Anders Borg säger ”öga mot öga”

 

Eller rättare sagt krona mot krona, alla reformer ska betalas krona mot krona. Och det stämmer ju bra med Allianspolitiken. Först ville han sänka studiebidraget med 300 kr men fick backa efter proteststormen som blev. Nu höjer man påminnelseavgiften med mer än dubbelt, från 200 -450 kr. Nästa förslag är att nu ska du betala av dina studieskulder till döden, enligt förslaget ska de inte skrivas av vid 67 års ålder. Hur många kommer att våga studera och få studieskulder med de premisserna och dagens arbetsmarknad ? Samtidigt har pensionerna minskat de senaste mandatperioderna och pensionärer straffbeskattas. Nu ska de som har studielån straffas ytterligare. Då är det glädjande att läsa att Sossarna föreslår sänkt skatt i sin budgetmotion. Och gör en Robin Hood vändning och låter de som tjänar mer än 60 000 kr i månaden betala kalaset. Pensionärerna straffbeskattas rejält med Alliansens politik:

 

Så mycket MER betalade pensionärshushållet i skatt, jämfört med löntagarhushåll med samma inkomstnivå perioden 2007-2014. Skatteskillnad i : 

 

Sammanboende med genomsnittspension:

104000 kr

Sammanboende med låg pension:

71000 kr

Samman- boende med hög pension:

160000 kr

Ensamstående med genomsnittspension:

52000 kr

Ensamstående med låg pension:

36000 kr

Ensamstående med hög pension:

108000 kr

 

Och här trodde nog de flesta att efter ett helt livs arbete få det bra på gamla dagar.

Men det gäller bara gräddfilen som vanligt.

 

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Göran Jonzon

  Man blir rysligt imponerad av sossepolitiken !
  50 kronor mer i månaden åt landets pensionärer – vad ska de göra av alla de nya pengarna ?
  Vilket konsumtionslyft det ska bli !
  Liknar mest fejkmoderater vad ag kan se.

  • Suzanne Lindberg Sellin (inläggsförfattare)

   Ja 50 kr är kanske inte så mycket att hurra för men i alla fall bättre än de 36 000 kronor som Alliansen stulit från dem. Pensionen är ju en ”försäkring” som vi avstått i löneutrymme för att kunna leva på när vi slutar jobba. Att dubbelbeskatta på det vis som Alliansen gjort strider mot allt vad jag står för. Att vara cynisk får stå för dig. Men jag tror inte att den pensionär med låg inkomst som fått se sin pension minska så radikalt tycker att Alliansen står för nåt positivt idag.

   • Göran Jonzon

    Hur kommer du fram till den fantastiska konklusionen att regeringen ”stulit” 36 000 kronor från landets pensionärer ?
    Är det från alla pensionärer tillsammans eller bara från mig ?
    Jag kan nämligen inte hitta summan i mina räkenskaper !

    • Suzanne Lindberg Sellin (inläggsförfattare)

     Det är den summa som en pensionerad låginkomsttagare förlorat genom Alliansregeringens jobbskatteavdragspolitik. De fick nämligen inget jobbskatteavdrag och blev därmed en av de stora förlorarna.

     • Göran Jonzon

      Då förstår jag !
      Det är samma sosselogik som när en bidragstagare anses ”fått betala” genom att bidragen inte höjts enligt förväntan.
      Nu blev det ”stöld” att inte kompensera för jobbskatteavdraget.
      Var får man lära sig all denna sjuka och verklighetsfrånvända vokabulär ?
      Triggas ni varandra eller finns det speciella kurser för att lära sig nya tolkningar på gamla begrepp ?

      Dessutom förstår jag inte hur min ironi kan bli cynism ?

     • Suzanne Lindberg Sellin (inläggsförfattare)

      Att man för en politik som segreerar människor som har det sämst i samhället är i mina ögon skamligt och inget trams. Att man rättfärdigar och urholkar välfärden på det sätt som man gjort under de sista åtta åren är i mina ögon ren stöld. Att använda våra skattekronor för att göra de rikaste ännu mer rika kommer aldrig att bli min politik. Bidrag säger du. Sverige är det enda land som ger bidrag (skattemedel) till företag på det sätt sdeom numera görs inom vård, hälsa, omsorg. Inget annat land gör det. Det är lika mycket bidrag att sänka skatterna till de rikaste i samhället som nu gjorts. OM det hade skapats jobb och en hållbar välfärd hade jag inte sagt något men den katastrofala utveckling som vi ser nu är värre. Bara att regeringen forfarande tillåter FAS3 trots att det numera är olagligt. Att slå ut och passivisera människor är ingen sund politik. Det kommer att ta många år innan vi reparerat de som Alliansen förstört.

