Uppdatering av kaoset inom Umeå kommun – som beror på ett svagt ledarskap. Detta drabbar umebor och anställda gång på gång – denna gång särskilt två ekonomichefer. Efterlyses! Ett nytt ledarskap

Av , , 10 kommentarer 58

Umeå kommun riskerar att krackelera.

Sedan den förre stadsdirektören Jonas Jonsson sade upp sig har oredan spridit sig som en pandemi inom Umeå kommun. Situationen har förvärrats månad för månad. Under denna allt mer kaotiska period har Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSau) vägrat att ta sitt ansvar. KS au består at fem partier och sju personer. Det ser ut på följande sätt:

- Socialdemokraterna: Hans Lindberg, Margareta Rönngren, Christer Lindvall,
- Miljöpartiet: Nasser Mosleh,

- Moderaterna: Anders Ågren,
- Liberalerna: Peder Westerberg,

- Vänsterpartiet: Ulrika Edman

Men till saken hör att alla är inte lika informerade. Vissa står på insidan och pissar ut. Andra står på utsidan och pissar in. Rent bildligt naturligtvis. Vad trodde ni?

Eftersom S och MP, på papperet, styr Umeå tillsammans borde de som står på insidan vara Hans, Margareta, Christer samt Nasser. Men så är det inte. Det växlar. Men något som INTE växlar är grabbarna Hans & Anders. Eller Bill och Bull. Inom umepolitiken har dessa två ett alldeles särskild band. Före Hans & Anders handlade det om Lennart & Anders (Bull och Bill). Skillnaden var att på den tiden var det Lennart som bestämde.

Socialdemokraternas kommunalråd var nummer 1. Som det skulle vara. Men idag är det svårt att säga. Ulrika Edman och V har aldrig varit riktigt inne i tältet. (Utom när Vänsterpartiet styrde Umeå kommun tillsammans med S under perioden 2010-2014 – det var då Tamara Spiric var gruppledare för V). Nasser befinner sig inte på insidan han heller. Och Margareta och Christer är på väg ut.

Det bestående är just Hans & Anders. Eller Bill och Bull.

Men deras relation är komplicerad. Som i många äktenskap. Fötr Hans L. ska ju vara nr 1. Men inte sällan lyssnar han (Hans, alltså), väldigt mycket på Anders Å då det moderata kommunalrådet viskar i hans (Hans) öra. Om exempelvis Anders ogillar en – låt oss ta något rent hypotetiskt och som givetvis inte alls har med den nuvarande situationen i Umeå att göra – budgetchef så lyssnar Hans ofta väldigt noga till hans (Anders, alltså) argument. Och han (Hans, alltså) tar inte sällan på sig ansvaret för mindre kloka saker som Anders hittar på¨. Detta borde han (Hans) begripa. Men, men …

Anders vill sänka skatten.
Men det går inte alls det, sett på en tio-årig period, och inte på en kortsiktig valrörelse. NEJ! Istället behöver inkomsterna – från skatt och från andra källor – ökar som aldrig för. Jag repeterar: Om framtiden för Umeå kommun ska klaras måste inkomsterna öka dramatiskt. Detta sett på en epok på tio år (2019 – 2028). Men det bryr sig inte Anders om. För han vill vinna valet om 3 månader – på en skattesänkning. OM en rent hypotetisk budgetchef då skulle ha sagt sanningen – att en skattesänkning är att gå helt och hållet åt fel håll – fanns det stor risk för att han (Anders) retade sig på detta. Rent fantastiskt. För det var ju på denna skattesänkning han skulle vinna valet på. Därför började han (Anders) rycka i trådar och viska i öron för att få bort denna trilskande budgetchef – som jag naturligtvis endast hittat på eftersom jag tycker om att berätta sagor för onda politiker.

Så Anders viskar i hans (Hans) öra. Men Hans vill inte sänka skatten. Han (Hans) borde alltså försvara budgetchefen. Som egentligen predikar ett budskap som han (Hans) gillar. Men se, han, Anders, han är slug han. Så istället för att viska i hans (Hans) öra att budgetchefen är emot skattesänkningar så viskar Anders att budgetchefen är stygg en. Och vips var budgetchefen satt i klistret – ETT KLISTER SOM BUDGETCHEFEN INTE FÖRTJÄNADE.

Vem ska då ta ansvar för denna sörja?
Eftersom Hans inte är lika slug som Anders så tar Hans på sig uppgiften att få bort budgetchefen. Han (Hans) är ju ändå nr 1 – på papperet. Men att ta på sig uppgiften är inte alls samma sak som att ta på sig ansvaret. Och Hans delegerar gärna svåra uppgifter. Till högre tjänstemän. När Hans funderar, ordentligt, kommer han (Hans) ibland fram till att det även kan vara lämpligt att delegera ansvaret. Till högre tjänstemän. Ibland kan det kännas skönt att delegera både uppgift och ansvar. Och låta några andra sköta kommunen.

Sedan gör han (Hans) som Anders: han deserterar också. Och kvar står de högre tjänstemännen. Som också kan vara tjänstekvinnor. Huvudsaken är att de inte heter Hans och Anders. För de är ju män. Förlåt, pojkar. Och har gått under jorden. Våren 2018.

Det där kan tyckas verka rätt kaotiskt. Men det är precis så Umeå kommun fungerar idag. Och ska två syndabockar framhållas heter dessa Hans & Anders. Och ska en syndabock framhållas heter han Hans. Hans Lindberg.

My name is Hans. Hans Linberg.
Men Hans är inte 007.

Hans har fått många chanser. Och har visat att han inte klarar av att hålla ihop Umeå kommun och dess bolag. Därför håller Umeå på att krackelera.

Även Hans verkar, av de rapporter som sipprar ut från Stadshuset att döma, vara på väg att krackelera. Han påstår sig vara hotad. Detta gör mig upprörd. Jag har blivit hotad. Andra har blivit hotade. Det enda som drabbat Hans är att han känner sig hotad. Eftersom han inte klarar av att hålla ihop kommunen och dess bolag. Därför uppstår det en rad maktcentra. Som drar åt olika håll. Och detta känns hotfullt för Hans. Anders är ingen som stöttar Hans – detta borde Hans begripa. Men det verkar tyvärr vara svårt för Hans att inse att Anders faktiskt vill störta honom. Bort från makten.
I valet om 2½ månad.

Hans – som har varit ombudsman i ett LO-fack – borde tycka illa om att behandla anställda som om de vore kriminella fast han vet att de i verkligheten är väldigt duktiga och lojala. Men trots detta har han (Hans) behandlat anställda som om de vore kriminella denna vår. Och detta har han gjort tillsammans med Anders. Och detta har drabbat  folk på ekonomiavdelningen – långt mer än två personer. Får Hans & Anders hållas riskerar de att radera ut en hel generation av duktiga chefer. Både på ekonomiavdelningen och på andra avdelningar.

Därför borde de inte få hållas. Bill och Bull.

_____________________________________________________

Jag har hittills varit raljant. Både talat allvar och skojat. Om vartannat. Men nu ska jag sluta att skoja.

Hans Lindberg klarar inte av att säga ett enda vettigt ord i denna, för umeborna och för kommunens anställda, tragiska historia. Hans Lindberg förstår inte att det enda han uppnår genom att vägra att kommentera situationen är att han bekräftar sin oförmåga att leda Umeå kommun. Varje gång Hans L säger ”detta är ett personalärende” bekräftar han sin oförmåga att reda ut situationen. Och leda Umeå kommun. De övriga socialdemokraterna är också tysta. De verkar inte fatta att den som visar modet att agera nu kommer att vinna valet åt S, kommer att vinna kommunens anställda och kommer att hålla samman det socialdemokratiska partiet. Men det mycket svårt att hindra vuxna människor från att hoppa från bron. Och smärtsamt tragiskt. Det är ännu svårare att hindra ett parti, som bildades 1889, som verkar fast beslutet att hoppa från bron att göra just detta. För det vi ser hända med S i Umeå ser vi hända i ännu mycket större grad på riksplanet.

Hans Lindberg är inte vuxen rollen att leda Umeå kommun och dess bolag. Det är hårda ord – men orden är sanna.

Anders Ågren borde inte heller få chansen eftersom han, med sina skatte-sänkarplaner, kommer att driva Umeå kommun till (och över) ruinens brant. Duon Hans & Anders bör inte få förnyat mandat att leda Umeå kommun under mandatperioden 2018 – 2022. Hans Lindbergs mandat är officiellt – men det borde ändå INTE förnyas. För umebornas skulle. Och för de kommunanställdas skull. Anders Ågrens mandat är INOFFICIELLT – och borde heller inte förnyas. Ingen av dem är beredda att ta itu med de VÄLDIGA PROBLEM – jag talar om problem och inte om utmaningar – som Umeå kommun står inför.

* Under 2016 hotades tusentals kommunalare med avsked om de inte skrev under på heltidsmodellen inom fem dagar,
* Ifjol sålde S ut 1601 hyresrätter trots ett löfte före valet att så inte skulle bli fallet – och utan all demokratisk debatt,
* Nu riskerar ekonomidirektören att krossas – som straff för att hon spridit kunskaper om Umeås framtida problem. Som att kommunens ekonomiska underskott för ett enda år (2028) kan komma att uppgå till 1,7 miljarder kr.

I år ligger underskottet på nära 150 miljoner. Lägger vi samman underskotten för ALLA år från och med 2019 fram till 2028 riskerar dessa att uppgå till 8,5 – 9 miljarder (en siffra som kan vara en miljard större eller mindre).

Det är detta PROBLEM (inte utmaning) som vi i Arbetarpartiet ska ta itu med. Tillsammans med alla som har förmågan att ”ta in” storleken och allvaret på detta hotande problem. Inte utmaning.

En fortsatt tyst allians mellan delar av S – (s)trutsfalangen) – och M är inte bra för Umeå.
Inte alls bra.

 

Här nere kan du läsa vad Svt Västerbotten skriver om ekonomidirektör Aidanpää och budgetchef Malm.

TV skriver det jag har skrivit på denna blogg under drygt två månaders tid.

Men TV skriver bra. Min uppmaning är: Läs!

___________________________________________

 

Källa till SVT: ”Som rysk roulette – vem som helst kan försvinna

Umeås kommunalråd gav ekonomidirektör Susanne Aidanpää i uppdrag att säga upp budgetchefen. Hon vägrade göra det – och riskerar nu att själv få sparken. Det uppger flera källor till SVT.
– Det är som rysk roulette. Vem som helst kan försvinna utan anledning, säger en källa.

Umeå kommuns ekonomidirektör Susanne Aidanpää fick i uppdrag att säga upp budgetchefen från hans tjänst en månad innan de båda stängdes av. Ordern ska enligt flera källor ha kommit från kommunalråden. Men ekonomidirektören vägrade göra det.

– Politiker ska inte avsätta chefer. Det är helt oförsvarbart. Jag är rädd för var Umeå kommun är på väg. Det är ett hot mot den demokratiska ordningen, säger en person inom kommunen som vill vara anonym.

Tyckte att budgetchefen gjorde ett fint jobb

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera personer i kommunen med god insyn och kan nu berätta vad som hände tiden innan Susanne Aidanpää och budgetchefen stängdes av.

Dagen efter att den tillförordnade stadsdirektören Margaretha Alfredsson började sin tjänst bad hon enligt källor Susanne Aidanpää att säga upp budgetchefen och tilldela honom en annan tjänst inom kommunen, som finanschef.

SVT har tagit del av ett mejl som ekonomidirektören Susanne Aidanpää skickade till stadsdirektören där hon beskriver varför hon vägrade omplacera budgetchefen:

”…är en lojal, kunnig, engagerad, prestigelös och ansvarstagande budgetchef som jag litar på till 100 %. Att ta bort honom i rollen skulle inte vara bra för kommunen och kommunens medborgare”

I mailet står även:

”Jag inser att jag i och med att jag inte kommer att agera enligt dina önskemål riskerar att du inte har förtroende för mig” 

Kommunalråden beordrade uppsägningen

Enligt källor till SVT ska uppsägningen av budgetchefen varit en beställning från de tre kommunalråden Hans Lindberg (S), Anders Ågren (M) och Margareta Rönngren (S).

– Man vill ha bort personer som har insyn i budgetprocessen, säger en person som arbetar inom kommunen.

