Gott nytt år!

Då sitter jag återigen här framför datorn och ännu ett år har snart passerat. Tiden går fort när man har roligt brukar man ju säga och det är verkligen sant. Jag har haft ett väldigt roligt, intensivt och lärorikt år. Jag är så tacksam över att jag har fått den möjlighet som det innebär att vara kommunalråd/kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling. För mig personligen så är det oerhört utvecklande och jag lär mig nya saker hela tiden, både om mig själv och om kommunen, både då det gäller våra egna verksamheter och alla företag, föreningar etc som finns i vår kommun. Jag känner att den positiva känsla och energi som finns i kommunen har fortsatt att växa och utvecklas och mycket har hänt under året.

Jag är stolt och glad över att få vara en del av den förändring som nu sker, ett av de stoltaste ögonblicken under året var då Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i kommunerna släpptes, Nordmaling hade klättrat ytterligare 79 platser uppåt! 183 placeringar upp på två år, helt fantastiskt! Av Syna blev också kommunen utsedd till årets tillväxtkommun i länet! Så otroligt roligt, i Nordmalings kommun var det hela 14 företag som både ökade omsättningen, gick med vinst samt hade ökat antalet anställda.Jag vill tacka alla underbara företagare i Nordmaling som gör ett enormt jobb, både små och stora företag utvecklas. Jag vill tacka för alla intressanta företagsbesök jag har fått vara med om under året och jag hoppas få besöka minst lika många företag 2017. Det känns också otroligt roligt att vi nu äntligen kommer igång med byggandet av ett stickspår och en omlastningsterminal i Rundvik i anslutning till Botniabanan! Jag vill också passa på att tacka Conny Nordendahl, kommunens näringslivsutvecklare samt Paula Quinoñes, Navet för ett fantastiskt arbete!

En annan sak som har varit oerhört positiv i år är alla mätningar kring skolan, där tar Nordmalings kommun stora kliv framåt, i Sveriges kommuners och landstings öppna jämförelser kommer Nordmaling på 3:e plats i Västerbotten då det gäller bästa skolkommun och Nordmaling lägger sig på 47:e plats av 290 kommuner. Då det gäller Lärarförbundets mätning klättrade kommunen från plats 267 till plats 79. I Lärarnas riksförbunds årliga mätning klättrade kommunen 181 platser, från plats 198 till plats 17! Jag vill tacka alla elever och all personal för ett fantastiskt jobb, ni gör mig stolt!

Något annat som gör mig stolt är de lokala miljömål som vi har antagit i kommunen. Mycket arbete återstår men vi har börjat och det känns riktigt bra, det känns också väldigt bra att våra miljömål inte bara blir ett dokument utan att vi arbetar med konkreta åtgärder för att nå målen!

Jag vill också passa på att tacka alla de kommunmedborgare som hör av sig via telefon eller via mail, eller genom att helt enkelt komma förbi på kommunhuset eller genom att stoppa mig när vi ses. Tack för ert engagemang och era samtal. För mig är det väldigt värdefullt att ni hör av er och jag försöker hjälpa till på de sätt jag kan, även om det ibland bara handlar om att lotsa er vidare.

Jag vill också tacka kansliet med Helen Sundström Hetta i spetsen, ni gör ett toppenjobb och även tunga dagar blir roliga i ert sällskap! Jag vill passa på att tacka alla som är anställda i kommunen, ni gör ett fantastiskt jobb! Många av de kommunmedborgare som hör av sig öser beröm över personalen i kommunen, det gäller både de som sitter i kommunhuset och de som finns ute i verksamheterna! Jag har besökt många av våra verksamheter och kommer fortsätta med det under 2017, jag lär mig oerhört mycket på de besöken, tack för att ni tar emot mig.

Under 2016 har Nordmalings kommun varit årets berättarkommun i länet, det har resulterat i en mängd fina arrangemang. Länskulturdagarna låg också i länet och det innebar många möjligheter för kommuninvånarna att ta del av olika typer av kultur. Biblioteket har verkligen blivit ett nav i kulturarbetet och jag vill passa på att tacka den personalen under ledning av vår duktiga kultur – och fritidschef Kristina Karlén för ett mycket bra arbete!

Jag fick även i år vara med och kröna årets lucia i Nordmaling, ett riktigt hedersuppdrag, en annan form av hedersuppdrag är det riktigt ärofyllda uppdraget att få vara vigselförrättare, ett stort tack till alla er som jag har fått viga i år, jag hoppas få hålla i fler vigslar under nästa år!

Jag har fått vara med om allt möjligt under året, för att nämna något så  kom Anders W Jonsson, Centerpartiets vice ordförande, på besök, det känns verkligen jätteroligt att man från nationellt håll i Centerpartiet vill besöka oss i Nordmaling. Jag har fått träffa så otroligt många intressanta personer under året och jag tror att varje möte med en människa berikar, oavsett hur mötet sker. Jag har lärt mig att fortsätta stå för det jag tror på, trots att det kan vara tufft ibland. Jag försöker också lära mig att komma ihåg att be om hjälp, det finns många som vill hjälpa till på olika sätt. Jag har också under året valt att tacka ja till alla möjliga uppdrag då jag har fått frågan, och trots att vissa av uppdragen har gjort att jag har känt mig oerhört nervös så har jag genomfört dem och jag har vuxit som person. Jag tackade till exempel ja till att sitta i presidiet på Centerkvinnornas nationella stämma, jag tackade ja till att vara en av deltagarna i ett av seminarierna på Centerpartiets kommundagar lett av Hannes Hervieu, och så vidare, i stort och smått försöker jag utmana mig själv, för att lära mig mer och för att växa. Jag har redan tackat ja till ytterligare ett spännande uppdrag under 2017 och håller tummarna för att jag även får möjlighet att delta i ett annat spännande sammanhang dit jag har blivit nominerad.

Jag vill tacka alla som finns där för mig, både här på hemmaplan men också överallt i Sverige, det nätverk av Centerpartister som jag har i landet är ovärderligt, ingen nämnd och ingen glömd. Tack till alla som tror på och och stöttar mig, en extra varm kram till Johan Kling, som trodde på mig innan jag själv ens gjorde det och som fortsätter att tro på mig och stötta mig! Tack också till alla ledande Centerpartister med Annie Lööf i spetsen som gör att vi alla känner oss stolta, ni gör ett otroligt jobb!

Till sist ett stort tack och stora varma kramar till min underbara familj och mina nära vänner, utan er skulle det inte gå. Tack för att ni ser att jag fortfarande är samma Madde, oavsett uppdrag, det är det inte alla som gör.

Jag önskar alla ett fantastiskt 2017 oavsett vad era mål är, för egen del hoppas jag på ett lika intressant och intensivt år som det vi nu avslutar. Jag hoppas på lika gott politiskt samarbete i kommunen och i regionen som under 2016, vi måste jobba tillsammans för att utveckla både kommunen och länet. Trots att vi har olika åsikter i kommunen så försöker vi kompromissa för att komma framåt, tack till oppositionen för det! Tillsammans kan vi förändra och utveckla kommunen!

Madde och Andersstämmalucia2016Overenskommelse 161221

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>