 2. Leif Danielsson

  Zusanne, att Göran Jonzon har svårt att få räkenskaperna att gå ihop ät ingen nyhet. Han försökte ju ”gömma” ett antal miljoner i ett skatteparadis. Vad betyder en 50-lapp för en sådan karlakarl..
  Men ännu bedrövligare var att han ansåg att han kunde den svenska lagstiftningen bättre än juristerna…i vanlig ordning.
  När han bar kniv under ett kommunalfullmäktigemöte tyckte han också det var helt ok. Då var det också fel på lagen, han skulle visst vända sig till lagrådet, eller var man nu vänder sig till i ett sådant fall, för att få lagen ändrad.
  Denne man slutar aldrig att förvåna mig.

  • Göran Jonzon

   Du pratar strunt Leif Danielsson !
   Jag blev tvingad att batala för det som moderbolagets ägare struntat i att betala för.
   Allt för att jag satt med i styrelsen för dotterbolaget.
   Din förvrängning är inget annat än rent förtal.
   Dessutom var det inte det saken gällde här.
   Vad frågan rörde sig om var om regeringen ”stulit” 36000 kronor genom att inte sänka skatten lika mycket för pensionärer som för löntagarna?
   I så fall är det väl lika mycket stöld om du väljer att jobba för en viss lön åt en arbetsgivare och sedan för en annan lön till en annan arbetsgivare ?
   Men om du/ni nu verkligen står bakom att det är en stöld som begåtts, så bör ni väl inte nöja er med mindre än att HELA SUMMAN ska återföras till sina rättmätiga ägare ?
   Varför ställer ni er bakom ert partis utspel att behålla merparten av det stulna och återbörda några smulor bara ?

   Därigenom sällar ni ju er till hälarnas sällskap, och inte ett dyft bättre än tjuvarna !

   • Suzanne Lindberg Sellin (inläggsförfattare)

    Nu är det väl svårt att återbörda alla skattmedel som Alliansen delat ut lördagsgodis till de kapitalstarka bolag som sedan snabbt skickat iväg dem till Caymanöarna. Det kommer att ta minst lika många år att återställa det som den här regeringen gjort. Att 69 % av svenska folket säger nej till vinster i välfärden och bara 13 % är för visar hur Alliansen totalt misslyckats med sin politik. Skillnaden mellan S/V/Mp politik och Alliansen är att vi värnar om de svaga i samhället och Alliansen om de kapitalstarka som redan har det mer än bra.

 3. €dor

  Hej! Det är ju inte så att Borg sänkt för pensionärerna men att han lånat till skattesänkningar till inkomsttagare som alltid måste betalas igen på något vis och då får alla med inkomst göra det. Pensionärerna som har minst bidra med får då betala mest procentuellt. Själv har jag inte regelrätt pension men lyder under pensionsmyndigheten och på årets slutliga skatt fick jag igen 153 kr mot motsvarande förra året ca: 2000 kr, så visst fasen har den jäkeln och regeringen tagit från de som har minst. Min inkomst ligger på existensminimum, varför ska jag då behöva satsa åt de som redan har? Rår jag för att jag blivit sjuk och inge kan hävda mig på arbetsmarknaden och tillgodogöra mig skattesänkningarna?
  Naturligtvis blir man inte heller vidare glad för 50 kr!

 4. €dor

  PS
  På min redan låga inkomst fick jag nu och säkert många med mig, ytterligare 100 kr mindre per månad, netto. Det blir 1200 kr/år. För att tjäna densamma summan krävs ca:a 2000 kr brutto. Det är den värsta diskriminering under modern tid som den här regeringen genomfört. Man straffas ytterligare, inte bara för att man blivit satt i rullstol, Reinfeldt ska dessutom stjäla det sista man har. Vet hut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.