Fortum villiga bygga ny kärnkraft

I en kortare intervju i går kväll i SVT fick Vattenfalls VD Anna Borg svara på några frågor vad hon ansåg om ny kärnkraft i Sverige. Svaret var inte alldeles övertygande positivt. Det fanns en rad skäl till det. Det måste vara lönsamt bygga och så kunde det vara brist på folk som var villiga ställa upp arbeta med ny kärnkraft i Sverige. Hon sa inte direkt nej, men jag fick det till att intresset var svalt.

Vi kan ju tänka den period som varit i Sverige där kärnkraften kommit på skam och i gengäld har vindkraften dominerat. Den påstås vara billig bygga, vilket kan vara sant, men ger i gengäld inte tillbaka ström den skulle vara uppmärkt till. Den är väderberoende vilket är vad den också drivs av. Sedan har vi tillsättningar av olika chefer inom statliga och halvstatliga bolag och verk. Är det inte på det viset att nuvarande VD för Vattenfall Anna Borg tillsattes under den S-regering där Miljöpartiet var med i? Varför skulle hon vara intresserad av ny kärnkraft, när det blir större vinster med vindkraft? Desto mindre ström den ger, desto högre vinster. Energipolitiken är verkligen körd i botten.

Nu vet inte jag hur olika tillsättningar går till och det är endast vad jag spekulerar i hur det kan ha gått till och varför hon inte är pigg bygga ny kärnkraft.

Nu verkar det lösts sig i alla fall med finska Fortum som kan bygga både i Sverige och Finland.

Vattenfalls nuvarande VD hänger löst med den nya regeringen?

Det finska kärnkraftverksbygget i Pyhäjoki läggs ner.

5 kommentarer

  1. tjalle

    Och de politiker som är emot kärnkraft påstår att det tar 15-20 år att bygga kärnkraft. Detta är falskt, man kan bygga själva verken på ca 7 år men det är tillståndsprocessen som är lika lång som att bygga.

  2. Jörgen K

    Att låta de stoppade reaktorerna renoveras till full duglighet kan knappast ta speciell lång tid, de är bara satt i malpåse. De skulle utan vidare kunna fungera ytterligare 15 år.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Det är ju fruktansvärt hur vi kunnat hamna i den här situation. För mig kan det betyda 5000 mindre röra mig med per mån. Det är samma sak som att få pensionen sänkt med 5000/mån. Och det har skett under en Socialdemokratiskt styrd regering vilka är dessa som orsakat detta energikaos. Jag är absolut inte glad över varken S, V, MP eller centern. Det var ju dessa som stängde ner kärnkraften utan att ha en fungerande plan. Oavsett hur den här regeringen kommer lyckas, trots tappra försök, får vi nog räkna med att den billiga el som vi ändå hade innan, kommer aldrig tillbaka. Det är kontentan av 8 års flum.

  3. brorson

    Länets MP-riksdagsledamot har skrivit på sin blogg att hon innerligt önskar en debatt HUR klimatmålen i Parisavtalet ska nås i stället för OM de kan nås .Någon debatt om de BÖR nås vill hon naturligtvis inte ha. Någon ifrågasättande av Parisavtalet tillåts tydligen inte. Totalt tanke-, åsikts-, och yttrandeförbud på den fronten. Anhängarna behöver inte ens förklara sig. Det är som att tillåta en dödsdömd att diskutera avrättningsmetod, men inte dödsdomen i sig.

    Sekreteraren i den svenska Vetenskapsakademin har idag klagat på att vi har för många universietet och för många forskare i Sverige, vilket enligt honom påverkar forskningens kvalitet negativt, med följd att omvärlden inte lyssnar på svenska forskare, Man behöver inte tvivla på att han har rätt, när det vimlar av ”experter” med fina akademiska titlar, som gör uttalanden om klimatet och elförjningen, som strider mot både allmänbildning och sunt förnuft. Verkar vara deras sätt att slåss om andlagen, göra intryck på anslagsbeviljande politiker och myndigheter. Säga det de vill höra från forskarhåll.

    Därtill bedriver MP-ledamoten katederundervisning om markanvändning, med det självklara påpekandet att mjölk- och köttproduktion tränger undan annan markanvändning, men utnt att nämna varer sig vad vindkraften tränger undan eller att vi har fyra odlingszoner (eller tretton) i Sverige med palmer som har planterats il låglänta parker i söder och kalfjäll i höglänta delar av Norrland. Och att människans förmåga att tillgodogöra sig växtprotein beror på vilket slags växtprotein .Hur många vet att det småländska höglandet tillhör samma odlingszon som södra Norrlands kustland?

