Kvinnor..de nya fattigpensionärerna

Nu har det visat sig att kvinnors pensioner har minskat i förhållande till slutlönen för det flesta och enlig Folksam så blir det inte bättre i framtiden. Folksam har karlagt hur mycket kvinnorna som är födda mellan 1938 till 1943 egentligen får ut i pension i år.

Undersökningen har omfattat de kvinnor som tog ut hel allmän pension från det år de fyllde 65 år.Det visade sig att den sammanlagda pensionsnivån för dessa kvinnor har sjunkit med hela 5 procentenheter från 86,1 till 80,8 % av slutlönen utom för de som är födda 1943 där har pensionen ökat med knappt en procentenhet.

Men de kvinnorna protesterar och menar på att de inte alls får ut så mycket och det är sant för många ligger faktiskt under den nivån.

Sammantaget så ser pensionsprognosen i framtiden dyster ut för kvinnorna. Att den allmänna pensionen forsätter att sjunka beror på att medellivslängden stiger snabbare än den faktiska pensionsåldern.

Om man kopplar detta till mitt tidigare inlägg om sänkta löner så kommer vi att ha en stor del fattigpensionärer i framtiden och de flesta kommer att vara kvinnor…

 

 

Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

 1. Inga-Britt Gustavsson

  detta som du skriver om är ett ovedersägligt faktum som dessutom pågår i tystnad och ingen låtsas om det !! Varken Kvinnoförbund , av vilken färg det vara månde , pensionärsförbund osv. Har skrivit om detta tidigare i min blogg eftersom jag tillhör den bestraffade gruppen somm dessutom haft fräckheten att själv vara hemma och uppfostra mina barn när dom växte upp . Är sedan några månader tillbaka änka och hur min pension nu ser ut kan du kanske lätt räkna ut . Kan tala om att jag fick ett storstilat meddelande från pensionsmyndigheten att jag skulle få en sk änkepension på ca 5000 . 2 dar senare kom det meddelande från samma myndihhet att den vanliga pensionen sänks istället !!! Man ger med den ena handen och tar med den andra !!! Har slutat att rösta och tro på några politiska partier !

 2. Suzanne Lindberg Sellin

  Svar till Inga-Britt Gustavsson (2011-05-31 21:23)
  Det är precis därför jag tycker att KD:s nya giv att skrota det vårdnadsbidraget som turligt nog blev en flopp men vill byta ut det mot nåt slags bidrag som är ännu sämre för kvinnorna. Det känns som att dagens poltik för oss tillbaka till 40-50 talet och kvinnorna kommer bli förlorarna.

 3. Mary Rönnberg

  Min kusins fru har jobbat i 47år inom vården har fött fyra barn och därför inte jobbat hel tid.Hon har opererat båda knäna är 73 år.Hon har en pension på 6500 kr per månad när skatten är dragen,för två månader sedan blev hon änka och hade sett fram emot en bra änke pension,när beskedet kom blev det 540 kr efter skatt.Så vem som helst kan förstå att det blir inte mycket att leva på.Hon har inte haft barnomsorg för sina barn utan skött dom själva.

 4. Aroon

  Hela pensionssystemet som gjordes om där samtliga etablerade partier var inblandade var ödesstigert för en som endast har folkpensionen att tillgå. En som haft ett ”vanligt” jobb skulle förväntas vara insatt i börsens regler och hur aktiemarknaden fungerar. Likväl många som glädjades över de reglerna har också tappat mycket av sin framtida pension p g a felplaceringar. Den ”långnäsade” folpartist som stod i spetsen för införandet och senare belönades av näringslivet borde istället gå med fotboja resten av livet. Hoppas nye S-ledaren river upp pensionsavtalet som han lovat. Om inte annat för demokratins skull. Lönerna stiger för de som tjänar bra, samtidigt som priserna följer efter. Var och med lite sunt förnuft kan ju räkna ut vad en folkpension är/blir värd då. Ja, fattigsamhället infördes medvetet och prisas av den här regeringen.

 5. Aroon

  Man kan ju undra hur regeringen Reinfeldt (högern) resonerar när man hävdar att skattesänkningar ska driva människor i arbete. Som exempel om vi tar den gruppen i det här sammanhanget, när kunde de välja av att arbeta eller inte beroende av hur skatten slog ut? Varför hävdar Reinfeldt&Co att pensionärer inte behöver någon skattelättnad i jämförelse med andra? Han om någon borde veta hut och titta tiibaka vad pensionärerna åstadkommit och priset de nu får betala för sitt slit är en nedvärdering både som människor och att för många kan levnadskostnaderna överstiga inkomsterna. Lägre löner för låg och medelinkomstagare på bekostnad av sänkt skatt. Bra eller dåligt, det får var och en bedöma. Jag kan bara konstatera att pengarna rullar i överflöd runt om, ska då inte en svensk medborgare som är född, uppvuxen och arbetat hela livet inte räknas till de som borde leva gott på sin pension? Jag önskar regeringen kunde svara ärligt varför inte det går att ändra i systemet. Med facit i hand och den utveckling som nu sker är det ju meningslöst slita ut sig för andra och inbilla sig om en rimligt bra pension när det är så dags. Brott lönar sig….jag ibland undrar man om inte man borde röra sig bland kriminella (jag räknar även dit de som får höga bonusar som kriminella) för en bra och skattefri inkomst som man sedan kan leva på livet ut samtidtigt som pengarna förräntar sig själv. Är det det regeringen har som mål med sitt sätt uttrycka sig hur vi andra ska göra för att leva efter deras policy för rättvisa och solidaritet?

 6. erja

  Jag är en fattigpensionär,och sjukpensionär.Blev sjuk när jag var hemma med mina barn.Om det varit Allianssen då,hade jag inte fått ett öre,jag hade inte SGI.Är tacksam att jag fick min lilla pension.
  En mamma

 7. Aroon

  Inte undra på att folk vänder sig till partier som Sd när de blir så illa behandlade som svensk medborgare. Född å uppvuxen i Sverige och arbetat större delen av sitt liv. Jag funderar faktiskt själv å rösta på Sd. Vad har jag å förlora? Loppet är ju redan kört som det nu ser ut. Rika skor sig på vanligt hederligt folk. Fy fasen hur kunde det bli så här? Se bara på Thomas Bodström som suttit med i regeringen och gafflat, nu skriver han en bok/böcker och går emot sitt eget parti. Är det fasoner och med sig verkar han ha miss Mona som fryste ut Sd och hur gick det? Nu blir dom så illa tvingade prata med dom och bilda gemensam oponion mot regeringen. Är inte det hyckleri i stora mått så säg? Han gjorde ju bra Juholt som kallade Bodström för fottbollsspelare. Fortsätt på den inslagna linjen Juholt, då får du min röst till valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.