Tio dagar innan Susanne Aidanpää stängdes av kallade hon till möte med Hans Lindberg (S) och Margareta Rönnlund (S) med en oro över ”att lögner ska stå oemotsagda” enligt kallelsen. Hon skriver även:

”Eftersom jag märker att det sprider sig falska rykten (lögner ibland) skulle jag vilja dela med mig av några saker”

Punkterna som skulle tas upp på mötet var bland annat lojalitet mot fattade beslut samt organisation och medarbetare.

– Här ligger en hund begraven. Politikerna är högst inblandade i den här offentliga hängningen, säger en anställd inom kommunen, med insyn i verksamheten.

Det moderata kommunalrådet Anders Ågren (M) dementerar uppgifterna om att han på något sätt ska ha beställt budgetchefens avgång. Mer om det kan du läsa här.

Felaktiga påståenden i kommunens egen utredning

Den 6 april stängdes Susanne Aidanpää och budgetchefen av från deras arbete och sekretessbelagda internutredningar startades mot dem. Utredningarna visar på allvarliga arbetsmiljöproblem och brister i verksamheten när det kommer till budget.

Flera personer inom kommunen som har insyn i verksamheten menar att utredningarna bygger på ett för smalt underlag som är direkt felaktigt.

– Utredningarna är fabricerade för att kunna bli av med henne. De har blivit avstängda, sedan har man letat fel, säger en person.

Umeå kommun har inlett en process att avskeda ekonomidirektör Susanne Aidanpää. Budgetchefen valde att sluta självmant under avstängningen.

SVT har sökt budgetchefen. Susanne Aidanpää vill inte ställa upp på en intervju.

– Jag känner mig trygg med att jag inte gjort något fel och hoppas så klart på ett gott samtal med arbetsgivaren. Jag vill inte förstöra möjligheterna genom att uttala mig i media, svarar hon i ett SMS.

Rädd personal vill vara anonym – riskerar sparkas

Personerna som SVT varit i kontakt med uppger att de är väldigt rädda för att själva råka illa ut och få sparken. Därför väljer de att vara anonyma.

– Det är som rysk roulette. Vem som helst kan försvinna utan anledning, säger en av personerna.

Hans Lindberg (S) vill inte svara på frågor.

– Det är ett personalärende och jag går inte in och kommenterar enskilda individärenden i det avseendet, säger han.

- Jag har inte varit med och tagit något sådant beslut, säger Margareta Rönngren (S).

SVT har sökt Anders Ågren (M).

Medarbetare på kommunen är livrädda för att träda fram med risk för sina egna anställningar, säger en källa till SVT. 
10 kommentarer

Överlever S ett dubbelt nederlag som att både förlora regeringsmakten och krympa ytterligare i väljarkåren – eller bevittnar vi nu inledningen på partiets dödskamp?

Av , , 2 kommentarer 89

Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.
Men den måste bekämpas. Det är bland annat detta som jag och vissa andra gör.

____________________________________

Ingress
Här i Umeå håller socialdemokraterna på att tappa greppet.
Visst har S fortfarande en större andel av väljarkåren här än i övriga Sverige. Men partiet saknar ett långsiktigt mål baserat på Umeås starka sidor som forskning, skogsråvara, industriellt kunnande och tillgång till kapital. Ja, jag talar om Arbetarpartiets framtidsmål i form av en grön industriell produktion.

Men socialdemokratin saknar idag ett värdigt mål (jag räknar inte 200 000 invånare ett visst år som ett värdigt mål). Och utan ett mål kan det inte heller finnas en strategi (ett vägval) för att nå det mål som inte existerar.
Socialdemokratin stod en gång stod för en omvandling av Fattig-Sverige genom, bland annat, full sysselsättning och miljonprogrammet. Eller, när det gällede Umeå kommun, genom ett skickligt agerande (i samarbete med andra partier) som ledde fram till att både regionsjukhuset och universitetet hamnade här. I Umeå.

Men det går inte att leva på framgångar från den tid då Gösta Skoglund, Elon Duvfenberg och Nils Eriksson regerade.

Ett exempel på att S håller på att tappa greppet är att deras första namn, kommunalrådet Hans Lindberg, likt ett bortskämt barn påstår att han har blivit hotad då han kanske tvingas agera på lika villkor i Arbetsdomstolen (min personliga tolkning). Hade Hans Lindberg något vettigt att sysselsätta sig med skulle vi slippa denna uppvisning av bristande ledarskap, avsaknad av proportioner och dåligt skådespeleri. Ta itu med det budgetunderskott på uppåt 1,7 miljarder som hotar år 2028, Hans, och sluta agera inför media så att man tror att du försöker erövra en Oscarsstatyett. Du kommer att misslyckas. Du är en för dålig skådespelare. Försök istället att peka ut en vägriktning för Umeå kommun.

 

 

Del II av II

* Alltså: Överlever S det dubbla nederlaget att både förlora regeringsmakten och krympa ytterligare i väljarkåren – eller bevittnar vi nu inledningen på partiets dödskamp – då även LO-väljarna lämnar skeppet?

Detta är en mycket viktig, och svårbedömd, fråga. Kanske blir den lättare att förstå om vi slutar att betrakta socialdemokratin som ett parti och istället betraktar ”rörelsen” som den allians den alltid varit. Det har alltid funnits spänningar mellan exempelvis de LO-baserade ledamöterna i partistyrelse och riksdagsgrupp och de som haft sin bas och utgångspunkt inom statsförvaltningen.

Det är inte svårt att förstå att folk med LO-bakgrund väger tungt inom S. De som har sin bas inom statsförvaltningen har växt fram under de många årtionden som S innehaft regeringsmakten (med början 1932)! Idag finns även ett mer lättflyktigt skikt som består av folk med annan bakgrund än de två nämnda. De har ofta högskoleutbildning och är inte sällan engagerade i någon av partiets sidoorganisationer som ungdomsförbundet SSU, kvinnoförbundet, Tro och solidaritet (den tidigare kristna Broderskapsrörelsen) där vissa har påverkats av islamistiska åsikter (inte muslimska), S-studenter och HBT-socialdemokrater. En fjärde och tyngre grupp utgörs av de hårt pressade kommunpolitikerna. (Självklart överlappar dessa grupper ofta varandra).

Ett parti som utgör en allians håller lättare ihop när allt går bra och det finns ett reformutrymme i samhället på grund av en god ekonomi. Men nu har minst saker förändrats och det på ett dramatiskt sätt. För det första finns det inget ekonomiskt reformutrymme i kommuner ch landsting. Istället pekar allt mer på att Sveriges kommuner och landsting står inför ett verkligt stålbad. För det andra har de traditionella LO-arbetarna blivit färre inom de aktiva S-leden. Exempelvis på valbara platser på socialdemokratins valsedlar – främst till riksdagen. För det tredje har vi den våldsamma utmaningen från SD just bland LO-arbetarna.

 

* Socialdemokraterna införde inte alls någon ny flyktingpolitik den 24 november 2015.

Finansminister Magdalena Andersson, och andra, har helt rätt när de säger att Socialdemokraterna vid detta tillfälle återgick till vad som varit den traditionella flyktingpolitiken, både för Sverige och för S. Men detta är svårt, både att tro och acceptera, för socialdemokrater med rötter i partiets sidoorganisationer. Extra svårt är det för de som har sina rötter i Tro och solidaritet. Så flyktingpolitiken har kommit att utgöra en av sprängfrågorna inom S.

Delvis beror detta på socialdemokratins svårighet att vara konsekventa i denna fråga. Det var under Reinfeldts tid som statsminister Sverige öppnade dörrarna på vid gavel när det gäller flyktingpolitiken. Detta genom en uppgörelse mellan Alliansen och MP under år 2011. Men socialdemokraterna ställde sig sedan bakom denna uppgörelse tre år senare (2014)! Det är delvis därför som yngre sossar, uppvuxna med ett litet eller obefintligt reformutrymme och skolade i en ”moralistisk” debatt med SD, ofta få det väldigt svårt att acceptera den sanning som bland andra Magdalena Andersson, med beundransvärd energi, för fram. Då det samtidigt inte finns något egentligt utrymme för positiva reformer (som höjda lägstalöner – inte sänkta) känns det sannolikt mycket svårt för yngre socialdemokrater, skolade i de ibland världsfrånvända sidoorganisationerna, att hantera kritiken från Vänsterpartiet som går ut på att S har övertagit SD:s politik. Men som i så mycket annat är det SD som, i hög utsträckning, har övertagit den traditionellt försiktiga S-politiken vad gäller arbetskrafts- och flyktinginvandring. Detta gäller antalet som Sverige tar emot. Det som är SD:s egen politiska uppfinning handlar om den främlingsfientliga, och tidigare ofta rasistiska, politiken.

 

* En splittring innebär inte slutet – men…
Samtidigt anser många inom LO att det är verkligheten som partiet tagit till sig. Denna åsikt delas också av många S-märkta kommunpolitiker. Det som kan hända vid ett valnederlag är att de inneboende spänningarna utlöses och att en ny kamp bryter ut som påminner om den efter valnederlaget 2010. Fast då hade S i alla fall ett valresultat på 30,7 procent i ryggen. Vid denna tidpunkt var detta valresultat partiets kanske sämsta någonsin. Men mycket har hänt sedan dess. Idag skulle en intern strid kunna bryta ut inom ett parti som har ett valresultat på endast 25 procent i ryggen, mindre lojala medlemmar och med en kraftigt försvagad ställning bland LO-arbetarna.

Om S förlorar regeringsmakten i detta läge blir det otänkbara tänkbart: två partier skulle kunna uppstå. Men troligare är att stora grupper med sin bas inom sidoorganisationerna lämnar S (för V) tillsammans med de som har sin bas inom statsförvaltningen – som söker sig nya karriärvägar. Kvar blir LO-folket och kommunpolitikerna. Detta gäller för partiets struktur. Vart väljarna tar vägen är det svårare att säga. Det som går att säga är att socialdemokratin troligen står inför sin svåraste kris någonsin sedan partisplittringen 1917.

 

VALET  2018  BLIR  VERKLIGEN  ETT  ÖDESVAL  FÖR  SOCIALDEMOKRATERNA

 

____________________________________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

2 kommentarer

Varken i Umeå eller på riksplanet klarar socialdemokratin periodens påfrestningar. Frågan måste ställas: Överlever svensk socialdemokrati ett valnederlag?

Av , , 4 kommentarer 62

Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.
Men den måste bekämpas. Det är bland annat detta som jag och vissa andra gör.

____________________________________

 

Del I av II

Socialdemokraterna kunde bilda en minoritetsregering tillsammans med MP efter förra valet. Genom stödet från V kunde S och MP basera denna minoritetsregering på 43,6 procent av väljarkåren. Samtidigt ska vi komma ihåg att valet för fyra år sedan inte innebar någon framgång för S+MP+V. Detta treparti-block erhöll exakt samma andel av väljarkåren som de erhöll vid valet 2010.

Det som öppnade för en S-ledd minoritetsregering var istället den stora tillbakagången för Alliansen. I förra valet minskade detta fyrparti-block sin andel av väljarkåren från 49,4 procent till 39,3. Detta innebar en tillbakagång på hela 10,1 procentenheter. Alternativt uttryckt tappade Alliansen var femte väljare! Hela sju av tio väljare som lämnade Alliansen kom från Moderaterna. I kampen om väljarna mellan de två traditionella blocken behöll Socialdemokraterna med stödpartier sin andel av väljarkåren medan Alliansen gick starkt bakåt. Detta är det vanliga sättet att beskriva rörelserna i väljarkåren i samband med riksdagsvalet 2014.

 

Uppbrottet från S har skapat ett undantagstillstånd 

Men det finns ett alternativt, och sannolikt bättre, sätt att beskriva det som hände i förra riksdagsvalet. För att förklara detta måste vi gå tillbaka till det uppbrott från socialdemokratin som inleddes i och med valet 1998. Detta uppbrott skedde främst inom LO-grupperna och hade sin grund i den brutala nedskärnings- och besparingspolitik på 114 miljarder som påbörjades 1994 av Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet (som lämnade samarbetet då S ville spara ytterligare 12 miljarder).

Den sociala rörelse som uppbrottet från socialdemokratin gett upphov till gynnade, i ett första skede, Vänsterpartiet. Men sedan arbetarna genomskådat Vänsterpartiet för dess delansvar i det jättelika nedskärningsprogrammet 1994-1998 inleddes en rörelse bland LO-arbetarna som innebar att de distanserade sig både från S och V. Denna rörelse skapade ett historiskt byte av blocktillhörighet som kom att gynna Moderaterna kraftigt i valet 2010. Men detta var bara tillfälligt. I förra valet rörde sig de fortfarande rotlösa LO-arbetarna vidare – nu mot Sverigedemokraterna. Detta innebar att SD:s valresultat mer än fördubblades samtidigt som Moderaternas röstetal kom att normaliseras.

