Inte behöver man vara i fjällen för att njuta…

av en härlig påskledighet när solen skiner från en klarblå himmel. Det är fantastiskt med vädret och jag njuter i fulla drag.

Njuter gör jag också av att få ha äldsta dottern med familj hemma så att jag får umgås med mina barnbarn som jag träffar för sällan. Yngsta  barbarnet är snart 3 månader och första grabben bland barnbarnen och kommer nog att bli bortskämd av den anledningen.

Igår blev det sedvanlig påskmiddag hos mig med alla barnen. Palt stod på menyn, jag tror att det är den enda rätt som alla äter både stora och små. Det är lättsamt med palt också maten blir klar på en gång och disken blir minimal.

Nu har Stureplanscentern gett sig in i debatten om skitjobb och menar på att det bara är att byta jobb om man inte vill ha jobb med dåliga villkor. Så enkelt är det nog inte. Hoppar du av ett jobb åker du på strafftid från a-kassan om du är med där. Stureplanscentern menar på full allvar att om du stannar kvar på ett skitjobb så saknar du civilkurage och där då skyldig till att upprätthålla systemet. Lösningen för dom är att avskaffa alla skatter så får folk ett fuck-off kapital

Ja inte för att jag förstår hur de kan få det till det men jag antar att vederbörande aldrig haft en låglönejobb. Sen säger andra att det är bara att utbilda sig till ett jobb. Inte ens här är det så enkelt.

Drömmen vore väl att vi hade ett studiesystem och en skola där alla för det första fick grundläggande utbildning och att den var lika över hela Sverige, alltså att staten ansvarade för utbildningen upp till och med gymnasiet.

Det ska inte bero på vilken skola du går eller var du går i skolan om du får en bra utbildning eller inte. Björklunds ide om att allt ska gå ut på teoretiska studier är inte heller bra. Det kommer alltid att finnas elever som är mer händiga än har läshuvud.

En slags yrkesutbildning under gymnaisetiden där elever som är händiga fick gå i lära hos företag och efter avslutad utbildning då har kvalificerat sig i ett yrke. Ekonomiskt skulle företagen få en del av de kostnader som skolan får för eleverna. Eleven skulle fortsätta få studiebidrag i vanlig ordning.

Många av våra stora företagsledare hade urusla betyg i skolan och många elever idag känner sig inte hemma i en skola som prioriterar teoretiska ämnen framför praktiska.

Idag är det inte heller lätt för elever att veta vad man ska utbilda sig till. Arbetsmarknaden är så svajig så att utbildar du dig fel och inte får jobb efter avslutat utbildning är risken stor att din utbildning är "bortkastad" och då står du där med skyhöga studielån och inget arbete.

Någonstans måste båda blocken i regeringen komma överens om en skolpolitik som håller ett antal år framöver så att det inte blir så att efter varje val ska det ändras igen. Inte undra på att lärarkåren går på knä och att de känner sig som disktrasor när förutsättningen för hur de ska sköta sitt jobb ändras ideligen.

 

Etiketter: , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Aroon

  Fint väder, Yes!
  Man kan undra varför svenskarna/ungdomarna åker till Norge och tar deras skitjobb, skala bananer bl a. Andra jobb finns förståss också, snickare, bergarbetare, målare m m. Finns det överhuvet taget något jobb för svenskar i Sverige? I så fall de som finns är väl de sämsta bland sämsta med usel lön varför man åker till Norge i stället. Norskarna själva prioriterar jobben och låter bl a svenskarna jobba åt sig. I de flesta fall tycker man svenskarna är duktiga såväl som eftertraktade. Någon speciell utbildning verkar inte heller krävas, är man duktig på att jobba och skötsam samt passar in i arbetslaget är det ingen som ifrågasätter en. För svenskarna har det här blivit rena guldrushen. Bra lön, justa arbetsvillkor och bra arbetsgivare. Är det inte så att det finns helt enkelt inga jobb i Sverige? Regeringen tittat bara hur det ser ut omkring Rosenbad eller Lidingö. Här stämplas folk som arbetsskygga som vill leva på A-kassa när sanningen är, det finns inga jobb. Var och varannan skulle väl annars inte pendla 50-100 mil för jobb? Det är fint gå med näsan i vädret och själv slipper befatta sig med verkligheten, när andra städar upp mer eller mindre gratis för en. Frågan är vilket som är smärtsammast: Långsamt svälta ihjäl eller dö av doften från ”fis”-förnäma svenskar?

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Aroon (2011-04-24 15:22)
  Ja svenskar har alltid varit populära utomlands likaväl som norrlänningar på 60-70 talet fick jobb hur lätt som helst i Stockholm men som du säger för en bra lön och justa arbetsvillkor kan man jobba med vilket skitjobb som helst. Men frågan är om de skulle göra samma jobb för en lön under socialbidragsnorm…knappast, sen finns det ju inga jobb i Sverige och de som finns matchar inte de arbetslösa så nog har regeringens arbetspoltik misslyckats. Istället för att se till att de som är arbetslösa får utbildning till de jobb som finns ska de skriva dagböcker för att jobbcoacher ska håva in pengar istället och ekvationen går inte ut, de arbetslösa blir fler och Anders Borg kliar sig i huvudet och förstår inte vad som är fel…

 3. anita

  På tal om detta med olika yrken, jag undrar, hur blir man teaterkonsulent?? Är det en lång utbildning och var finns den??
  Du verkar ha det så bra med bl a skollov (precis som lärare) så jag tänkte att det kanske vore en bra ide att kolla på denna utbildning till min dotter.

