Vattenbrist

Nu klagar lantbrukarna neråt landet och kanske främst Skåne att deras skördar kommer utebli p g av torkan. Samtidigt kan man undra om det inte är bra om det blir så dåligt att de måste lägga ner stora delar av sina arealer. Det har ju nämligen blivit populärt använda tidigare odlat mark för att sätta upp solpaneler i obegränsade antal. Maten och hur vi får den verkar blivit en andrafråga och knappt det.

Samtidigt kan vi undra hur israelerna får sitt vatten i det betydligt varmare landet som de fick tilldelat efter kriget och nu ständigt utökar. De använder havsvattnet genom intag från Medelhavet som de sedan gör om till färskvatten. Det är ett eget finurligt sätt de kommit på (i vanliga fall en dyr och omständig process) och som de troligtvis är ensamma om. Det var väl därför nazisterna vara så måna få bort dem. De var alldeles för smarta. Visst är de smarta och teknologiskt ligger de långt framme. Man kan ändå undra om det är rätt de konfiskerar landyta efter landyta och bygger bosättningar. Men de kanske bara följer sin tro som bygger på gamla testamentet. Öga för öga tand för tand. Det är ingen bra strategi, tycker jag.

Nå i vilket fall borde lantbrukarna och Sveriges bönder som riskerar lida av torka och har sina ägor nära havet i öst eller väst kunna dra pipelines och rena vattnet från salt. Visst kan anläggningarna bli dyra och jag har ingen siffra på det, men inga eller lite skördar kan vara värre. Speciellt för landet i sin helhet. Bröd är jätteviktigt och speciellt nu när Ukraina är ockuperat där vi får mycket av deras skördar.

Vi kan undra vad denna jakten på energi slutar. Är det vettigt det man håller på med?

7 kommentarer

  1. petter

    Vem ska betala för de kostnaderna det kostar att rena saltvatten till bevattningsvatten . ???
    Bönderna har då inte råd med den lönsamhet jordbruket ger idag.Konsumenterna tittar bara på priser och därför svämmar hyllorna över med importerad mat från djur som föds upp långt ifrån svenska djurskyddslagar och grönsaker besprutade med gifter som är förbjudna i sverige

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Tja är det bättre lägga ner så…vad vet jag. Det var bara ett förslag.
      Ligger det i nationens intresse blir väl saken en annan, om det ens går.

  2. tjalle

    En kubikmeter avsaltat havsvatten kostar mellan tre till sex kronor per kubikmeter, alldeles för dyrt för att använda för bevattning inom jordbruket.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Om torkan inte beror på klimatförändringar kanske oron är obefogad. Eller…

  3. kenth

    Skogsmark bidrar till ett fuktigare klimat…öppna ytor dunstar fukten bort då inget finns som binder den. Att lägga om odlingssätt med höstsådd av grönt som får ligga o förmultna hjälper också…då behövs det inte plöjas eller konstgödas innan sådden av vetet.

    • edor, Vilhelmina (inläggsförfattare)

      Det kan stämma det du säger. En alltför bearbetad mark som harvas och ständigt plöjs blir utarmad och tål torka sämre.

    • petter

      Svar till kenth:
      Jo gröngödsling är ju en sak men kvävet från detta hjälper inte att få till de skördar som behövs för att mätta alla munnar. Sen att odla vete år från år på samma åkrar håller heller inte. Det måste vara växelbruk för åkrar ska må bäst. Sen är det ju inte så stora delar av Sverige som vårvetet funkar på , största delen som odlas är höstvete. Och här i norr är det svårt att få ett vete med tillräckligt högt falltal för det ska gå att baka med. Men bättre sorter kommer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.