Infrastruktur …ja inte i Norrlands inland i alla fall. Det är bara fina ord på papperet..

 

Vi bor snart på en isolerad ände av Sverige där infrastrukturen är lika med noll. Vi är garanterade flygtrafik genom att Trafikverket upphandlat flygtrafiken till och från Stockholm för oss. Men ibland undrar jag över syftet med detta. Jo Jag vet att det är för att säkra flyget för oss.
Samtidigt har vi nog de absolut i särklass dyraste flygbiljetterna om det nu ens finns någon att boka. Flygbiljetten t o r till Stockholm kostar för det mesta drygt 4000 kronor. För den summan åker jag lätt till Kanarieöarna en vecka med full pension. Här ingår inte ens en kaffe på resan.
Att det sedan ofta är ”fullbokat” är också knepigt då det ofta finns lediga platser på planet när man åker.
Så då tänkte jag att jag åker tåg istället och tänker på miljön samtidigt. Så hela förra hösten åkte jag tåg när det var möjligt. Men efter de sista två resorna kommer jag inte att göra om den resan en gång till.
Jag blir full i skratt när jag läser att SJ talar om för resenärerna att de nog ska ha mer rimliga förväntningar på tågtrafiken så undrar man vad de menar med det…
Den sista försämringen för oss norrlänningar är tågtrafiken från Östersund till Stockholm. När jag åker från Vilhelmina 16.35 så är jag framme i Östersund 20.38. Där finns en tom vänthall, Pressbyrån stänger kl 19.00 och du får vänta 3,5 timmar tills nattåget kommer in från Storlien 23.19. Tidigare under alla år har tåget kommit in 21.22 och man har kunnat gå lägga sig i vettig tid.
Att man inte kan jämka med länstrafiken gör en mer än förbannad. Alltid försämringar och aldrig förbättringar och vi ska bara tiga still.
Denna försämring genomfördes enligt tågpersonalen i början av maj men det finns ingenting om detta på hemsidan. Att man inte ens kan se till att det finns en kaffeautomat är bedrövligt. Men eländet slutar inte där
När man kommer fram till Stockholm så får man inte längre ligga kvar till kl 07.00 som man alltid fått göra i alla år. Nej nu blir man avslängd halv sex på morgonen i Stockholm för att tåget numera drar med sig alla vagnar till Göteborg istället för att koppla av Stockholmsvagnarna som man gjorde tidigare. Vilken miljövinst man gör med detta har jag svårt att förstå.
Den sista spiken i kistan för SJ:s del vad mig anbelangar är att numera går nattåget tillbaka till Östersund kl 23.50. Jodå det har gått den tiden tidigare men då kunde man gå på tåget tjugo över åtta och gå och lägga sig. Nu ska man sitta och häcka på Centralstationen i timmar.
Det är i alla fall ingen vits att köpa sovvagn för man hinner inte mer än somna så är det dags att kliva av. Hur SJ tänker fattar i alla fall inte jag. Men det blir ingen mer resa för mig efter den som jag redan bokat om ett par veckor. Sen avstår jag så gärna tåget. Vem sjutton är människa efter 5 timmars sömn på ett skakigt tåg
Nej det blir nog flyget i fortsättningen men troligen från Umeå, det blir betydligt billigare att åka buss till Umeå och flyga därifrån och det är bedrövligt med tanke på att vi redan har ett flyg. Men som tyvärr inte är anpassat till verkligheten när det gäller priserna.
Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

  1. Aroon

    Det var väl redan under 80-talet under S-regering som man beslöt lägga ner tågtrafiken bl a på Inlandsbanan. All (passagerar/gods)-trafik skulle ske per väg. Ingen opponerade sig då, inte något parti vad jag kan minnas. Miljöpartiet var kanske inte då aktuellt och hade därmed inget med saken att göra. Vad flyget beträffar vet jag inte så mycket, därför jag aldrig suttit på ett flyplan, förutom en gång och det var från Umeå. Något annat ställe gick det inte åka ifrån. Resan kunde endast beställas därifrån och allra enklast och billigast var att flyga direktflyg från Arlanda. Jag har då insett om man har för avsikt åka utomlands och ta ett s k ”sista minuten” som inte är dyrare än åka tåg mellan V-mina/S-holm ska man inte bo häruppe. Det är väl det de hela beror på, man bor på fel ställe helt enkelt. Ja vill säga om man vill resa mycket (utomlands). Nybyggarna började med ingenting så regering och andra myndigheter längre söderut räknar väl kallt med att vi klara oss bäst fasen vi vill. Kontentan av denna slutsats blir att vi ser till att andra kan ha det bekvämt. Finns det nåt nån gång som ger vinst till samhället i övrigt sugs det ut ganska snabbt, Kvar blir några rester som vi sedan får slåss om.

    F ö hade du skrivit bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.