Paradoxalt nog kom arbetarnas överströmning från Moderaterna till SD, i samband med förra valet, att innebära ett regeringsskifte. Detta eftersom alla röster som hamnade hos Åkesson ställdes vid sidan i kampen om regeringsmakten. Skälet är att inget av de traditionella blocken vill regera med stöd av SD. Detta innebär att det tidigare så unikt stabila svenska politiska systemet idag är mycket skört.

Uppbrottet från S har skapat ett sorts undantagstillstånd i Sverige som ytterligare understryks av att Sverigedemokraterna inte är accepterade i kampen om regeringsmakten. Skälet är att SD, till skillnad från sina motsvarigheter i övriga nordiska länder, tidigare var ett renodlat nazistparti som marscherade på gatorna vrålandes Sieg Heil. Denna stämpel är mycket svår att tvätta bort.

 

Nytt politisk jämviktsläge saknas

Det av för tidigt att säga att den sociala rörelsen i samhället, genom LO-arbetarnas uppbrott från socialdemokratin, har avstannat. Det är också för tidigt att säga att det har skapats ett nytt politiskt jämviktsläge. Effekterna av det uppbrott från socialdemokratin som först gjorde sitt avtryck i valet 1998 pågår fortfarande. Detta i dubbel bemärkelse. Å ena sidan fortsätter socialdemokraterna att tappa väljare. Å andra sidan är det ännu inte klart vars dessa väljare kommer att ta vägen.

Det finns ytterligare aspekter av detta uppbrott från socialdemokratin. Det mest dramatiska scenariot är att kombinationen av ett rekordlågt valresultat, och en samtidig förlust av regeringsmakten, skulle kunna leda till en maktkamp inom partiet på ett liknande sätt som efter valnederlaget 2010. Fast den gången erhöll S strax under 31 procent av väljarna i riksdagsvalet. En eventuell maktkamp efter valet den 9 september skulle kunna utspela sig utifrån ett läge där socialdemokratins stöd i väljarkåren kan ha krympt ännu mer och partiet därför skulle vara ännu skörare.

Under de senaste veckorna har olika opinionsmätningar från maj månad presenterats. Låt oss presentera de två från Sifo och  SCB. Du kan själv se resultatet från dessa opinionsmätningar nedan:

 

Parti

Sifo

SCB

 Socialdemokraterna

25,2

28,3

 Miljöpartiet

4,0

4,3

Vänsterpartiet

9,3

7,4

 SUMMA S+MP+V

38,5 

40,0

Moderaterna

23,6

22,6

Centerpartiet

8,1

8,7

Liberalerna

4,8

4,4

Kristdemokraterna

3,5

2,9

 SUMMA ALLIANSEN

40,0 

38,6

Sverigedemokraterna

18,7

18,5

Sifo = FI,    SCB = övriga

1,6

2,9

 

Källa: Sifo maj 2018, SCB maj 2018

 

Tre kommentarer

1. S siffror är katastrofala
Vi har många gånger påpekat att socialdemokratin har förlorat nästan var tredje väljare sedan 1994. I Sverige. Under det senaste året har vi dessutom beskrivit hur S gått starkt bakåt i en rad länder runt om i Europa. Detta på två plan. Dels har de socialdemokratiska partierna köpt den traditionella borgerlighetens politik när det gäller EU och dess överstatlighet. Dels har S, som stått utan något eget politiskt alternativ, just därför pressats till att följa den traditionella borgerlighetens politik på allt fler områden. Detta har i sin tur lett till att socialdemokraterna tappat stora grupper arbetare till den nyreaktionära borgerligheten. Vi avser partier som Front National i Frankrike och SD på hemmaplan.

2. Alliansens chanser att vinna ökar
I förra valet blev Socialdemokraterna med sina två stödpartier (MP + V) större än Alliansen. Och så har det fortsatt att vara fram till nu. I den av oss redovisade Sifo-mätningen har dock Alliansen gått förbi S+MP+V. Detsamma gäller i en mätning gjord av Ipsos som också gäller för maj månad i år. Detta är de två första opinionsmätningar av betydelse där Alliansen nu är störst.

I SCB:s stora partisympatiundersökning (också för maj) är fortfarande Socialdemokraterna, tillsammans med MP och V, större än allianspartierna. Däremot är detta försprång mindre än vad det var vid samma tidpunkt före valet 2014.

 

SCB i maj 2014

Socialdemokraterna       35,3 procent
S+MP+V                       51,3 procent

Moderaterna                 22,7 procent
Alliansen                     36,8 procent

Sverigedemokraterna     8,1 procent

 

Om vi jämför SCB:s mätning i år med SCB:s mätning inför valet för fyra år sedan står Socialdemokraterna, med stödpartierna MP och V, svagare idag än inför valet 2014. Då låg S+MP+V på hela 51,3 procent. Idag ligger de endast på 40,0 procent. Med tanke på att Socialdemokratin brukar tappa väljare från SCB:s majmätning fram till valet är det mycket som pekar på att Alliansen kan kommer att gå förbi S+MP+V före valdagen den 9 september. Detta även om vi utgår från SCB:s siffror och inte Sifos.

3. SD fortsätter att ta väljare från S
Sverigedemokraterna har länge haft näst flest sympatisörer bland LO-anslutna arbetare. Det handlar inte om att LO-arbetarna har blivit rasister. Som vi skrev under avsnittet här ovan – ”Uppbrottet från S har skapat ett undantagstillstånd”så inleddes  tillbakagången för S redan under nedskärningsprogrammets period 1994 – 1998. På den tiden var SD ingenting alls att räkna med. Vi vill understryka att den ursprungliga orsaken till socialdemokratins tillbakagång i en rad EU-länder var att dessa partier övertagit den traditionella borgerlighetens politik. Denna kan sammanfattas som ett knäfall inför de krav som EU-medlemskapet innebär i form av en press att sänka skattenivåerna, vilket i sin tur bidrar till nedskärningar inom skola, vård och omsorg, men även till privatiseringar, försämrad arbetsrätt, sänkta lägstalöner och på sikt till ett ifrågasättande av hela välfärdssamhället.

Eftersom socialdemokratin och den traditionella borgerligheten bedriver en politik som blir alltmer lika har detta bidragit till att driva arbetarna i armarna på partier som Front National i Frankrike och SD här hemma. De frågor som har med arbetskraftsinvandring och flyktingpolitik att göra betyder väldigt mycket. Och frågorna är väldigt viktiga. Men arbetskraftsinvandring och flyktingpolitik skulle ändå inte ha gett partier som Front National och SD positionen som ett nytt, och tredje, block i det politiska landskapet om inte arbetarnas förtroende för de socialdemokratiska partierna redan hade fått en rejäl knäck under 1990-talet.

 

Mycket pekar på ett regeringsskifte i höst

Skulle de trender som kan iakttas i de opinionsmätningar som vi presenterat pekar det mesta på att det blir ett regeringsskifte den 9 september! Som vi tidigare antytt visar erfarenheter från tidigare valår att socialdemokraterna brukar få högre opinionssiffror under maj och att partiet sedan tappar under valspurten. Om detta även skulle besannas i år riskerar S inte endast att förlora regeringsmakten. Partiet riskerar dessutom att förlora regeringsmakten mot bakgrund av ett katastrofalt dåligt valresultat.

Osvuret är bäst. Och tidigare mönster stämmer inte längre på samma sätt. Men vi repeterar ändå: om Kristdemokraterna klarar spärren på 4 procent kommer det troligen att bli ett regeringsskifte i årets val. Då kommer Sveriges näste statsminister att heta Ulf Kristersson.

 

Del II följer i morgon:

”Klarar S ett valnederlag?”

____________________________________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

4 kommentarer

Vardagsdemokrati är en bristvara i Umeå. De tre senaste åren har präglats av lika många övergrepp. Etablissemanget älskar att se sig som en intellektuell och kulturell elit. Men då det blir allvar sluter samma etablissemang leden. Sanningen förtigs – individer krossas

Av , , 4 kommentarer 84
Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.

Men den måste bekämpas. Det är  bland annat detta som jag och vissa andra gör.

____________________________________

 

Vi måste ta tillbaka Umeå.

Anställda och medborgare måste få ökade möjligheter att påverka utvecklingen.

Det blir allt svårare för kommunens anställda och medborgarna i Umeå att påverka utvecklingen. Det handlar både om ekonomiska och demokratiska värden. Den mandatperiod som nu närmar sig sitt slut kommer att efterlämna en dålig eftersmak. Vi tänker nämna tre exempel.

* Införandet av heltidsmodellen

Det som i grunden är en positiv sak, att alla ska kunna leva på sin lön, framfördes inte som ett erbjudande utan ursprungligen som ett hot: skriv på inom fem arbetsdagar – annars får du sparken pga arbetsbrist. Tack vare ett initiativ från ett antal modiga kommunalare tvingade ”styrkan från golvet” bossarna – både politiker och chefer – att backa. Hotet förvandlades till ett erbjudande.

* Utförsäljningen av hyresrätter inom AB Bostaden

Med tanke på att Socialdemokraterna gav alla umebor intrycket av att någon utförsäljning inte stod på dagordningen inför förra valet kom utförsäljningen minst sagt överraskande. Det fanns inte tid att diskutera den principiella aspekten av frågan, varken i kommunfullmäktige eller bland umeborna i allmänhet. Det är självklart så att när processen gått så långt att olika anbud inkommer måste en jämförelse av dessa anbud hållas inom en trängre krets. Men innan frågan har avancerat så långt som till en försäljning, kan frågan om en försäljning är riktig eller inte diskuteras både öppet och brett. Detta borde ha varit fallet. Genom dessa formuleringar tar vi inte ställning till huruvida försäljningen var bra eller dålig sedd ur ekonomisk synvinkel. Det vi vill påpeka är att utförsäljningen skedde på ett sådant sätt att den ytterligare understryker det demokratiska underskottet i Umeå kommun.

* Så ska chefer inte hanteras

För att göra en lång historia kort. Avstängningen av ekonomidirektören samt budget- och finanschefen på ekonomiavdelningen i Umeå har skett på ett sätt som är fullständigt oacceptabelt. En avstängning borde bara kunna komma på fråga om någon uppträder berusad på jobbet, utgör en fara för sig själv och andra eller om misstanke finns om ekonomiska oegentligheter. Så var inte fallet. Om meningsskiljaktigheter uppstår måste allting därför göras för att dessa ska lösas i samförstånd genom en dialog. Om en så dramatisk åtgärd som avstängning ska vidtas mot en anställd skall det först genomföras en utredning och sedan, om utredningen visar på att en avstängning är det enda alternativet, kan en sådan komma i fråga. Men i Umeå kommun hanterades situationen på rakt motsatt sätt. Först stängdes de två cheferna på ekonomiavdelningen av – därefter inleddes en utredning vars syfte från första början gick ut på att motivera att avstängningen var riktig. Hela hanteringen av denna fråga har inte skötts på ett opartiskt sätt i syfte att utröna sanningen. Tvärt om.

Hjälp oss återta Umeå.

____________________________________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

4 kommentarer

Aidanpää och Malm skulle få rättvisa i en rättegång – för där efterfrågas sanningen. Den ”dragning” som Hans & Anders riggat i kommunledningen saknar all trovärdighet. Dessa herrar måste bort

Av , , 12 kommentarer 102
Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.

Men den måste bekämpas. Det är  bland annat detta som jag och vissa andra gör.

____________________________________

 

Ingress.

Kommunalråden Hans Lindberg och Anders Ågren försöker idag, efter 2 månaders slit, motivera att de godkänt avstängningarna av ekonomidirektör Susanne Aidanpää samt budgetchef Lennart Malm. I detta har t.f stadsdirektör Margaretha Alfredsson och personaldirektör Birgitta Forsberg varit Hans och Anders (Bill och Bull) behjälpliga.

Detta kan man läsa om i dagens VK (nätupplagan).

Rapporteringen i VK utgår ifrån en ”dragning” som  KSau fick rörande resultatet av de utredningar som Margaretha Alfredsson beställt. KSau betyder kommunstyrelsens arbetsutskott och består av sju ledamöter från följande fem partier: S, M, L, MP och V. KSau utgör kommunens högsta politiska ledning.

