Tornedalen Pride

Profilbild_twitter_HBTQ

Inför Tornedalen Pride skrev jag och min partikamrat Daniel Nyström en debattartikel till stöd för firandet. På grund av kommunikationsproblem med Folkbladet blev den aldrig publicerad men det är en viktig och fortfarande aktuell fråga så jag publicerar den här nu, om än sent om sider. Första upplagan av Tornedalen Pride blev sedan en mycket lyckad med nästan 1000 personer i lördagens parad. Det i en kommun med bara 6000 invånare. Läs en artikel i Haparandabladet och se bilder.

 

”Den kommande helgen firas den första upplagan av Tornedalen Pride i Pajala. Det är en viktig händelse som vill främja öppenhet, acceptans och HBTQ-personers rättigheter och möjligheter att leva öppet i ett traditionellt konservativt samhälle präglat av religiösa värderingar. Några starka eldsjälar har tagit initiativet och lagt ner mycket arbete för att genomföra Pridefirandet i samband med Pajala marknad. De har fått mycket stöd men också upplevt hot och trakasserier.

De negativa reaktionerna på planerna att genomföra Pride i Tornedalen visar att det finns en stark heteronorm och machokultur. Föreställningen om ”synd” och det ”normala” kan tillåta de mest grymma behandlingarna av människor och ger ringar på vattnet för grova övergrepp på liv. Inte minst syns det i mordlystna uttryck som ”Bög eller älg. Hä bara å skjut.” Ett sådant uttryck blir en sten i muren av osynliga regelverk; normer som avser att beröva människor deras värde och liv.

Det hat och den mordlystnad som mött HBTQ-personerna runt Tornedalen Pride och förtryck av människor baserat på sexuell läggning eller könsidentitet är oacceptabelt. Dessa är uttryck för heteronormens förväntningar på det normala och hat mot dem med en annan sexuell läggning eller könsidentitet. Heteronormen begränsar möjligheten till kärlek, omtanke och omsorg. Den skapar otrygghet, ångest och död. Det sliter isär samhället.

Problemet är att vårt samhälle är byggd med den vita heterosexuella mannen och kärnfamiljen som norm. Vänsterpartiet står upp för ett annat samhälle; en framtid där mannen och kärnfamiljen som norm ersättas av ett perspektiv som ser människan. Varje människas förutsättningar ska vara utgångspunkten för samhällsbygget. Vi vill exempelvis se en barnomsorg, skola och socialtjänst med goda kunskaper i familjeförhållanden och individers olikheter. Därför vill vi bland annat att stjärnfamiljer blir norm, där ensamstående och samkönade par känner sig inkluderade, får stöd och möjligheter av vår gemensamma välfärd i sitt föräldraskap och sin familjebildning. Även på ålderns höst ska alla människor inom omsorgen och vården känna sig sedda.

Vi ska genom hela livet kunna färdas väl och känna trygghet. Att vara en del av det gemensamma samhället är alla värda. Jämlikhet mellan människor handlar om rättvisa, empati och moral. För oss är det självklart att alla människor ska ha lika rättigheter. Vi vill att HBTQ-personer ska kunna leva och älska öppet på samma villkor som alla andra i samhället. Därför kommer några från Umeå partiförening att resa till Pajala och delta i Tornedalens första Prideparad på lördag. En annan värld är möjlig!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.