MP kan rädda Lycksele!

Redan veckan innan valet 2002 hade vi svaret på hur vi skulle klara av framtiden i Lycksele. Vi presenterade följande sexpunktslista och fick bokstavligen skäll på gågatan av de andra partiernas företrädare.

De vi ville då och Lycksele måste göra idag, är följande:

1. STRUNTA I BALANSKRAVET.
Idag lever vi under ett beslut som Göran Perssons regering la över den kommunala verksamheten som en blöt filt. Om vi idag skulle kunna göra som vi gjort historiskt, ta kostnader som sedan kan betalas av under en lång tid framöver, skulle dessa kristider vara enklare att parera. Det är samma sak som att en vanlig husägare skulle behöva betala hela huslånet samma år, då skulle ingen bo i eget boende. Men det här ju lika dumt beslut som rambudgetar i Lycksele Kommun. Nu kan socialnämndens ordförande ta beslut om ramen men inte kunna hålla programmen i schakt.

2. FRYS ARVODENA.
Denna mandatperiod har arvodena fortsatt att öka utan hänsyn till upp eller nedgång. Man kan säga att politikernas ‘Bonusar’ har fortsatt att öka. Bara arvodena kostar kommunen uppskattningsvis 1-3 miljoner kronor beroende lite på hur man räknar. Eller tycker du att det är rimligt för en kommunfullmäktige politiker att förutom utebliven lön – få över 1000:- för att läsa handlingarna. De flesta kommer ändå till mötet och sprättar kuvertet…

3. STOPPA EU-PROJEKTPENGARNA.
Det finns massor av konstiga kostnader som vi borde kunna ta bort. T.ex. Eu-projekt. Man säger att man växlar upp kommunens medel med EU pengar. Det vore bra om man någon gång kollade vad de tidigare projekten gett. Alldeles för många projekt är skapade för att ge arbetstillfällen för trogna undersåtar, och nya fortsättningsprojekt startas utan att de gamla ens utvärderas. Det har historiskt funnits projekt där deltagarna varit ordentligt besvikna på att det inte gett något, men steg 2 har ändå satts igång.

4. VI MÅSTE KÄMPA FÖR ATT BLI FLER.
Det här är den enklaste produkten om man skapar ett gynsamt klimat, där företagandet sköter företagen och kommunen det offentliga. Nu är det nästan tvärtom. Man ska genom -prenader ta hand om det som vi enligt kommunallagen är skyldiga att ansvara för. Samtidigt ska skattepengar användas för att skapa företagande. Man kan enkelt fråga sig om det finns någon som törs bygga industrifastigheter i Lycksele, när Kommunen kan bygga och subventionera hyror för att skapa arbetstillfällen?

5. RÄTT PERSON SKA GÖRA RÄTT SAKER.
Nedskärningarna har bl.a. skapat läget där lärare ska vara rastvakter, sjuksyster och en massa tjänster som försvunnit i besparingsivern. Dessa lärare får samtidigt inte tiden att planera sina lektioner på ett ordentligt sätt. För att inte tala om förskolepersonal, omsorgspersonal och hemvårdspersonal som idag ska fungera som städare, matlagare och liknande sysslor som tidigare gjordes av proffessionella. Man kan faktiskt fundera på hur många tjäsnter man kan ta bort utan att det inte innabär att färre får göra mer…

6. KRÄV AVKASTNING FRÅN BOLAGEN
När ska vi faktiskt låta bolagen försvinna som inte klarar sina uppgifter och kräva avkastning. Tänk er Vattenfall som bolag dränera statskassan år ut och år in, utan att ge avkastning. Talesättet säger, Man kan säga att det inte går att mjölka en såld ko. Men jag säger att det inte heller går att mjölka en DÖD ko.

Vi hade dessa svar 2002 men ingen lyssnade då, och troligtvis lyssnar ingen idag heller. Men jag har i alla fall skrivit det.

6 kommentarer

 1. Kai P - MP

  Vem vet, då hade jag räknat med c:a 5-7 miljoner idag mer eller mindre. Det beror på vilket sätt man räknar. Jag är mer luttrad för nu har jag varit med i 2 mandatperioder och vet att ”allifjantpartierna” gärna hjälpte till när det skulle spenderas. Då var de och S de bästa vänner, och om man förstår tystnaden så gäller det fortfarande…

 2. Kai P - MP

  Det värsta vi kan göra är att försöka svänga skeppet snabbt. Det vet alla som har seglat i storm att när stormvågorna slår mot skeppet, så måste man parera och inte försöka vända. Då kommer nästa våg att skjälpa skeppet.

  Nu måste vi försöka att gasa och bromsa samtidigt, annars kommer detta att göra att vi bantar bort all kvalité som finns kvar och vi får ännu större kostnader när skärvorna ska samlas.

  Samtidigt skulle vi idag behöva investera som galna! Det är billigt att få det gjort, det finns många som kan göra det och räntan är oooootroligt låg.

  Istället står kommunen på bromsen och vi kommer att stå helt stilla när ekonomin vänder. Tala om att inte ha någon framförhållning alls.

  Jag och mitt parti har massor av förslag, men eftersom vi inte dög åt Lyckseleborna, så måste dessa stanna i våra lador tills vi verkligen behövs.

 3. Väljare

  Att svänga ett sjunkande skepp torde inte lösa problemen om det är så illa som det beskrivs i olika kommentarer på VK. I så fall handlar det nog mer om bärgning. Att inte ha några förslag på vad ni skulle göra om ni satt i ”maktens korridorer” kommer antagligen inte att förbättra era möjligheter inför valet.

  Om nuvarande politiker inte klarar av detta, vilket verkar troligt, kommer ni antingen att vara utan motstånd eller också vill ni inte ha ansvaret att städa upp.

  Om skeppet mot förmodan fortfarande skulle flyta så tolkar jag dig som att ni i stället för att göra jobbet kommer att förorda en skattehöjning på 3-5 kronor och låta eländet fortsätta.

  Frågan är om ni nånsin kommer att behövas med den inställningen?

 4. Kai P - MP

  Jag har förslag men du brukade inte heller ropa ut svaren på provskrivningen i skolan, eller hur…

  De andra partierna sitter ju nöjda, och jag vet att för att ha en chans i valet 2010, så kommer vi att få verkligen förklara vad vi vill, men inte förrän valrörelsen börjar.

  Och inga skattehöjningar behövs, det kan jag visa men inte nu…

  Du fick svar men inte vad du ville, för de andra partierna ska inte kunna skaffa sig MVG med våra svar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>