Kära läsare: Då jag hör ordet ”dragning”, i detta sammanhang, kommer jag osökt att tänka på ishockey. Där förknippas ordet dragning med att finta bort andra spelare.

Jag ska nu berätta hur man inte gör ifall man strävar efter
* Sanning
* Rättvisa

 

Del I.
Om detta hade utspelats i en rättegångssal istället för i KSau

 

Om samma anklagelser hade framförts mot ekonomidirektör Susanne Aidanpää i en rättegångssal (jag tänker på anklagelserna som framfördes i ”dragningen” i KSau), och om ledamöterna i KSau hade bestått av nämndemän, hade situationen varit radikalt annorlunda.

Aidanpää själv hade naturligtvis fått vara närvarande. Hon hade fått frågor och kunnat besvara dessa. Men Aidanpää hade också själv kunnat ställa frågor – exempelvis till Hans Lindberg, Anders Ågren samt till t.f. stadsdirektör Margaretha Alfredsson och personaldirektör Birgitta Forsberg. Och till andra. Och ifall dessa velat hålla sig undan hade dessa kallats till rättegångssalen. Men Aidanpää, huvudpersonen, fick inte vara med på ”dragningen” med KSau.

I VK:s mittuppslag från i lördags framgick också att Aidanpää över huvud taget inte getts tillfälle att försvara sig.

Vid en rättegång hade Aidanpää, naturligtvis fått tillgång till sin dator, till sin e-post och till sina medarbetare. Då hade hon kunnat reda ut uppenbara missförstånd – och kunnat besvara ”anklagelserna” om att verksamheterna fått 70 miljoner mer år 2016 än vad de ursprungligen hade trott.

 

 

Del II
Om detta hade utspelats i en rättegångssal istället för i KSau

Just år 2016 är väldigt intressant i detta sammanhang.
Låt mig citera vad Hans Lindberg skrev i ”Årsredovisning 2016”. Hans ”Bill” Lindgren skrev bland annat följande:

”Umeås kommuns ekonomi är på rätt väg. Efter tre år med successivt minskade underskott, kan kommunen uppvisa ett positivt resultat för 2016 på 85 mnkr [miljoner kr]. Det är en klar förbättring både jämfört med 2015, då resultatet var -42 mnkr, och i förhållande till prognosen i augusti, som pekade mot -16 mnkr”.

Kommentar.
Hade jag tillhört nämndemännen i en Tingsrätt skulle jag ha frågat Susanne Aidanpää om hon och hennes medarbetare verkligen både hade:
- lyckats skjuta till 70 miljoner kr extra till verksamheterna,
- och samtidigt, för första gången på många år, lyckats få kommunens ekonomi att gå med ett överskott !?

Själv tycker jag inte att detta låter som något allvarligare brott. Det låter snarare som verket av en ovanligt duktig ekonomidirektör omgiven av ovanligt duktiga medarbetare.

Just sådana saker hade alltså kunnat redas ut under en rättegång.
Vid en rättegång hade naturligtvis Aidanpää varit närvarande med tillgång till sitt arbetsmaterial och sina medarbetare. Men just därför kunde ingenting redas ut i KSau. För där fick Aidanpää inte närvara. Hon blev inte ens ombedd att besvara skriftligt ställda frågor – på distans. Och om hon hade velat göra det ändå, så hade hon inte kunnat, detta eftersom hon förvägrades tillgång till sina arbetsredskap och medarbetare. Storsint.

En sak är säker: skulle en rättegång vara så riggad som ”dragningen” i KSau, då skulle Sverige ifrågasättas som rättsstat.

Jag hoppas att de ”riggnings-ansvariga” hålls ansvariga den 7 september – och långt därefter.

 

 

Del III

Om detta hade utspelats i en rättegångssal istället för i KSau

 

Men nu till det verkligt intressanta.

I en rättegång skulle Aidanpää, med ombud, ha kunnat presentera mer material än bara det som producerats på initiativ av ”De fyras gäng” (Hans och Anders, Alfredsson och Forsberg).  I en rättegång skulle annat material inte ha kunnat trollas bort som i samband med en ”dragning” i KSau.

Jag vill att alla mina läsare ställer sig följande frågor:

A. Varför har inte Hans Linberg (S) och Anders Ågren (M) sett till så att de två redan gjorda utredningarna rörande arbetsklimatet på delar av ekonomiavdelningen ”drogs” för KSau?

B. Varför har två utredningar ”försvunnit” ur handläggningen av detta ärende?

Det ytterst intressanta material jag talar om skulle ha kommit nämndemännen till del i en rättegångssal där syftet hade att komma fram till Sanning och Rättvisa.
Och inte, som i KSau, där syftet den 5 juni var att motivera en avstängning som beslutades två månader tidigare (6/4).

Det har nämligen gjorts två utredningar rörande arbetsmiljön på ekonomiavdelningen.
Detta i samband med det förnyelsearbete som pågick på denna avdelning innan avstängningarna av ekonomidirektör Aidanpää och budgetchef Malm verkställdes.

Som alla löntagare vet uppstår det lätt oro i samband med ett förändringsarbete där flera anställda ges nya roller. Många människor vill förbli vid det gamla eftersom det känns tryggare. Men folk kan även må dåligt av andra skäl än av situationen jobbet – något som ändå kan avspegla sig på jobbet.

Mot denna bakgrund tog ekonomidirektör Susanne Aidanpää in företaget Ugil Konsult och budgetchef Lennart Malm tog hjälp av företaget Myneeds. Detta för att få stöd av utomstående ”ögon”. Dessa kartlade arbetsmiljön och skulle bistå i samband med förändringsarbetet. Aidanpää och Malm agerade som ansvarsfulla chefer gör.

Deras agerande kan exempelvis jämföras vid hur politiker och chefer behandlade tusen, undersköterskor och andra, anställda i samband med införandet av den nya heltidsmodellen. Då var tongångarna dessa: ”skriv under på att du accepterar inom fem arbetsdagar annars riskerar du sparken …”.

Men ”De fyras gäng” – Hans och Anders, Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg – har:

* Medvetet avbrutit kontakterna med Ugil Konsult och, såvitt jag förstår, även med MyNeeds,
* Inte heller efterfrågat den omfattade kunskap som finns hos det företag som vi varit i kontakt med (Ugil konsult). Inte heller någon annan representant för Umeå kommun har efterfrågat denna kunskap.
Jag förutsätter att detsamma gäller för MyNeeds.

Vad har därmed gått förlorat?

 

 

Del IV

Om detta hade utspelats i en rättegångssal istället för i KSau

 

Tillsammans har dessa båda expertföretag intervjuat 15 – 20 anställda på ekonomiavdelningen. I en rättegångssal skulle delas information vara verkligt intressant och absolut ha kommit nämndemännen till del. Men de båda konsultföretagens kunskaper var inte tillräckligt viktig för att vara med på ”dragningen” för KSau.
Men återigen: Jag kan garantera att deras information skulle vara intressant om avstängningen av Aidanpää och Malm hamnar i Arbetsdomstolen.

Låt oss fördjupa oss lite i det arbete som Ugil Konsult utfört.

Konsultföretaget intervjuade alla som arbetade tillsammans med, eller under, med Susanne Aidanpää. Företaget hade träffat alla dessa anställda, både en och en, samt i grupp. Träffarna skedde den 13 december i fjol och den 27 februari i år. Det tredje besöket avbokades med en veckas varsel efter att Aidanpää hade blivit avstängd från sitt arbete. Då vi var i kontakt med företaget hade ingen från Umeå kommun hört av sig. Ingen hade efterfrågat Ugil Konsults uppfattning om läget bland alla de anställda som företaget hade träffat på Aidanpääs del av ekonomiavdelningen

Företaget MyNeeds hade träffat de som arbetade tillsammans med, eller under, Lennart Malm.

Hade dessa företag fått några intryck?

 

Del V

Om detta hade utspelats i en rättegångssal istället för i KSau

 

Vad ansåg då Ugil konsult – som vi varit i kontakt med.
Företaget hade alltså träffat ett tiotal personer och intervjuat dem både en och två gånger, enskilt och i grupp. Och dessa personer arbetade alltså tillsammans med, eller direkt under, Aidanpää. Här nedan kan du läsa vad företaget i stort berättade om sina intryck:

a. Konsultföretaget hade genomfört en kartläggning av arbetsmiljön på delar av ekonomiavdelningen,

b. Detta hade skett på uppdrag av Susanne Aidanpää som kontaktat företaget, efter att den tidigare stadsdirektören rekommenderat konsulten – nöjd med företagets tidigare arbete,

c. Alla som arbetat tillsammans med Aidanpää hade intervjuats – individuellt och i grupp,

d. Orsaken till att företaget hade kontaktats var att Aidanpää hade velat förebygga negativa reaktioner som kan uppstå när arbetet omorganiseras, och även då viss ny personal skulle anställas, vilket innebar att många fick nya roller,

e. De intervjuade var kommunikativa, både enskilt och i grupp, och stämningen var god; det fanns ovanligt lite av negativa reaktioner i jämförelse med vad som ofta är brukligt i samband med förändringsprocesser. Enligt konsultens mening var stämningen positiv och öppen – inga konstigheter.

f. Det största problemet var negativa reaktioner på andra avdelningar, och konsultens arbete kom delvis att beröra hur personalen på ekonomi skulle hantera detta,

g. samarbetet avbröts med en veckas varsel före en inplanerad tredje träff med personalen på ekonomiavdelningen,

h. efter avstängningarna av Aidanpää hade ingen från Umeå kommun kontaktat Ugil Konsult för att ta del av den information företaget besitter.

 

Myneeds
Enligt information fann inte heller företaget Myneeds något anmärkningsvärt sedan de intervjuat de som arbetat tillsammans med, eller under, budgetchef Lennart Malm.
Del VI

Om detta hade utspelats i en rättegångssal istället för i KSau

 

Varför sorteras person och information bort?

Jag frågar mig återigen varför inte Susanne Aidanpää bereddes tillfälle att besvara frågor genom att närvara vid ”dragningen” på KSau.

Jag frågar mig ännu en gång varför inte Aidanpää beretts tillfälle att använda dator för att komma år sitt siffermaterial, e-post och att samtala med sina medarbetare, för att kunna kommentera påståenden skriftligt.

Jag frågar mig slutligen varför ”De fyras gäng” (Bill och Bull, Alfredsson och Forsberg) avbröt kontakten med de två konsultföretagen. Och varför inte dessa företags intryck av situationen på delar av ekonomiavdelningen redovisades i samband med ”dragningen” inför KSau.

Totalt har ju dessa två konsultföretag, experter på frågor som dessa, intervjuat mellan 15 – 20 personer som arbetat i direkt kontakt med både Aidanpää och Malm.

Denna kunskap borde vara helt ovärdelig:
a) för den som vill se Rättvisa skipad,
b) för den som strävar efter Sanningen.

Vilket är vad som sker i en rättegångssal – men inte sker i samband med ”dragningar” på KSau.

 

Del VII

Om detta hade utspelats i en rättegångssal istället för i KSau

 

Aidanpää sände dock detta till KSau – enlig VK

”Anledningen till att jag skriver till er är att jag känner mig personligt utpekad och ledsen….. Min önskan är att komma överens med Umeå kommun, helst utan smutskastning och utan badwill för kommunen. Det bemötande och den behandling jag utsätts för gör att det nu känns svårt. Om jag tvingas in i en strid kommer jag att ta den och den kommer inte att göra mest ont för mig”.

Jag var imponerad av vår förra ekonomidirektör. Jag är imponerad av vår nuvarande direktör. Och jag hoppas att skattebetalarna i Umeå får behålla henne.

Tyvärr har agerandet från Bill och Bull reducerat denna chans.

 

____________________________________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

12 kommentarer

Det råder dubbla måttstockar inom kommunen. Chefer befordras trots misstag och övergrepp. Samtidigt jagas duktiga ek.chefer bort vilket skapar ”stor rädsla bland anställda”. Kommunalråden gömmer sig. Personalinflytandet måste återtas

Av , , 2 kommentarer 82

Förord

Dubbla måttstockar – via uppbackning från kommunalråd som håller sig undan

Det jag syftar på med dubbla måttstockar är naturligtvis den avgrund som skiljer mellan hur de båda ekonomicheferna Aidanpää – Malm har blivit behandlade och hur duon Margaretha Alfredsson samt Birgitta Forsberg har behandlats. Det handlar inte om små skillnader. Det handlar verkligen om just en avgrund.

