Sexualbrottsutsatta sveks av regionfullmäktige

Besvikelse efter beslut om att inte återstarta Astamottagningen

Artikel Svt Västerbotten 22/9 -21 Reporter Anna Bergman

På tisdagskvällen röstade ett oenigt regionfullmäktige ner förslaget om att återstarta Astamottagningen i Umeå, som behandlade personer som utsatts för sexuellt våld.

– Det är oerhört ledsamt, säger Eva Arvidsson från initiativet Stäng inte Asta.

Frågan om att återställa Asta har sitt ursprung i en motion som moderaten Elmer Eriksson lämnade in redan i december i fjol. Vid tisdagens omröstning fick Moderaterna stöd av Kristdemokraterna och Liberalerna, samt LiseLotte Olsson och Kjell Bäckman från Vänsterpartiet.

Övriga partier och ledamöter röstade för att inte återstarta Asta, utan att istället fortsätta arbeta utifrån den omorganisation som gjorde i fjol där Astamottagninen slogs ihop med en större psykatrisk mottagning.

”Ledsamt av flera anledningar”

Beslutet var väntat, men Eva Arvidsson från medborgarinitiativet Stäng inte Asta är besviken.

– Det är ledsamt av flera anledningar. Man inskränker patienternas rätt då man inte längre kan välja behandlingen Asta bedrev och man bortser från det som var kärnan i Astas verksamhet – att jobba med våldsutsattheten i fokus. Det finns inte idag, säger Eva Arvidsson.

Hon vänder sig också mot den politiska majoritetens argument om att de genom omorganisationen ska sprida Astas behandlingsform över hela länet, istället för att bara erbjuda den i Umeå.

– Det är ingen som tagit strid för att verksamheten bara ska finnas i Umeå. Men det man sprider nu är ordinär psykiatriverksamhet, säger Eva Arvidsson.

Har möte ikväll

För två veckor sedan lämnade initiativet in en namninsamling som 3 200 personer skrivit på för att återupprätta Astamottagningen. Och det kommer en fortsättning, trots tisdagens beslut.

– Klart vi kommer gå vidare, det här är en fråga som handlar om liv och död. Vi kommer ha möte ikväll, men vi har inte tagit något exakt beslut om hur vi ska fortsätta, säger Eva Arvidsson.

 

Länk till artikeln:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/beslutade-att-inte-ateruppratta-astamottagningen

 

I beslutet röstade följande vänsterpartister för Elmer Erikssons (M) motion:

LiseLotte Olsson, Jonas Karlberg, Kjell Bäckman, Vilmer Prentius, Maria Westberg, Ylva Hedqvist-Hedlund och Ahmed Hersi.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.