 4. Aroon

  Ja just det. På 60-70talet och även 50-talet utvandrade många norrlänningar och även finnar. Man kunde då få jobb lite varstans i södra Sverige och ingen speciell utbildning krävdes. Idag går ju inte det och t o m civilingörer kan behöva anstränga sig rejält för att få ett arbete och somliga lyckas inte ändå. Praktik eller lärlingslön kanske fungerar om man kan bo hemma eller gratis men hur många kan det.

 5. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till anita (2011-04-24 20:31)
  idag går vl de flesta kulturvetarlinjen på universitet, men jag har fått internutbildning genom alla de år jag jobbat sen hade jag väl tur som hade en mamma som också arbetade inom samma sektor. Och det där med ledigt under skolloven är en sanning med modifikation, jag är alltid tillgänglig och har så kallad oreglerad arbetstid, och med en arbetsdator i hemmet också så kan jag jobba hemifrån då det behövs så ledig alla skollov är jag detinitivt inte.

 6. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Aroon (2011-04-24 21:33)
  Det håller jag med om men om lärlingstiden började redan i gymnasiet så skulle väl många hinna lära sig ett hantverksyrke på tre år och i andra så är det väl en god början.

 7. Aroon

  Jag kanske inte hade så bra kläm på det där med praktik/lärling. Det förståss kan man ha det som alternativ till gymnasiet eller varva med praktik/studier då bor ju de flesta hemma fortfarande och då kanske det inte vore så dumt.
  Sedan om vi återgår till 50, 60 och 70-tal var det fortfarande ganska enkla jobb som fanns lite varstans. Med enkla menar jag man kunde börja utan direkt någon speciell utbilding, men sedan kunde man förkorvra sig under tiden. Samtidigt går det inte jämföra då och nu. I o m ”dataåldern” har ju helt nya jobb tillkommit och gamla försvunnit. Det är kanske just den övergången som gör det svårt för vissa få ett jobb. Unga lider av dålig kompetens, svårighet läsa, skriva m m. Äldre är för gamla lära sig det nya, men har bra grundläggande kompetens som skulle vara värdefull för de yngre. Varför inte utnyttja den? Jag menar inte att alla inta kan läsa och skriva, men det är mycket sämre än då jag gick skolan på 60-talet. Ändå vet unga så mycket mera än vad jag visste då, men grundläggande kunskaper är sämre. Vissa orter verkar ju sämre och andra bättre vad gäller skolan.

 8. anita

  Jag förstår inte. Du har alltså ingen adekvat utbildning för teaterkonsulent utan det är en titel du har tagit dig??
  Vad har du för utbildning??

  Alltid tillgänglig….det är vi väl alla….men de flesta får löneavdrag när de är hemma…..

 9. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till anita (2011-04-25 10:39)
  Det är inte så konstigt det är den titel jag fick när jag anställdes och grundar sig på de arbetsuppgifter som jag har. Det finns ju nåt som heter arbetslivserfarenhet också och dessutom har jag en ekonomisk utbildning i botten (och en undersköterskeutbildning)så helt oerfaren är jag väl inte efter snart 24 år i jobbet. Det visar sig väl i de olika uppdrag som jag har fått med mina meriter. Alla är väl inte tillgänliga jämt det är väl en överdrift, sen är det så att de flesta möte som sker inom kultursektorn oftast sker på helger och därmed har jag liksom alla andra som rätt att ta ut ledighet som kompensation. Vill du veta mer så kan du besöka mig på kontoret eller ringa.

 10. Aroon

  Jag måste säga jag är besviken på systemet, alltså när jag började jobba hade man som mål i slutändan få sig en någorlunda hyfsad pension. Jag har inte engagerat mig i så mycket privata försäkringar, dumt nog, utan i ”god tro” litat på systemet och vad det utlovade. Nu visar det sig det går inte leva endast på grundpensionen. Visst känner man avsmak för samhället ibland på det sätt som blivit. Bonusar, avgångsvederlag och andra skadeskånd när herrskapet blir avskedade eller slutar ett jobb. Pensionsuppgörelsen var ju sossarna med om, så det är lika skyldiga. Anna Hedborg som då var socilförsäkringsminister borde haft ett eldjärn i baken för all framtid.

 11. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Aroon (2011-04-25 15:49)
  Det är nog många som förlitade sig på att man jobbade ett helt liv och skulle få en hyfsad pension att leva på när man blev gammal. Det vansinniga är att man gick från ett system till ett annat som innebar att individen helt plötsligt skulle ha kunskap och aktiehandel, fondbyten och förstå det ekonomiska spel som det innebär. Många förlorade stora delar av sina sparanden i de finanskriser som vi haft och det gör ju inte saken bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.