Förlåt syndarna deras synder – genom att få dem att göra smutsjobbet

 

Del I

De två som utsågs till det smutsiga jobbet att knäcka de två ekonomicheferna och få dem att lämna Umeå kommun var dynamiska duon Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg.

Det kan ju ha varit en ren tillfällighet att de två som fick detta smutsjobb var just de chefer som inte kunde hantera de mycket stora problem som förekom på de arbetsplatser som de själva ”chefade” för. Själv tror jag emellertid på raka motsatsen. Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg uppvisade båda en sådan bristande förmåga att hantera de stora problemen på sina  arbetsplatser att detta borde ha föranlett att deras lämplighet och duglighet att leda verksamheterna på samhällsbyggnadskontoret respektive på personalfunktionen borde ha ifrågasatts.

Men istället för att ifrågasättas kunde Birgitta Forsberg tryggt sitta kvar som personaldirektör. Och Margaretha Alfredsson har till och med befordrats! Hon har klättrat från att vara chef för samhällsbyggnadskontoret till tjänsten som t.f. (tillförordnad) stadsdirektör – den högsta befattning som någon chef besitter inom Umeå kommun. Idag.

 

Del II

Det är min uppfattning att vissa politiska makthavarna har utnyttjat Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg till vad som i mina ögon påminner om en utrensning av oliktänkande. Som tack ifrågasätts inte Alfredssons och Forsbergs bristande duglighet och lämplighet som chefer.

Det sker ett sorts indirekt utbyte. I utbyte mot lojalitet och brutalitet överser vissa politiker när det gäller bristande kompetens. Dessa politiker vill själva hålla en så låg profil som möjligt i utrensningen av ekonomicheferna. Därför har de skaffat sig två torpeder – det vill säga folk som gör sig av med andra ”på beställning”.

Genom att agera torpeder fick Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg en chans att reparera sina egna misslyckanden som chefer, metoden var att följa höga politikers order och göra sig av med de två ekonomicheferna.

Politikerna ansåg att det blev nödvändigt att göra sig av med ekonomicheferna eftersom deras arbetsmetoder började bli besvärande för makthavarna i en kommun vars ekonomiarbete sällan varit långsiktigt men ofta organiserats för att försvåra insyn. Aidanpää-Malms kunnighet, långsiktighet och transparenta (öppna) arbetsmetoder visade att kostnadsökningarna skulle överstiga inkomstökningarna under de närmaste 10 – 15 åren. Detta innebar i sin tur att ekonomiavdelningen började ifrågasätta – och belysa – kommunens och de kommunala bolagens upplåning och kostnader – inklusive INAB:s.

Vissa av de politiska makthavarna ansåg att ekonomicheferna började att lägga sig i för mycket och därför måste bort. Av politiska skäl. Vem ska styra kommunen. Kommunalråd med kontoret på fickan som på den gamla goda tiden. Eller en alltmer avancerad ekonomiavdelning som började ligga före andra i bedömningarna.

Den uppkomna situationen kunde ha skötts på olika sätt. Om Hans Lindberg, S, haft mod nog att sätta sig ned med Aidanpää och Malm och förklara att deras arbetsmetoder säkert var bra – fast inte i Umeå. Då hade detta kunnat lösas relativt odramatiskt.  Inga chefer, som får höra att de politiska makthavarna saknar förtroende för dem, håller sig kvar. Detta är ett av villkoren med att vara en högt uppsatt chef.

Men varken Hans Lindberg, S, eller Anders Ågren, M, vågade tillstå att de ville ha bort Aidanpää – Malm. De ville hålla sig i skuggan. Istället släppte de loss den dynamiska duon Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg. Och här tappade Hans och Anders kontroll över händelseutvecklingen.

Det var naturligtvis bra om Alfredsson och Forsberg var med på noterna. Här skulle inga nya ekonomiska processer bestående av kunnighet, långsiktighet och transparens hota sedan länge upparbetade informella beslutsprocesser. Men det som var mindre bra var, visade det sig, att denna dynamiska duo – Alfredsson och Forsberg – hyste ett personligt agg mot ekonomicheferna. Kanske ansåg de att ekonomiavdelningen hade börjat väga för mycket på deras verksamheters bekostnad. Sålunda: utrustad med politikernas uppdrag att ”rensa ut” satte Alfredsson och Forsberg sin personliga prägel på denna utrensning som nu har inneburit ytterligare en personalpolitisk katastrof i form av en ”STOR RÄDSLA BLAND ANSTÄLLDA” (VK 2/6)..

Umeå kommuns medborgare är förlorarna när duktiga ekonomichefer som Aidanpää och Malm jagas på porten genom den ståndrätt som anställts av Alfredsson och Forsberg. Men anstiftarna håller sig envist i skuggorna.

 

Del III

Beställarna av utrensningen måste ut i ljuset – de har skadat den kommunala organisationen

I lördagens VK fanns ett helt mittuppslag kring de frågor som avstängningen kring ekonomicheferna rest. Huvudrubriken löd: ”Tjänstemän vittnar om en skakad organisation”. Den inledande meningen i ingressen var formulerad på följande sätt: ”Stor rädsla bland de anställda”.

Detta är resultatet av den ledarstil som kännetecknar Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg.
Den kallas ”Management by fear”.
Jag har beskrivit den i mina bloggar sedan den 11 april. Jag har tagit upp, och kritiserat, denna ledarstil i Umeå kommunfullmäktige.

Men för mig är det alltid de politiska makthavarna som bär det yttersta ansvaret.

Detta gäller definitivt för denna process som manifesterade sig första gången redan i mitten av mars. Alltså för snart tre månader sedan. Det fungerar helt enkelt inte så att den starkaste direktören stänger av svagare direktörer från sin anställning efter armbrytning.

Bakom avstängningen finns antingen en formell beställning från de fem partier innehållande sju ordinarie ledamöter som ingår i kommunstyrelsen arbetsutskott (KSau). Det handlar om följande partier och följande ledamöter.

* Socialdemokraterna: Hans Lindberg, Margareta Rönngren, Christer Lindvall,
* Moderaterna: Anders Ågren,
* Vänsterpartiet: Ulrika Edman,
* Miljöpartiet: Nasser Mosleh,
* Liberalerna: Peder Westerberg.

 

Eller så har avstängningen av Aidanpää och Malm beställts informellt  – ”i bastun”.

Men avstängningen av de båda ekonomicheferna har nu resulterat i en ytterligare en personalpolitisk katastrof.
Och i slutänden ligger ansvaret för detta på den högsta politiska nivån.

Antingen via en formell ”beställning” eller en informellt. Och oavsett vilket så har kommunalråden Hans Lindberg, S, och Anders Ågren, M, deltagit i beställningen. Det är oklart vilka andra som ”informerats”.

Det är definitivt dags för ”Hans och Anders” att komma ut ur garderoben och ta sitt ansvar.

 

 

Del IV

Kanske finns det de som tycker att jag går för hårt fram när jag påstår att dynamiska duons lämplighet och duglighet borde ha ifrågasatts. Kanske finns det de som tycker att det låter otäckt att de verkliga politiska makthavarna har sett mellan fingrarna med Birgitta Forsbergs och Margaretha Alfredssons misstag, och nu istället använder sig av dessa som ”torpeder”.

Jag tänkte låta er avgöra själva, kära läsare, om detta är chefer som ni vill ha.

Jag tänkte börja med att visa på de väldiga problem som fanns på personalfunktionen som personaldirektör Birgitta Forsberg var (och är) ansvarig för. Jag ska också göra en kort repetition av den blandning av Vilda västern, och släpphänthet med skattebetalarnas pengar, som rådde under Margaretha Alfredsson regim på samhällsbyggnadskontoret.

 

 

Del V

De omfattande problemen på personalfunktionen under Birgitta Forsbergs styre

Vi har skannat in en ”Framställan enligt 6 kap. 6 a § arbetsmiljölagen om begäran om arbetsmiljöåtgärd”

Jag börjar med några egna kommentarer till huvudskyddsombudets begäran om arbetsmiljöåtgärd.

A.. Huvudskyddsombudet beskriver bakgrunden till sin framställan om arbetsmiljöåtgärd på följande sätt:
”Inom verksamheten lön och pension, stödfunktion personal, är arbetsbelastningen sedan införandet av det nya lönesystemet Personec orimlig i förhållande till de resurser som finns. Den orimliga arbetsbelastningen har påtalats vid upprepade tillfällen, punktinsatser har gjorts, men arbetsbelastningen är fortsatt orimligt hög”.

B. Därefter följer en lång uppräkning av en rad mycket allvarliga brister i arbetsmiljön. Några exempel:

Arbetstagarna på Lön och Pension har sedan den 1 maj 2017 haft en orimligt hög arbetsbelastning, ca 3000 ej avslutade ärenden. Arbetstagarna har tillsammans ca 2800 övertidstimmar. Arbetstagarna upplever att de är underbemannade till arbetsmängden. Arbetstagarna på Lön och Pension har ett flertal sjukskrivningar på grund av hög stress och utmattning samt sömnrubbningar som gör det svårt att somna och sova.

C. Därefter kräver huvudskyddsombudet att tre mycket allvarliga åtgärder vidtas – detta med stöd av 6 kap. 6 a § arbetsmiljölagen. Jag ber dig, käre läsare, att själv studera huvudskyddsombudets tre krav (i Bilaga 1 här nedan) i syfte att uppnå en tillfredställande arbetsmiljö.

D. Lägg slutligen märke till huvudskyddsombudet avslutning
”Jag vill ha besked senast den 30 november 2017. Om jag inte får tillfredställande svar kommer jag att vända mig till arbetsmiljöverket och begära deras ställningstagande”

Sammanfattning
- Det huvudskyddsombudet alltså beskriver är en ”orimlig arbetsbelastning” under sju månader (1/5 — 30/11  2017).
- Effekterna av denna orimliga arbetsbelastning finns både beskriven i hårddata och på annat sätt. Jag tänker på de 3000 oavslutade ärendena och de 2800 övertidstimmarna.
- Jag tänker på de omnämnda sjukskrivningarna på grund av den höga stressen, utmattningen samt på sömnrubbningarna som gör det svårt att somna och sova.
- Jag vill understryka huvudskyddsombudet avslutande ord:
Jag vill ha besked senast den 30 november 2017. Om jag inte får tillfredställande svar kommer jag att vända mig till arbetsmiljöverket och begära deras ställningstagande.

Detta är en ytterst allvarlig kritik som drabbar personaldirektör Birgitta Forsberg – som är ansvarig personalfunktionen där Lön och Pension ingår. Denna kritik kommer ”från golvet” och har kanaliserats via huvudskyddsombudet för tjänsteorganisationen. Och lägg märke till att problemet har varat under hela sju månader (1/5 — 30/11). Därför denna närmast ultimativa skrivning – med hot om att vända sig till arbetsmiljöverket.

Fråga: Har denna kritik för en misskötsel som pågått under sju månader inneburit att Birgitta Forsberg ifrågasatts.
Svar: Nej.
Finns det någon motsvarande kritik, från golvet, kanaliserad via huvudskyddsombudet riktad mot Aidanpää?

Svar: Nej.
Kritiken mot Aidanpää kommer någonstans ifrån – och denna har lett till en avstängning. Men de som har beställt avstängningen håller sig gömda i skuggorna.
Detta understryker att det råder dubbla måttstockar i Umeå kommun.

Denna framställan från huvudskyddsombudet återfinns i sin helhet näst längst ned i detta blogginlägg.
Under rubriken Bilaga 1

 

Del VI
Kort repetition av den blandning av Vilda västern, och släpphänthet med skattebetalarnas pengar, som rådde under Margaretha Alfredsson regim på samhällsbyggnadskontoret.

Vi citerar rubriken från VK 6 / 12 – 2016:
”Nöjesresor för över en miljon”. Sedan följer ingressen: ”På papperet kallas det värdegrundsarbete och personalfokusdagar, men VK:s granskning visar att över en miljon kronor gått till vad som till stor del är rena nöjesresor för personalen på Umeå kommuns it-kontor – samtidigt som ansvarig nämnd tvingats spara miljontals kronor. Skotersafari, badtunnor, downhill-cykling, spa, shower … är bara ett urval av vad Umeås skattebetalare stått för”.

Tidningens slutsats rörande samhällsbyggnadskontorets resande sammanfattas i en annan rubrik: ”Umeå sticker ut i sitt resande”.

