Umeåregionens besök i Berlin

Under förra veckan besökte Umeåregionens ledande politiker och tjänstemän Berlin för att titta närmare på hur de arbetar med migrations – och integrationsfrågorna. Det är ju en högaktuell fråga med tanke på vad som nu sker i världen, Europa och i Sverige. Tyskland räknar med att de när året är slut kommer att ha tagit emot 800 000 flyktingar, det innebär så klart stora utmaningar och det var intressant att få höra hur de arbetar. De ger till exempel undervisning i tyska mycket snabbare än vad vi gör i Sverige och språkundervisningen är mer uppdelad beroende på vad man kommer jobba med. De jobbar också med en form av lotsar för att hjälpa de nyanlända in i samhället, dessa lotsar har själv kommit till landet från andra länder.

Tyskland och Berlin har ju en historia som kändes väldigt närvarande både då vi fick information kring deras arbete, men också vid de tillfällen då vi besökte olika historiska platser i staden. Jag blev väldigt berörd då vi besökte Checkpoint Charlie och Murmuseet. Många människoöden målades upp av vår guide, det är många människor som miste livet vid muren. Vi måste lära oss av vår historia, vi kan inte stänga fler gränser och bygga fler murar utan alla länder i Europa måste solidariskt ta emot alla dessa människor som är på flykt! Bifogar ett gäng med bilder från vår resa.

berlin1berlin2berlin3berlin4berlin5berlin6berlin7

2 kommentarer

  1. Ingrid Holmgren

    Så trevligt du skriver och så bra att intresserade kan få reda på vad som händer i och omkring vår kommun. Det väcker en hel del minnen, t.ex. från den gången jag stod för nära muren i öst-Berlin 1967 med en bister vakt med en AK- 4a riktad mot mig. Jag lyckades prata mig loss, men det har man ju hört att inte alla lyckades med. Hoppas du har mycket nytta av det ni diskuterade i Berlin. Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>