stop. Det är ett enormt djurplågeri som vi blundar för. Likaså har det visats hur ålen dör i mängder när de försöker ta sig igenom turbinerna. Löser vi det genom mera vindkraft, knappast, vi blir ännu mer beroende av främst redan de hårt ansatta vattenkraftverken främst i den norrländska naturen.

  2. Christer

    En mycket bra sammanfattning. Både vad gäller ”den heliga” vattenkraften och LH:s sensationellt odemokratiska agerande.
    Vattenkraften är, på pappret så att säga, bra. Men den miljöförstöring den innebär är nog långt ifrån allmänt känt.
    Skulle man planera för nya stora dammanläggningar liknande de som nämns i bloggen skulle man aldrig få tillstånd att bygga dem. De är helt enkelt farliga för miljön och den biologiska mångfalden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.