VK vände sig sedan till en utomstående.
Professor i förvaltningsrätt: ”Det är fel på många plan”.
Det förekom även utlandsresor, bland annat till Dublin, samt nöjesresor med whiskey-provning. VK lät professorn i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, Olle Lundin, ta del av tidningens uppgifter. Lundin uttalande sig på följande sätt: De verkar ju fullständigt ha tappat insikten om att det är någon annans pengar. Eller så har de förstått att det är någon annans pengar och bara ”nu kör vi”

Det jag redovisat är utdrag ur en artikelserie från VK under hösten 2016. Troligen började tidningen gräva efter mer fakta efter tips ”från golvet”.


Fråga: Har denna misskötsel av kommunens skattepengar inneburit att Margaretha Alfredsson ifrågasatts?

Svar: Nej
Fråga: Finns det någon motsvarande kritik, från golvet, kanaliserad via lokala media riktad mot Aidanpää?
Svar: Nej.
Kritiken mot Aidanpää kommer någonstans ifrån – och har lett till en avstängning. Men de som har beställt avstängningen håller sig gömda i skuggorna.
Detta understryker att det råder dubbla måttstockar i Umeå kommun.

Ett utförligare referat av VK:s artikelserie finns längst ned i detta blogginlägg.
Under rubriken Bilaga 2.


_______________________________________________________________

 

Bilaga 1.
Huvudskyddsombudets ”Framställan enligt 6 kap. 6 a § arbetsmiljölagen om begäran om arbetsmiljöåtgärd”

(Sedan följer Bilaga 2).

 

 

6-6a-16-6a-2

 

Bilaga 2.

Margaretha Alfredsson som chef på samhällsbyggnadskontoret

Låt oss börja med att citera en rubrik från Västerbottens-Kuriren 6 dec  2016:
”Nöjesresor för över en miljon”.

Låt oss sedan följa upp med ingressen
”På papperet kallas det värdegrundsarbete och personalfokusdagar, men VK:s granskning visar att över en miljon kronor gått till vad som till stor del är rena nöjesresor för personalen på Umeå kommuns it-kontor – samtidigt som ansvarig nämnd tvingats spara miljontals kronor. Skotersafari, badtunnor, downhill-cykling, spa och shower med Wallmans salonger och Roger Pontare är bara ett urval av vad Umeås skattebetalare stått för”.

It-avdelningen låg vid denna tid under samhällsbyggnadskontoret. Chefen hette Margaretha Alfredsson. VK följde upp detta med en djupare granskning. Tidningen var i kontakt med samtliga samhällsbyggnadskontor i alla mellanstora städer i norra Sverige för att höra hur många studieresor utomlands deras ledningsgrupp gjort och de ger alla samma svar: inga!

Tidningens slutsats rörande samhällsbyggnadskontorets resande sammanfattas i en annan rubrik:
”Umeå sticker ut i sitt resande”.

Sedan vände sig VK till en utomstående.
Professor i förvaltningsrätt: ”Det är fel på många plan”

Det förekom alltså även utlandsresor, bland annat till Dublin, samt nöjesresor med skotersafari och whiskeyprovning. VK lät professorn i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, Olle Lundin, ta del av tidningens uppgifter. Lundin uttalande sig på följande sätt: De verkar ju fullständigt ha tappat insikten om att det är någon annans pengar. Eller så har de förstått att det är någon annans pengar och bara ”nu kör vi”

Detta är en ytterst allvarlig kritik mot förhållandena på samhällsbyggnadskontoret under Margaretha Alfredsson.

2 kommentarer

Uppdaterad söndag: Vi var uppåt femhundra som markerade mot nazisterna idag. Vi klarade att skilja på förhärdade medlemmar i NMR och högstadieelever som vi måste diskutera med istället för att stöta bort – rakt i armarna på just NMR

Av , , 13 kommentarer 52

UPPDATERING

Vissa av mina bloggar har sitt största intresse i vilka som känner ett oemotståndligt behov att kommentera det jag skriver. Och hur jag bemöter de kommenterar jag får. Detta är en sådan blogg.
Någon kanske undrar varför jag besvarar vissa inlägg. Skälet är att jag gör det för att en eventuell publik ska kunna ta del av hur vissa åsikter kan bemötas. Jag började diskutera dessa frågor på mellanstadiet. Vi var ett gäng som alla gillade historia. Detta skapade en drivhuseffekt. En i gruppen hade svårt att skilja på sin beundran för den tyska krigsmaskinen och Hitler. Jag var elva år. Han ett år äldre. Sedan dess har jag fortsatt att diskutera. Kanske kan någon ha nytta av det jag lärt mig under alla dessa år.
______________________________________________

 

Vissa dagar svänger humöret från en extrem till en annan, och sedan tillbaka igen, på mycket kort tid.

Dagen började MYCKET illa.
Jag slog upp VK och påmindes om Umeås undermåliga personalpolitik då jag läste om hur illa de två ekonomicheferna Aidanpää och Malm behandlats. Jag kopplar alltid ihop övergreppen mot dessa två med brutaliteten som visades över tusen undersköterskor, och andra, då nya heltidsmodellen infördes. Då lät det så här: ”Skriv under inom fem arbetsdagar eller så riskerar du att få sparken”.

Men sedan blev dagen MYCKET bättre – titta gärna på bilderna längst ned
* Vi var uppåt femhundra umebor på Renmarkstorget som markerade mot nazisternas försök att slå rot på Umeås grundskolor och skapa anti-semitiska (judehatande) miljöer där rasbiologiska myter odlas och Förintelsen förnekas. På samma sätt som jag skäms för Umeås personalpolitik blir jag stolt över att vi i Umeå kan mobilisera uppåt 500 personer på mindre än tre dygn – trots både sommarstugeväder och brännbollsyra.

* Jag har arbetat aktivt för att hålla nazisterna borta från Umeå under cirka 35 år. Den första organisationen som på allvar försökte etablera ny-nazismen i Umeå hette Bevara Sverige Svenskt (BSS). Men kampen mot apartheid i Sydafrika och fascistdiktaturen i Francos Spanien har ännu äldre rötter. Jag tror att vi, de i min ålder och äldre, tillsammans har lyckats skapa ett klimat i Umeå som gör det svårare för nazister att agera i, om vi jämför med en rad andra städer.

* Men det kommer hela tiden nya UNGA som stärker denna anti-nazistiska kamp-tradition som så länge existerat i Umeå. Jag blev väldigt positivt berörd och imponerad av den beslutsamma tjej som tidigare gått på Tegs Central, och som nu kom till manifestationen, för att slå vakt om sin gamla skola. Hennes betoning låg, som jag uppfattade det, på att vi måste hjälpas åt att diskutera med dessa ungdomar. Detta eftersom de ofta bär på ett berättigat missnöje mot många inslag i samhället men tyvärr har kanaliserat sin energi fel. Och i helt fel organisation. Detta är klokare tänkt och uttryckt än vad många i min generation står för.

* Jag vill ansluta mig till denna uppfattning. Vi ska inte överge högstadieelever, genom att lämna dem i händerna på mer förhärdade NMR:are, utan vi ska diskutera vidare med dem i syfte att kanalisera deras missnöje och energi i mer sunda riktningar. Och via helt andra organisationer.

* I mina ögon är detta den ena sidan av myntet. Den andra består av de, i åsikter och arbetsmetoder, stelnade och brutaliserade nazister som angrep Umeå den 7 september 2013 – och som marscherade i Göteborg hösten 2017. Dessa medlemmar i NMR var skrämmande att se här i Umeå för snart fem år sedan. Det var en festival i centrum och det stod stora grupper av folk längst gågata och Rådhustorg. Nazisterna slängde glasflaskor in i dessa folksamlingar och kunde ha dödat spädbarn i barnvagnar. Som tur var hände inte detta. Men splittret från krossat glas skar upp benen på en kvinna medan nazisterna stötte käpparna till sina fanor in i vecka livet på lördagsflanerande umebor. Om jag mins rätt tvingades tre umebor uppsöka sjukhus.

* Själv stod jag under en period ensam, öga mot öga, med de tjugo NMR:arna (som då kallade sig Svenska Motståndsrörelsen). Jag sade bland annat att de inte var välkomna i Umeå. Det var garanterat ingen rolig situation. De ville slåss. Och självklart var jag rädd. Men det som måste sägas, det måste sägas.
* Det är en sak att tala med ungdomar i högstadiet. Det är, det kan jag gå i god för, helt annorlunda att tala till män i 30-årsåldern iklädda ”uniform”. Dessa förstår endast ett språk och det är maktspråk. Det är därför det är så viktigt att vi visar styrka genom att samlas, många och snabbt, för att visa att vi är fler än medlemmarna i NMR.

* Poängen här är inte att vi tror att vi, genom att vi samlas snabbt och många, kan omvända de mer förhärdade nazisterna (annat än i undantagsfall). Poängen är att eleverna i högstadiet ofta ser upp till NMR:are av den typ som angrep Umeå den 7 september 2013 eller marscherade i Göteborg i höstas. Och då vi visar att vi, umebor, är fler och starkare än de som redan är medlemmar i NMR sänder vi en signal till de yngre. Vi är inga mesar.

* Denna signal utgör sedan den grund på vilken vi står då vi diskuterar vidare med högskoleeleverna. Men låt mig tala klarspråk. Även dessa diskussion måste föras från en form av fredlig, men dock, styrkeposition. Därför är jag övertygad om att när nazister genomför manifestationer krävs det motmanifestationer som är många gånger större. Skulle vi ”lämna gatan fri” för NMR finns det risk för att de högstadieelever, som just nu befinner sig i en fas av livet då de ser upp till ”hårdheten” hos NMR, skulle komma att förakta oss anti-nazister.

* Jag och många andra har alltså bekämpat ny-nazisternas försök att etablera sig i Umeå under minst 35 år. Om vi skulle lyfta bort hela denna epok av motstånd så skulle nazisterna ha en mycket starkare position i dagens Umeå. Jag säker på att det vi gjorde tillsammans idag, då vi upprätthöll denna långa tradition av aktiv kamp mot nazisternas försök att etablera sig i Umeå, har spelat en väldigt viktig roll i att hålla tillbaka tillväxten hos en grupp som NMR.

* Jag är tacksam för att jag fick vara med och tala på Renmarkstorget idag. Jag vill också tacka alla andra som hade modet att tala på Renmarkstorget. Och framförallt vill jag tacka de uppåt femhundra umebor vars närvaro gav våra ord mening och tyngd.

 

Till sist: Det har varit de som ifrågasatt hur många som deltog på torget i lördags. Se bilderna nedan. Detta var antalet människor som fanns på torget då första talaren började. Sedan anslöt sig 150-200 ytterligare under manifestationens gång.

IMG_2839IMG_2840IMG_2841IMG_2842

—————————

Nu är det kväll. Det är ljust ute men mörkt i mitt sinne. Och jag förbereder ett nytt blogginlägg mot bakgrund av  VK:s mittuppslag.

____________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

 

13 kommentarer

Vi ses på manifestationen mot nazism på Renmarkstorget i morgon kl 13.00

Av , , 22 kommentarer 44

 

IDAG är det exakt 100 dagar kvar till valet den 9 september. Jag hade förberett en presentation om vad det Arbetarparti som jag tillhör vill genomföra. Nu får detta vänta. Istället vill jag att du OMEDELBART läser vad som står nedan.

——————————————————————————————–

 

I morgon lördag 2 juni klockan 13.00 hålls en blixtinkallad anti-nazistisk manifestation på Renmarkstorget.

Jag vill att du som läser detta gör ditt allra, allra, bästa för att komma själv och även ta med dig så många arbetskamrater och vänner som möjligt.

Det är nog få umebor som missat att nazister från Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) återigen visat upp sig i Umeå. Sju nazister från genomförde en aktion utanför Tegs Centralskola i onsdags med banderoll och fanor. De protesterade mot att skolan agerat mot spridning av nazistisk propaganda. Deras aktion var alltså, i praktiken, en aktion för att få sprida nazistisk propaganda på skolan. Nazistisk propaganda brukar bestå av att förneka Förintelsen, av sjuka konspirationsteorier rörande ett judiskt världsherravälde, av rasbiologiska idéer och av hets mot folkgrupp. Och inte sällan av hat mot aktiva folkvalda inom partier och facket som stått upp mot nazismen samt mot antirasister i allmänhet.

Just nu är deras övergripande mål att ”normalisera” nazismen.