    I tropikerna finns många växtslag, som kan skördas året runt och kan ätas direkt av människor, medan vi behöver våra betande djur som grovfoderomvandlare (omvandlar växtprotein till animaliskt protein Anledningen till att samer har slagit sig på renskötsel, är inte att samer är dumma eller efterblivna, utan på att renskötseln är den mest rationella markanvändningen (när marken används för livsmedelsproduktion) i renskötselområdet.

    Enligt min mening borde renskötseln vara ett större riksintresse än både vindkraft och nya järngruvor – som inte behövs eftersom vi har tillräckligt många redan – med massor av nedlagda gruvor i Bergslagen, Som skulle ge vinst vid återupptagen drift bara efter en liten efterfrågeökning .Fler gruvor i nuläget skulle bara sänka världsmarknadspriset på järnmalm och skulle alltså inte ge någon vinst alls i ett nationellt perspektiv .Norrland reas ut till utländska profitörer och de traditionella norrländska näringarna trängs undan,

    MP-riksdagsledmoaten skriver också ” att Det finns 3 sätt att minska fossila koldioxidutsläppen från transportsektorn:
    Byta drivmedel i befintliga fordonsflottan.
    Byta ut fordonsflottan.
    Minska antalet körda kilometer.

    Skriver alltså en norrländsk riksdagsledamot för ett parti, som vill smälla iväg flera hundra miljarder på nya ”höghastighetsjärnvägar” i södra Sverige och en tarm upp längs Norrlandskusten – för att öka pendlingsavståden, men inte för att minska de förhatliga CO2-utslappen. Den minskningen ska elbilarns stå för. Rena knäfallet för bilindustrin och bilismen. MP tror kanse på sina egna lögner, att det inte skulle vara möjligt att öka godsflödena på befintliga järnvägar?

    SVAR INLÄGGSFÖRFATTARE: Har inte läst det korkade inlägget, men vet vad du menar. Verkar inte alls bry sig om vad det ställt till med, energikrisen. Den om något leder till fossila ökade utsläpp. Hur många oljeeldade kraftverk måste vi nu starta upp? I elbebesparingens tider nämner hon inget heller om laddning av elbilar. Konstigt då vi vet vad en snabbladdare förbrukar. Jag tar helt avstånd från tidigare förd politik, i princip allting. Jag tycker det är bra om det radikalt blir en ändring i det mesta. Bostadspolitiken är ingenting som skulle vara något problem här, det är i städerna vi jämt får höra vilka åtgärder där måste till. Jag tycker Ebba B har rätt inställning, en politik för hela landet. Socialdemokraterna verkar åldriga och initiativlösa.

  4. brorson

    Sett ett TV-inslag, där man sa att de tyska reaktorerna har lagts i ”malpåse” och skulle kunna tas i driftg relativt snabbt. Men den politiska viljan tycks saknas. I stället startar man upp gamla kolkraftverk, som ger drygt 40 % större CO2-utsl-äpp per kWh än den ryska naturgasen. I samma TV-inslag sades att de båda stängda Ringhals-reaktorerna avsiktligt har saboterats för att de aldrig mer ska kunna tas i drift igen. Nedmonterade delar av den ena reaktorn fanns kvar inom området, medan motsvarande delar har fraktats bort. Skrotas eller sålts som reservdelar till andra länder? Enligt en obekräftad uppgift har även själva reaktorkärlen förstörts, så att det skulle vara risk för en allvarlig olycka, om man försöker starta dem.

    Varför får vi inte veta mer om detta? Vad är ”public service” till för? Vem har utfört sabotagen och vem har givit order? Detta borde vara straffbart, att förstöra samhällskriitisk infrastruktur. Detta borde utredas av polis och åklagare, men de har som bekant fullt upp med sina egna kärleksintriger .Som kanske även Försvarsmakten kan vara indragen i, så här på tröskeln till Nato. Självaste ÖB, som vill leda Nato:s krigsoperationer i Östersjön, är ju poliskvinnans nya fästman.

    Själv har hon fått nytt jobb i regeringskansliet, Anställd av den förra eller den nuvarande regeringen?
    Har svårt att tra att den nuvarande har hunnit med detta, efter så kort tid. Då är frågan vad Morgan (Den förre justitieministern)visste och om han har försökt tysta ner det hela. Hon borde naturligtvis ha återgått till att bli vanlig polis, som det är brist på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.