Dag 15: Slutet gott

Av , , 4 kommentarer 1

Så är fastan över för den här gången!  Jag är inne på dag femton och har börjat trappa upp.

Redan igår kväll tog jag lite hälsojoghurt för att väcka magen. I dag drack jag fortfarande juicer till frukost och lunch, men kompletterat med lite hälsojoghurt.

På eftermiddagen åt jag lite frukt och kvällen en fantastiskt god middag som bestod av en potatis, lite keso, tonfisk samt sallad. Till det ett glas päronjuice. För att få lite tuggmotstånd åt jag två smörgåsrån, som man också brukar ge till småbarn.

Jag är vansinnigt nöjd med att ha gjort fastan under årets två första veckor. Det blir som en nystart på hela året.

Tack alla ni som följt bloggen och tack alla ni som deltagit med era egna fastor och som hört av er. Jag är vansinnigt imponerade av er och hoppas att ni upplever samma känsla av välmående som jag!

Härmed avslutar jag årets fastebloggande, men bloggen ligger fortsättningvis kvar för alla som är nyfikna på fasta och vill testa själva. Ha ett bra år!

Dag 14: Två veckor

Av , , 2 kommentarer 0

I dag har fastan pågått två veckor sedan jag började med nedtrappningsdag på nyårsdagen.

Det har varit en lätt fasta, speciellt när det inte varit -25 grader, vilket brukar kännas i märg och ben. Det har också underlättat de dagliga promenaderna.

Börjar se över dryckesläget så att jag kan dricka upp en del av de juicer jag har. Ändå köpte jag apelsiner i dag och körde min gamla hederliga handpress. 1 kilo för 10 kronor var ett mycket bra pris och inget går upp mot nypressade apelsiner.

Jag tror jag skippar buljongen i kväll och i stället dricker upp den tomatjuice och morotsjuice jag har. Eventuellt att jag tar lite hälsojoghurt i kväll också för att börja anpassa magen.

I morgon förmiddag och lunch kör jag fortfarande juicer för att äta lite mer i morgon kväll. Mums.

Dag 13: Helt avgiftad

Av , , 2 kommentarer 4

Efter tolvdagars fasta känner jag mig verkligen renad och giftfri. Kroppen har avslägsnat all överloppsskit som funnits lagrad i celler och organ.

Det påsås att man till och med kan se ögonvitorna bli vitare efter fasta. Det har jag aldrig märkt, men vetskapen är intressant.

Lyckan till ni som trappar upp i dag. Börja försiktigt med en t ex kokt potatis, filmjölk eller lite gräddfil, och kokta grönsaker. Inga stora mängder. Stå ut med grönsaksbuljongen och juicerna ännu nån dag.

Dag 12: Slutet närmar sig

Av , , Bli först att kommentera 0

För ni som följer schemat är det här den sista rena fastedagan med enbart buljong och juicer. Sedan gäller det att övergå sakta till ätande de två kommande dagarna.

Upptrappningen är oerhört viktigt för att magen och matsmältningen sakta ska börja fungera. Jag brukar oftast börja med hälsofil som dels är mjuk för magen, men också innehåller en del bakerieflora som magen mår bra av.

Jag brukar också säga så här om upptrappningen: tänk bebis. Börja de närmaste dagarna gärna med lite mosad banan, en kokt potatis och kanske fisk sista dagen. Det finns skräckhistorier om folk som brutit, eller avslutat, sin fasta med pizzabitar eller hamburgare, men det är inte alls någon bra idé. I värsta fall kan det sluta med tarmvred eller ett ordentligt magknip. Det skulle aldrig falla en förälder in att ge ett litet barn det.

Själv kommer jag att fortsätta med fastan två dagar till och köra min upptrappning på onsdag och torsdag, alltså dag 15 och 16 för att kunna äta någolunda normalt på fredag kväll och lördag. Jag kommer fortsättningsvis att ha juicerna som en viktig del av kosten. Och mycket frukt och grönt!

I dag blev det åtta kilometers promened med kompisen Gunnar. Det var ett fantastiskt väder som verkligen inbjöd till njutning! Belöningen när jag kom hem var nypressad apelsinjuice

Dag 11: Piggare och piggare

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag tycker att jag känner mig piggare för varje dag som går, fast omgivningen tycker att jag borde känna mig hungrig och svag.

Dels hjälper de dagliga promenaderna till att konditionen förbättras, men så sover jag också betydligt bättre och djupare eftersom magen slipper att ta hand om middagsmat och kvällsmackor.

Jag har också koll på blodtrycket, eftersom jag senaste åren haft aningen högt undertryck. Från att i i slutet december legat på 141/103 har trycket nu gått ner till 114/86.

Just högt blodtryck är det som vetenskapen uppger att kan förbättras avsevärt genom fasta. Andra sjukdomstillstånd fastan kan påverka positivt är bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, huvudvärk, allergier, exemer, ledsjukdomar , magproblem och oklara trötthetstillstånd.

Många vetenskapliga undersökningar har också visat att människan verkligen mycket väl klarar att fasta en begränsad tid. Vi har uppenbarligen en nedärvd, medfödd förmåga att utan skada klara av perioder av låg eller upphävd näringstillförsel. En person med normal kroppsvikt har energireserver som räcker till cirka sex veckors fasta. Fastar man två veckor finns det alltså i regel mycket goda säkerhetsmarginaler. Kroppen kommer inte att bli utarmad.