Men vi får aldrig låta nazismen normaliseras. Nazisternas aktioner måste besvaras – snabbt och bestämt. De nazister som finns i Umeå är ännu inte av samma kaliber som de slagskämpar som marscherade rakt in i polisens avspärrningar i Göteborg i fjol. Eller som det tillresta gäng som invaderade Umeå den 7 september 2013 och löpte amok på gågatan. Tre umebor fick söka sjukhusvård den gången. Om de nazister som finns i Umeå, oemotsagda, får genomföra sina aktioner och föra fram sina idéer riskerar deras självförtroende att växa. Och därmed ökar risken att de 15-åriga grundskoleeleverna kommer att stelna och anta samma attityder som de 30-åringar som marscherade i Göteborg.
Jag hoppas att Du följer den diskussion som uppstår då jag besvarar de kommentarer som detta blogginlägg från mig ger upphov till.

ÅTERIGEN. Jag uppmanar alla att sluta upp på Renmarkstorget – i morgon lördag kl 13.00.

 

Jag vill i sammanhanget även passa på att publicera ett tal som en partikamrat höll på fjolårets manifestation den 9 november till minne av Kristallnatten i Tyskland 1938. Talet beskriver på ett bra sätt hur jag anser att man bör bemöta ungdomar som lockats av nazistiska idéer.

 

 ——————————————————————————————————————-

Jag besökte en högstadieskola i Umeå för två veckor sedan.

Eleverna berättade att de fått Nordiska Motstånsrörelsens flygblad i sina skåp, och att det var några på skolan som delade ut dom. När jag packade ihop mina saker och skulle ge mig av började det tisslas och tasslas. Fram till bordet kom två tuffa grabbar och började ställa frågor om manifestationen den 9 november.

Jag berättade att den handlade om att hedra offren för nazisternas övergrepp mot judar i Tyskland på 30-talet, men att manifestationen även handlade om att försvara demokratiska fri- och rättigheter i dagens Umeå. Judiska Föreningens rättigheter angrips idag i Umeå av nazister och anti-semiter.

Det är folkvalda samt ordningsmakten som bestämmer i den här stan. Inte nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen.

Killarna berättade aldrig att de hade något med nazisterna i NMR att göra. Däremot blev de nervösa när jag sa att jag hört att NMR hade medlemmar på skolan. Men jag vill att alla ska komma ihåg detta. Sedan 2015 har NMR en lokalgrupp i Umeå med namnet ”Kampgrupp 602”. De är aktiva. De är ambitiösa. Och de försöker att växa, bland annat genom att värva medlemmar på högstadieskolorna.

Vad kan NMR erbjuda?

De försöker just nu – under hösten 2017 – att sprida sitt material till alla hushåll i Umeå. Och de ser ut att vara på god väg att klara av det. De har redan delat ut materialet på delar av:

- Berghem,
- Ersboda,
- Carlshem,
- Tomtebo,
- Böleäng,
- Marieberg,
- Röbäck,
- Ålidhem
-Centrala stan,
-och Holmsund!

Ta och tänk efter ett ögonblick – så att vi alla kan ta in detta.

Umeå har länge skilt ut sig från andra städer. Ända sedan 1980-talet har nazisterna försökt organisera sig här – men utan att lyckas. Det har funnits individer som varit nazister. Men det har inte funnits någon aktiv grupp. Men det gör det tyvärr idag.

Polisen kan inte vara överallt. Någon ”annan” än du kommer inte heller att vara överallt – för att ta debatten. Situation kräver att vi – du, jag, alla här – tar ett personligt ansvar.

Jag uppmanar ingen att debattera med marscherande våldsverkare som de vi såg i Göteborg. Men, ska vi stoppa NMR:s tillväxt måste vi klara en diskussion med högstadieelever – som fortfarande är påverkbara. Vi måste ta denna diskussion innan elever som knutit kontakt med NMR har ”stelnat” och kanske deltar i angrepp på ett flyktingboende eller hotar medlemmar i  Judiska Föreningen.

För att klara den diskussionen måste vi känna till, och kunna bemöta, NMR:s nazistiska idéer.
Vad svarar du på anklagelsen att du är en rasförrädare?

Vad svarar du om du vill vinna högstadieeleven till en annan åsikt – och har 30 sekunder på dig? Vet du inte svaret på den frågan är det dags att läser på. Vi får nämligen inte överge såna killar som dom jag mötte på högstadieskolan.

Vårt mål måste vara att dom killarna ska stå här tillsammans med oss - med våra värderingar – på Kristallnatten nästa år.”

22 kommentarer

I Umeå stänger makthavarna FÖRST av sina anställda – SEDAN utreds om det finns någon grund för denna brutala åtgärd. Låt oss titta på hur utredaren skötte samhällsbyggnadskontoret

Av , , 2 kommentarer 84
Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.

Men den måste bekämpas. Det är  bland annat detta som jag och vissa andra gör.

____________________________________

 

Del I
mötet med Umeå kommunfullmäktige i måndags kom vår fråga upp rörande avstängningarna av ekonomidirektör Aidanpää samt budget- och ekonomichef Malm. Frågan var formulerad på följande sätt:

”-Vilka åtgärder kommer du att vidta mot den eller de ansvariga (tjänstemän och eventuella politiker) om det visar sig att anställda inom Umeå kommun har stängts av från sin arbetsplats utan att den dialog som förutsätts i AB, Kap.3 § 10, har fullföljts?”

Bakgrunden är naturligtvis det orimliga sätt på vilket Aidanpää-Malm stängdes av från sina arbeten. En avstängning som påminner om en utrensning av oliktänkande. Den som blir avstängd drabbas mycket hårt. Dels på ett personligt plan. Dels när det gäller personens goda namn och rykte. Å andra sidan: om en arbetsgivare stänger av en anställd (som får schavottera i media med namn och bild), och om det sedan skulle visa sig att det saknas grund för en så brutal åtgärd, då är det mycket sannolikt att det blir Umeå kommuns goda namn och rykte som drabbas.

Hårt.

Åtgärden att stänga av någon från arbetet är en mycket ovanlig åtgärd. Avstängning tas till om någon dyker upp berusad på jobbet, är farlig för sig själv och andra eller om det finns brottsmisstanke. Men om det inte föreligger någon sådan situation så borde det självklara vara att arbetsgivaren först genomför en utredning om det finns fog för att avstänga någon från arbetet. Och sedan, om utredningen visar att så är fallet, skiljs den anställde från jobbet.

Men i Umeå kommun har det gått till precis tvärt om.

Först stängdes ekonomidirektör Aidanpää, samt budget- och finanschef Malm, av från sina arbeten. Sedan påbörjades en fortfarande pågående utredning om det var rätt att stänga av …

Detta påminner verkligen om en stalinistisk utrensning.

Brutaliteten påminner om när undersköterskor, och andra, på golvet skulle skriva på för heltidsmodellen inom fem arbetsdagar eller riskera att förlora jobbet på grund av arbetsbrist.

 

 
Del II
Den underbara konsten att lägga munkavle på sig själv

Den tillförordnade (t.f.) stadsdirektören Margareta Alfredsson stängde alltså av Aidanpää-Malm från deras arbete den 6 april i år. Händelseutvecklingen har visat att även personaldirektör Birgitta Forsberg har varit mycket involverad i avstängningen.

Som skäl till avstängningen angavs uppgifter som berör ”verksamheten samt arbetsmiljön” (VK 12/4). I samband med avstängningen inleddes alltså en utredning för att motivera avstängningen. Ja, precis så var det. Först vidtogs denna väldigt brutala, och ovanliga, åtgärd. Sedan påbörjades utredningen!

Samma sak kan också uttryckas på följande sätt: skjut först och fråga sedan.

Eftersom teamet Alfredsson och Forsberg saknade motiv att stänga av ekonomidirektör Aidanpää samt budget- och finanschef Malm, var alltså tanken att hitta något skäl till åtgärden i efterhand. Därför införde Margaretha Alfredsson en praktisk åtgärd. Hon kallade åtgärden för ”utredningssekretess”. Margaretha Alfredsson lade alltså munkavle på sig själv.

Detta visade sig vara väldigt praktiskt.
Alfredsson kunde då hänvisa till att hon var belagd med munkavle (visserligen av sig själv, men ändå) och därför kunde hon inte berätta för journalister att hon saknade skäl att stänga av de båda ekonomicheferna. Säga vad man vill: Den kvinnan är i sanning dynamisk. Och brutal. Man skulle kunna säga brutalt dynamisk. Eller dynamiskt brutal.

Inledningsvis skulle utredningen ta 30 dagar. Men t.f. stadsdirektören Margaretha Alfredsson, och personaldirektör Birgitta Forsberg, verkade inte hitta de ”bevis” de behövde för att kunna motivera en avstängning.

Enligt den underbara logiken i Umeå kommun, en kommun med egen logik och egna svarta hål, avbröts då inte den ursprungliga avstängningen från den 6 april på 30 dagar. Nej, nej och åter nej. Istället förlängdes avstängningen av Aidanpää, nu från 7 maj till 25 maj.

För den som söker skall finna. Om det så ska krävas blod – som kramas ur stenar.

 

 

Del III
Margaretha Alfredsson som chef på samhällsbyggnadskontoret

Jag gissar att denna dynamiska duo – Alfredsson och Forsberg – hade hoppats kunna hitta någon ekonomisk oegentlighet. Ty genom sig själv känner man andra. Elakt sagt? Döm själva.

Vi ska nämligen tillåta oss en tillbakablick till den tid och plats då den tillförordnade (t.f.) stadsdirektören Margaretha Alfredsson basade över samhällsbyggnadskontoret.

Låt mig börja med att citera en rubrik från Västerbottens-Kuriren 6 dec  2016: ”Nöjesresor för över en miljon”.

Låt mig sedan följa upp med ingressen ”På papperet kallas det värdegrundsarbete och personalfokusdagar, men VK:s granskning visar att över en miljon kronor gått till vad som till stor del är rena nöjesresor för personalen på Umeå kommuns it-kontor – samtidigt som ansvarig nämnd tvingats spara miljontals kronor. Skotersafari, badtunnor, downhill-cykling, spa och shower med Wallmans salonger och Roger Pontare är bara ett urval av vad Umeås skattebetalare stått för”.

It-avdelningen låg vid denna tid under samhällsbyggnadskontoret. Chefen hette Margaretha Alfredsson. VK följde upp detta med en djupare granskning. Tidningen var i kontakt med samtliga samhällsbyggnadskontor i alla mellanstora städer i norra Sverige för att höra hur många studieresor utomlands deras ledningsgrupp gjort och de ger alla samma svar: inga!

Tidningens slutsats rörande samhällsbyggnadskontorets resande sammanfattas i en annan rubrik: ”Umeå sticker ut i sitt resande”.

 

Professor i förvaltningsrätt: ”Det är fel på många plan”

Det förekom alltså även utlandsresor, bland annat till Dublin, samt nöjesresor med skotersafari och whiskeyprovning. VK lät professorn i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, Olle Lundin, ta del av tidningens uppgifter. Lundin uttalande sig på följande sätt: De verkar ju fullständigt ha tappat insikten om att det är någon annans pengar. Eller så har de förstått att det är någon annans pengar och bara nu ”kör vi”

Så gick det till på samhällsbyggnadskontoret under Margaretha Alfredssons tid som chef.
Även på den tiden, i december 2016, utreddes saker och ting. Och Margaretha Alfredsson, hon hade tur hon, för hon fick utreda sig själv. Sedan hade Alfredsson tur IGEN. För hennes utredning kom fram till att inga fel hade begåtts. I alla fall inte av henne. Tänk vad denna dynamiska kvinna ändå har tur.

Men en sak var klar: rutinerna måste, just det, ses över!  Jajje-men. Så någon åkte tid. Och det med besked. Hon som torskade hette ”Rutinerna”.  Och hon fick finna sig i att ”ses över”. Jajje-men. Här skipas rättvisa.

 

Del IV
Och avstängningen förlängdes, och förlängdes …

Avstängningen av de båda ekonomicheferna beslutades alltså den 6 april och var på 30 dagar. Då dessa 30 silverpenningar, förlåt, då dessa 30 dagar gått förlängdes avstängningen till den 25 maj. Detta då det uppenbarligen krävdes en längre tids avstängning för att motivera avstängningen. Och när den 25 maj kom förlängdes avstängningen ytterligare en gång. Så snart har Aidanpää varit avstängd från arbetet under två månader för att den dynamiska duon Alfredsson-Forsberg ska kunna motivera att Aidanpää blev avstängd den 6 april.

 

Del V
Politiken har inget med detta att göra.

