Våra viktigaste resurser har sämst betalt…

Jag har alltid trott att de viktigaste vi människor har här i livet är barnen. Barnen är vår framtid och de är värda det absolut bästa i vårt samhälle.

Hur kan det då komma sig att en lärare som ska ta hand om mina barn och barnbarn och ge dem ett lärande så att de senare i livet klarar alla de strapatser som arbete, familj och att fungera i ett samhälle inte värderas mer.
Det borde vara så att lärare ska tillhöra de högavlönade just därför att de har vår framtid i sina händer. Naturligtvis så ska de vara utbildade och ha krav på sig att skola våra barn så att de går ut med bra betyg för framtiden.
Det ligger ett enormt ansvar på lärarna men lönekuvertet följer inte med det ansvar som vi lägger på dem. Jag tycker att staten borde ta tillbaka ansvaret för skolan så att alla barn får likadan utbildning var man än bor i vårt land.
Lärarnas löner borde ökas med minst 50 % och då skulle man verkligen också kunna ställa ordentliga krav på att de också ser till att alla elever får den utbildning de ha r rätt till.
Samma sak gäller vården där löneskillanderna mellan läkarna som ibland har fantasilöner och sjuksköterskor som ligger långt under trots att de genom åren fått ta över alltmer arbetsuppgifter från läkarkåren som viss receptförskrivning mm. Även här skulle det med högre lön och större krav säkerligen genera i en bättre vård.
Idag undrar jag om inte vi håller på att administrera ihjäl alla verksamheter. Om skatteutjämingsförslaget slår igenom skulle vi som kommun tjäna rejält på det med en ökning på 2000 kr per innevånare och år medan landstinget skulle förlora ca 200 miljoner.  
Detta skulle bli väldigt bra ut för kommunen och är välbehövliga pengar nu när vi förlorar skatteintäkter pga alla skattesänkningar regeringen infört. Men samtidigt är det katastrof om landstinget förlora mer pengar. Risken är stor att det är vården som får ta stryk.
Men ibland undrar jag om det är en överblick över all administrativ personal som är nödvändig att se över besparingar på istället för att spara på de som sköter om våra barn och gamla…
Tyvärr tror jag inte på privata alternativ när det gäller vård och omsorg, det har visat sig med all tydlighet att dessa ”företag” i första hand är vinstdrivande företag som alla andra och att vinsterna går till aktieägarnas ficka och helst till något ”moderbolag” utomlands så de skattepengarna är som att hälla saft i en sjö, inte smakar det mer för det…

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Anna B

  tack vare alliansen har vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor fått högre lön än när ni styrde. glömde du att skriva det? vad har en lärare i genomsnittslön?

 2. Aroon

  Jag tycker också att skolan ska lyda under staten. Tyvärr så såg dåvarande skolmininster Göran Persson till att lägga ansvaret på kommunerna. Det här skedde ju under 90-talet då det var en väldig turbulens inom politiken. Carl Bildt styrde ju en tid och gud vet all smörja som nästlade sig in i politiken. En i Fp var förgrundsfigurerna till att ändra i pensionssystemet. Alla försämringar som vissa av oss nu upplever skissades fram under 90-talet och slår nu igenom med kraft. Skolan bland det viktigaste, privatiseras lite varstans och som oftast mer eller mindre för vinstintressen. Inget fel om det finns alternativ, men vilka har råd med de avgifter som kommer att krävas framöver inom de privata alternativen. För ingen hade väl trott man kan gå till doktorn för några hundringar, byta en knäled för en spottstyver etc, eller skicka barnen till skolan i princip gratis. Titta hur det ser ut i USA. Visserligen är det bra sjukvård om man har råd betala faktiska kostnader. Det går heller inte riktigt jämföra ett land med ca: 9 milj inv mot USA:s 300 milj.
  Se bara när stormen härjar i USA, husen är så bräckliga och dåligt byggda så när stormet härjat ser det mest ut som söndertrasade pappkartonger och som regel är det fattiga och underklassen som bor i dessa som drabbas värst.

  Nä låt oss hållas till den gamla svenska genuina modellen. Robust och gediget.

 3. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Anna B (2011-05-05 19:00)
  Hur många lärare, sjuksköterskor och undersköterskor (vårdbiträde finns inte längre) får idag arbeta ihjäl sig för att man varit tvungen att minska bemanningen pga minskade skatteintäkter? Jag säger att de fortfarande har för dåligt betalt oavsett vem som styr men idag har de en betydligt försämrad arbetssituation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.