Här är allt du får dricka

Här är ett schema för två veckor. Jag publicerade det redan för 15 år sedan i VK:s dåvarande lördagsläsning Magasinet, men schemat håller än.

Det omfattar två dagars nedtrappning, tio dagars fasta och två dagars upptrappning.

Här får du veta exakt hur mycket du ska dricka. Det blir enklare än du tror att följa schemat. Tuffaste utmaningen är att bestämma sig att genomföra det.

Ladda hem schemat här:

fasta2

28 kommentarer

 1. Mats

  Du borde göra någon form av test för att se hur detta påverkar din kropp. Vore roligt med en före och efter mätning av kroppsfett/muskelmassa för att se vad som hänt. Jag sällar mig till dom kritiska som hävdar att det mesta du tappar i vikt kommer från muskelmassan, fettet sparar kroppen på.

 2. Tom Juslin

  Mats, jag håller inte riktigt med. Man märker tydligt att magen blir plattare och ringarna försvinner. Jag tror inte det är några muskler där. Samtidigt tycker jag att jag har samma ork när jag tränar, det skulle jag inte ha om allt togs från muskelmassan.

 3. Maria

  Va härligt att du ska fasta. Jag hittade detta fasteschema i en låda för en tid sedan (utrivet för 15 år sedan skulle jag tro), det ligger och skräpar på köksbänken nu och väntar på att jag ska ta tag i fastandet, så tack Tom, jag fastar också från torsdag.
  Lycka till

 4. sia

  Men vad är potatisvatten? Riven rå/kokt potatis i vatten och silad, eller vad? Önskar en information.
  Blir lite peppad.

 5. Tom Juslin

  Du tar en (eller två om de är små) potatis, skalar och skivar den och lägger skivorna i ett glas, häller på kallt vatten och låter det stå över natten.
  På morgonen dricker du vattnet som absorberat stärkelsen, men aja baja, inte tugga på potatisen ;)

 6. Anna

  Grönsaks buljongen, är det vanlig som man kan köpa på affären (liten kub) + kokande vatten? eller egengjord?

  Om man inte dricker Te…. kan man bara dricka vatten då? eller är det något me te’t?

  Morotso grönsaks jousen görs den själv eller?

  blir lite sugen att prova :)
  Lycka till…

 7. Stefan B

  Blir mer och mer peppad att testa. Men det jag oroar mig mest för är ”småsuget” på kvällarna. Finns det något man ”får” fuska med. Flytande alltså. Typ Kesella blandat med saft eller någon tunn yoghurt.

 8. Tom Juslin

  Anna: Grönsaksbuljongen ska helst vara saltfattig. Det säljs i hälsokostaffärer. Det går medvanlig köpbuljong, men saltet binder upp vätskan och man vill ju ha så stor cirkulation och rensing som möjligt.
  Örtteerna är ju väldigt många och varierande, endel är uppiggande, anxra är lugnande. Jag kör alltid kamomillete på kvällen, eftersom det ger en lugnande och behaglig känsla åt magen.
  Jag brukar köpa min mortotsjuice, men det kanske går att göra den själv i en press eller med ett avkok.
  Lycka till – du fixar det :)

 9. Tom Juslin

  Stefan B: Tyvärr funkar det inte att fuska. Du förösker få matsmältningsapparaten att långsamt gå ner i varv och kör du en sockerjhaltig eller annan dryck vaknar verkmästarn i magen och drarr igång på full kapacitet igen.
  Det enda jag har fuskat med för att stilla tuggbehovet är att tugga på lite russin, som jag sedan spotatt ut. Men det har varit under de värsta tuggbehovkriserna.
  När det blir kris: drick några glas vatten. Jag ljuger inte, det brukar hjälpa.

 10. inger

  Är lite nyfiken på fastan men undrar – till lunchen, dricker du båda sorterna juice + vatten eller väljer du ena raden bara??