 

När man fastar och häller i sig fruktjuicer i den mängd vi gör lider vi inte heller någon större brist på vitaminer och bli sällan förkyld. Däremot gäller det att se upp när fastan är över, eftersom motståndskraften minskat en del under fastan. Fortsätt dricka juice även när fastan är över!

 

Dag 10: Fullproppat med matprogram

Av , , 3 kommentarer 0

När man fastar inser man hur mycket matprogram eller inslag det visas på TV.

Jag har två kvällar sett Sveriges Mästerkock, där deltagarna presenterar den ena fantastiska rätten efter den andra. Det är matinslag i morgonprogram och kvällsprogram. Mat i tidningarna, i reklam och annonser.

Inte för att det är något problem eller gör att snålvattnet rinner. Visst ser det läckert ut det som amatörkockarna gör, men tanken är snarare att ”det där ska jag laga när jag börjar äta”.

Det är helt klart att man blir lite matfixerad under fastan. De är då jag brukar få ordning på mina receptsamlingar.

Samtidigt stärker matinslagen karaktären ofantligt. Man är nöjd och känner en viss tillfredsställelse med att sitta med sitt juiceglas eller örtte.

Dag 9: Kaffet saknar jag minst

Av , , 4 kommentarer 0

I dag stack jag ut på ett jobb. Första den som skulle intervjuas frågade var naturligtvis: vill du ha en kaffe?

Nej tack, så klart. Det var ingen uppoffring heller. Kaffet är faktiskt det som jag saknar minst under fastan. Morgonkaffet brukar vara en nödvändighet, men inte ens på morgnarna känner jag något större kaffesug.

När jag fortfarande var på min arbetsåplats var det ett ständigt kaffedrickande, men det berodde till stor del på att det hade en väldigt social funktion. Man satte sig ner för att umgås en stund över en kopp kaffe, en stund av återhämtning och att göra sig fri från skrivbordet och skärmen.

Nu när jag är frilans och jobbar hemifrån har jag inte samma behov av rekreationspauser. Jag kan gå ifrån när jag vill, men inte för att ta en kaffetår. Det blir i stället kanske en macka eller frukt.

Därför går det lätt att till och med lämna bort morgonkaffet när jag fastar utan att jag känner nån större abstinens.

Annars samma rutiner i dag igen: på morgonen morotsjuice och apelsinjuice, till lunch tomatjuice och päronjuice (egengjord), på eftermiddagen äppeljuice och örtte och i kväll till middag blir det buljong, citronjuice och blåbärsjuice.

Man börjar tappa räkningen på antalet dagar nu. Nio ja.

Dag 8: Lättare steg för steg

Av , , Bli först att kommentera 0

Det rullar på fortsättningsvis bra. Har smaskat på med juicerna jag gjorde med råsaftscentrifugen i går. Blodapelsinjuicen är en riktig höjdare, men morotsjuicen är också betydligt godare än den köpta.

En koll på vågen i morse visade att kroppen jobbar på bra med att ha hand och bryta ner fettdepåerna. På de sju första dagarna har vikten minskat med 3,8 kg. Det ligger ganska normalt. Jag brukar tappa ett halvt kilo om dagen, efter  första fastedygnet, då det blir mer, eftersom hela magsystemet töms.

Motionerar man kan man också öka förbränningen. I dag gick jag över sju kilometer km eller 11 778 steg. Ibland har jag varit över 14 000 steg.  Målet är minst 10 000 steg per dag. I det här vara vädret är det enbart ett nöje.

Dag 7: Egna juicer är bäst

Av , , Bli först att kommentera 0

I går kom det en kommentar från Per som befinner sig i Thailand . Han har följt min blogg och blivit inspirerad att hänga på fastan. Han är också inne på sjunde fastedagen:

”Mitt upplägg har varit att dricka mycket juicer, som det finns gott om här. Min dagliga motion har varit att cykla. Idag blir det en 18 håls runda på golfbanan.”

Låter helt underbart. Själv blev jag inspirerad att igen göra nya fastedrycker med min råsaftscentrifug. Det är en väldigt kär apparat när man fastar.Tyvärr är utbudet av färska frukter inte lika stort här som i Thailand, men det blev på morötter, äppel, blodapelsin och melon.

Ibland experimenterar jag med att blanda ihop dryckerna för att variera utbudet och framför allt morotsjuicen får ett lyft av lite apelsinjuice.

I övrigt har denna sjunde dag gått utan större besvär. Jag var ute på en  promenad i nästan två timmar och på slutet kände jag att krafterna började tryta och att jag behövde påfyllning av vätskedepåerna.

Dag 6: Idel harmoni

Av , , 2 kommentarer 0

Det är sjättedagen och jag känner att jag kommit in i ett behagligt läge.

Drickandet fungerar som det ska och kroppen har anpassat sig till det helt. Risken för att drabbas av hungerskänslor eller huvudvärk är borta.

Att fasta innebär ju mycket spring på toa. Det är klart att all vätska som hälls in ska ut. Även nattetid brukar det bli ett och annat toabesök. Men i natt är första gången jag verkligen sovit gott. Var upp en gång på toa och drack ett glas vatten samtidigt, men annars har jag sovid som en stock. Nio timmar.

Det brukar ofta vara så att jag sover bättre än vanligt när jag fastar, även om jag inte annars har problem med sömnen.

Det är klart, hela matsmältningen och maskineriet kan göra ett välbehövligt stopp. Verkmästaren i magen och hans kolleger kan ta lite välförtjänt semester 😀

Lite frisk luft och motion under dagen bidrar också till välmåendet. Dagens promenad 1,5 timmar kring broarna var underbar. Andäktig harmoni för både kropp och själ.