Under min debatt med Hans Lindberg ställde jag alltså en enda fråga. Denna frågan löd:
”Vilka åtgärder kommer du att vidta mot den eller de ansvariga (tjänstemän och eventuella politiker) om det visar sig att anställda inom Umeå kommun har stängts av från sin arbetsplats utan att den dialog som förutsätts i AB, Kap.3 § 10, har fullföljts?”

Svaret blev långt och handlade inte, på något sätt, om den fråga som jag ställt. Som närmast kom Hans Lindberg då han sade följande:
Om avstängning inte sker i enlighet med huvudöverenskommelsens allmänna bestämmelser kan facklig organisation påkalla förhandling för kollektivavtalsbrott och eventuellt vidta rättsliga åtgärder”.

Jag uppmärksammade då Umeås regeringschef (kommunstyrelsens ordförande) Hans Lindberg på att jag hade frågat honom om vad han skulle göra om det skulle visa sig att anställda inom Umeå kommun hade stängts av från sin arbetsplats på felaktig grund? Han, Hans Lindberg, inte facket.

Innebörden av Hans Lindbergs svar var att han inte skulle göra något alls.

Detta var, sa han, en förvaltningsfråga (eller en fråga för tjänstemännen) och eventuellt för facket. Men det var under inga som helst omständigheter en fråga för honom – Umeås regeringschef. Så likt en sentida Pontius Pilatus tvättade Hans Lindberg bild-likt sina händer (inga övriga jämförelser med Nya Testamentet).

 

Del VI
Men låt oss gå tillbaka nästan två månader i tiden.

Och låt oss sedan åter läsa i det nummer av VK där det, för första gången på papper, stod att läsa om avstängningen av Aidanpää. Det var i VK 12 april. Då var avstängningen, både absolut och resolut, en fråga för Hans Lindberg! Låt mig citera vår sentida Pontius Pilatus:

”Vi stöttar den tillförordnade stadsdirektörens beslut. Kommunen har inlett en utredning. Vi får se vad den kommer fram till…”

För att inte ha med saken att göra verkar Hans Lindberg ha haft ovanligt mycket med saken att göra. Han säger nämligen: ”Vi stöttar den tillförordnade stadsdirektörens beslut”.
Kommentarer:
a) Det som Hans Lindberg syftar på när han säger att ”vi stöttar den tillförordnade stadsdirektörens beslut” är Margaretha Alfredssons avstängning av Aidanpää- Malm.

b) Sedan vill jag understryka att Hans Lindberg säger ”vi”. Vem är det? Svar: det visar sig också i artikeln från den 12 april. ”Vi” det är, förutom Hans Lindberg, S, Anders Ågren, M.

c) Lite senare i artikeln kan vi nämligen läsa att Anders Ågren bekräftar detta genom följande citat: ”… Jag har varit verksam i det kommunala sammanhanget i 20 år och kan konstatera att det här är en ytterst ovanlig åtgärd”. Här syftar Ågren på avstängningen. Han säger också följande: ”det kom upp på tisdagen som ett extraärende på kommunstyrelsen … Alla partier ställde sig bakom stadsdirektörens beslut”.

d) Arbetarpartiet ställde sig inte bakom (den tillförordnade) stadsdirektörens beslut.  

 

VII
Både Hans Lindberg och Anders Ågren stöttar alltså avstängningen

Det framgår, bortom varje rimligt tvivel, för den som läser VK 12 april att både Hans Lindberg och Anders Ågren stöttade avstängningarna av Aidanpää och Malm. Det framgår även att alla andra partier i Kommunstyrelsen [utom Arbetarpartiet] stöttade beslutet. Efter den press som jag, via denna blogg, och Arbetarpartiet i övrigt, satt på övriga partier har Vänsterpartiet svängt. Och det är mycket bra.

Men Hans Lindberg och Anders Ågren stöttar fortfarande avstängningen.
Lindberg förnekar numera, innan hanen gol tre gånger, att han har något med avstängningen att göra. Och Anders Ågren satt tyst under hela hela debatten i måndags. Ursprungligen stödde alla partier i KS [utom Arbetarpartiet] avstängningarna. Till vår glädje har alltså V anslutit sig till vår uppfattning. Vi hoppas att KD också gör detta. Och andra.

Hans Lindberg borde verkligen skämmas som påstår att han inte har något med avstängningarna att göra. Efter skandalen som jag redogjort för på samhällsbyggnadskontoret borde Margaretha Alfredsson ha omplacerats. Istället fick hon utreda sig själv. Och hon kom fram till att var än felet låg så var det inte hos henne.

Så kan det endast gå om du har en stark politisk uppbackning – helst av både S och M.

Och den politiska uppbackningen av Margaretha Alfredsson har fortsatt. Det står klart och tydligt (i VK den 12 april) att Hans Lindberg stödde avstängningarna. Men idag vill han inte kännas vid detta. Nu är avstängningarna en fråga för ALLA ANDRA men inte för honom. Och Anders Ågren agerar på precis samma sätt.

Hjälp oss ge Umeå en mer rakryggad politisk ledning

 

____________________________________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

2 kommentarer

Uppgraderad 17oo. Fackligt förtroendevalda hotas och brev försvinner – just nu etableras ett ledarskap präglat av laglöshet och övergrepp inom Umeå kommuns förvaltning

Av , , 16 kommentarer 75
Den politiska fegheten i Sverige är ingen myt – den går både att förklara och förstå.

Men den måste bekämpas. Det är  bland annat detta som jag och vissa andra gör.

____________________________________

Problemet för dom som börjar begå övergrepp är att dom ofta tvingas att fortsätta begå övergrepp för att dölja sina ursprungliga övergrepp. Och det tar aldrig slut.

Det är som Morden i  Midsomer.

 

Övergrepp 1
Jag tänker på övergreppet som bestod i att Aidanpää-Malm stängdes av från sina arbetet.

Detta övergreppet begicks av den Dynamiska Duon Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg – eller Yxan och Svärdet – eller Umeås Brutala Systrar (UBS).

Kära barn har många namn.

 

Övergrepp 2

Brev som ska diarieföras försvinner.

Jag VET att personal har sänt brev till Margaretha Alfredsson och / eller Birgitta Forsberg, i mail eller i brevform, som tar upp den situation som uppstått på ekonomiavdelningen efter stads-kuppen riktad mot Susanne Aidanpää och Lennart Malm.

Låt mig repetera. Jag VET att ett sådant brev har skickats. Eller flera.

Någon, och här vet jag inte vem av en mycket liten tänkbar grupp individer, har sett till att detta brev har ”kommit bort”.

 

Låt oss klargöra vilka regler gäller för inkomna brev?

Om ett brev inkommer som berör förhållandena på arbetsplatsen i Umeå kommun – oavsett om brevet har skickats som mail, som ett gammaldags brev med ett frimärke på eller som ett sms – ska brevet diarieföras. Brevet ska diarieföras oavsett om det har skickats hem till Margaretha Alfredsson / Birgitta Forsberg eller om det har skickats till deras respektive arbetsplatser.
Det svar jag fick av Margaretha Alfredsson via Birgitta Forsberg (varför dessa dubbla led) var att det inte hade inkommit något brev.

OK, tänkte jag först. Men, sedan jag tänkt både en andra och en tredje gång, kollade jag uppgiften igen. Men ett antal personer. Och svaret blev detsamma som tidigare: brevet HAR sänts!

Jag vill att ni som har skrivit brevet ska veta att detta (brevet), uppenbarligen, har kommit bort!

Och brevet måste komma fram. För om brevet inte kommer fram kan inte heller politiska beslutsfattare läsa brevet. Och om inte de politiska beslutsfattarna kan läsa brevet kommer de inte heller att kunna skapa sig någon uppfattning om hur ni i personalen som skrivit brevet ser på situationen på er arbetsplats – ekonomiavdelningen.

Det är nämligen så att de politiska beslutsfattarna vägrar ta del av av de två kartläggningarna som gjorts av två expertkonsulter som intervjuat ett 20-tal personer som jobbat i direkt anslutning till Susanne Aisanpää och Lennart Malm.

 

Därför måste ni – som bryr er om rätt och rättvisa – sända ert brev en andra gång. Men denna gång måste ni sända brevet direkt till de politiska beslutsfattarna i KSau.  Och gärna en kopia till media. Ni får inte låta er skrämmas av UBS.

Rädslan inom Umeå kommun, bland korridorerna på stadshuset, är idag så stor att tidigare snabba och – i positiv bemärkelse – självsäkra personer som arbetar med att diarieföra till Umeå kommun inkommande handlingar är uppenbart rädda för att ens bekräfta förekomsten av att ett brev/handling existerar. Om du tidigare frågade en som sysslade med diariet kunde han/hon alltid själv hjälpa dig. Eller så berättade de till vem du skulle vända dig till.

Men idag slår de ifrån sig – inte av oginhet – utan av rädsla.
Och då du kommit till rätt person, som diarieför de handlingar som du vill ha tag på, så vågar de inte (vilket ALLTID varit fallet under mina 27 år i fullmäktige) själv säga ens om handlingen existerar. Det är som om du frågat efter handlingar som berör rikets säkerhet. ”Du får fråga Birgitta”.
Jag vill understryka att jag INTE HAR NÅGON SOM HELST KRITIK mot de som jobbar med diariet. Däremot är jag kritisk mot den – just det – arbetsmiljö som gör att dessa hedervärda och kompetenta personer tvingas leva i rädsla.

För idag måste dessa personer till och med fråga om lov om det är tillåtet att nämna ifall en handling existerar – eller inte. Och helst överlämnar de hela frågan till Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg (Umeå Brutala Systrar). Jag repeterar: Tidigare har det aldrig varit något problem med att få reda på om en handling existerar eller inte. Det som, någon enstaka gång, kunde vara känsligt var innehållet i en handling. Men idag är det uppenbarligen brännhett att ens fråga om en handling existerar – eller inte. Därför blir du skyfflad vidare då du frågar efter något som har med avstängningen att göra. Det känns som om du ber personen i fråga att begå ett brott. Och jag lider med de som jag frågar – för dessa är rädda.

Management by fear.

Det jag har beskrivit ovan är resultatet av UBS nya regim. Detta kommer att göra Umeå kommun lika handlingsförlamat och O-kreativt som en modebutik i Stalins Sovjet.

 

Övergrepp 3

Umeås Brutala Systrar tar sig bara större och större friheter. Numera kräver de att fackligt förtroendevalda ska avsättas från sina positioner. Fackligt förtroendevalda som på något sätt irriterar dem. Ja, detta är tyvärr sant!

Fackligt förtroendevalda som irriterar Margaretha Forsberg och Birgitta Alfredsson – ursäkta Margaretha Alfredsson och Birgitta Forsberg – har börjat utsättas för hot. Och krav på att de ska avsättas.

UBS anser tydligen att de även kan ersätta beslut som fackets medlemmar ska ta. Liknelsen med stalinismen blir allt mer slående.

 

Låt oss titta på lagen.

Jag vet att när Umeås Brutala Systrar (UBS) läser detta så kommer de att undra: vilka djävlar har skvallrat?
Jag har två kommentarer till er:

A. Det är över tio personer som har hört av sig!
B. Er tanke ”vem har skvallrat” är kriminell – alla som har hört av sig til mig har RÄTT att göra detta. Rätt enligt lag.

Det är tanken att ”sätta dit någon” som är olaglig. Om ni (UBS) försöker leta efter mina källor och besvärar någon, oavsett om det är någon av alla som har talat med mig eller någon annan, så ska den person eller de personer som blivit besvärade av er (UBS) höra av sig till mig. Sedan kommer jag, för mina egna pengar, att inleda en rättsprocess mot er (UBS) för att ni försöker ta ifrån anställda i Umeå kommun deras demokratiska fri- och rättigheter.

Det är inget hot. Det är ett löfte. Till de anställda.

 

Slutligen en hälsning till facket.

Ni som värnar de fackliga rättigheterna måste ställa er följande fråga: hur kan två kommunala direktörer kräva att fackligt förtroendevalda avsätts av någon annan än sina egna medlemmar. Berörda fackliga organisationer måste säga ifrån på skarpen till UBS.

Chefer som försöker styra genom hot, och är beredda att kliva över lik. måste bort.

Hjälp Oss Att Ta Tillbaka Umeå.

____________________________________________________________________________

Stöd en kunnig och orädd opposition, som bekämpar skrytprojekt, att återerövra personal- och medborgarmakt i Umeå – hjälp Arbetarpartiet nå 10 % i kommunvalet för att med råge klara 3-procentspärren etablissemanget satt för att bli av med oss.

16 kommentarer