 11. Tom Juslin

  Hej Anneli
  Jag skulle själv inte köpa lösvikt eftersom det är tveksamt vad det innehåller. Inte grönt te i butiken heller, eftersom det är gjort på teplantan. Däremot rött te som är märkt Rooibos på kartongen och räknas som ett örtte.
  Lycka till!

 12. Anneli

  Brukar du göra egna smoothisar, i så på vad,bara bär/frukt o vatten? Måste man passera dem i så fall? och så undrar jag när det står 2dl grönsaksjuice+ 2dl varmt vatten betyder det att du blandar ut juicen eller dricker du bredvid? Många frågor blir det, tack för svar.

 13. Tom Juslin

  Hej Anneli
  ”Smoothisarna” är bara pressad/centrifugerade bär och frukter, som du rör i hop med vatten. Du blandar varmt vatten i alla juicer för att det ska bli skonsammare för magen och du själv får ett värmetillskott. Vissa juicer är lite väl sura eller kalla för magen oblandade.
  Fråga på bara, hoppas du är nöjd med svaren.

 14. Anneli

  Hej Tom!
  Var på maxi och kollade in juicehyllan- finns mycket att välja mellan! Hittade många med tillsatt socker o det ska man ju undvika.. Har du någon lista på alla sorter/märken du använder? Är det ok om det står ”från koncentrat” och får det vara fruktkött i?

 15. Tom Juslin

  Hej Anneli
  Svårt att komma med någon fullständig lista, jag är ganska varierande och spontan i mina inköp. På välsorterade matvarubutiker hittar man Granini-juicerna. De finns i glasburkar med skrivlock och vanligast är tomatjuice, morotsjuice och grönsaksjuice. De är bra och lagom dyra (ca 16-17 kronor). Jag har också druckit Brämhults juicer som är gjorda direkt av frukter. Finns både av rotfrukter och bär. Kiviks fruktjuicer är också goda: äppelmust, havtorn, granatäppel och åkerbär har jag testat. Du ser en bild där många av dem är med under blogginlägget ”Fastedrycker för hela veckan”.

 16. Chanica

  Hej!! har en undran ang träning…hur hårt kan jag träna? Jag instruerar i core och Combat,så hur skall mitt upplägg vara inför min träning? Mvh Chanica

 17. Tom Juslin

  Svar till Chanica (2013-04-08 11:43)
  Hej, det är svårt att säga hur mycket eftersom vi reagerar lite olika på fastan. Man blir mera orkeslös, men jag brukar ändå hålla igång med löpträning och gym. Du får testa dig fram hur mycket du pallar för.
  /Tom

 18. Martina

  Hej!

  Är precis i startgroparna för att börja en tvåveckors fasta nu när jag hittade din blogg. Länken till ditt dryckesschema fungerar dock inte, går det att publicera det igen?

 19. Isabell

  Hejsan! Jag skulle gärna vilja kika närmre på fastaschemat, jag kan dock inte ladda ner det. Skulle du kunna skicka det till min mail?

 20. Siri

  Hej, jag har själv blivit riktigt inspirerad på att prova det här med fasta. Har aldrig gjort det innan så att följa ett schema kan nog vara en bra hjälp för att komma på rätt spår. Men när jag försöker ladda ner ditt schema så står det att sidan inte kan hittas. Går det att lägga upp den på något annat sätt eller som en bild? Vore riktigt tacksam! Du var verkligen sista motivationen som behövdes, är mer taggad än någonsin nu!
  Mvh Siri

 21. Henrik Lans

  Hej Tom, jag ser att du svarade på en kommentar här så sent som i april, så jag provar! Min pappa följde den här fastan ett par gånger för många år sedan, och nu skulle jag gärna vilja göra ett försök också; men länken till schemat är trasig, och jag hittar det ingen annanstans på nätet. Kan du lägga det något nytt bra ställe om du har det kvar? Tackar på förhand! / Henrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>