Stekt gröt är mums

Av , , Bli först att kommentera 5

 

Med inspiration från Filibabba blev det stekt gröt till middag igår. Jag hade inte ätit det förut men kände det på mig. Stekt gröt är supergott!

Perfekt sätt att ta hand om rester och passar utmärkt till en frukost som gör en mätt och pigg länge. Jag åt det dock till middag eftersom jag är dyngförkyld och behövde något lättsamt som gör en glad. Med skivad KRAV-banan, färska blåbär och en stor klick turkisk yoghurt så kan man snacka om att jag blev glad! Så här gör du egna stekta grötbullar:

 

Stekt gröt, 2 port

2 dl fiberhavregryn

4 dl vatten

1 tsk salt

2 msk psylliumfrön

3 torkade fikon

1 tsk kanel

0,5 tsk ingefära

0,5 tsk kardemumma

rapsolja

1. Koka havregryn, vatten och salt i ca 3 min.

2. Låt gröten svalna (spara den ev i kylskåpet till morgonen efter).

3. Tillsätt psylliumfrön, finhackade fikon samt kryddorna. Smaka av.

4. Forma små bullar och stek dem i rapsolja till de fått en fin stekyta runt omkring.

5. Servera med frukt, bär, sylt, ja precis vad du vill!

 

 

 

 

 

Snacka om närproducerat

Av , , 5 kommentarer 2

Igårkväll låg molnen tunga över bostadsområdet.

Åskskurar och strömavbrott innebar levande ljus och läsning av kokböcker hemma hos oss. Riktigt trevligt. I skymningen tog jag lite bilder på dagens skörd. Blåbär hämtade från skogen i närheten, zucchinis från köksträdgården och en tur till affären fyllde skåpen. Jag tycker det är himla roligt att matens ursprung blir så nyanserad på det här viset.

Förresten, till helgen startar Bondens egen marknad här i Umeå. Då har alla chansen att få tag på närproducerat varje lördag, 7 veckor i rad. Det finns västerbottniska grönsaker, bröd, svamp, bär, kött och fisk mm att få tag i. Läs mer här. På deras hemsida kan du läsa mer om vilka producenter som kommer samt på vilka fler orter denna marknad finns.

Rödbetssallad med bönor och fetaost

Av , , Bli först att kommentera 1

Var på en kräftskiva häromdagen. Ett av mina bidrag till middagen var den här superenkla salladen. Den hamnade aldrig på bild men var lika god för det. Perfekt picknicksallad som mättar och innehåller mycket nyttigt.

Jag har tur som kan ta en massa fina rödbetor från köksträdgården men snart så kommer mataffären få in stora och billiga satser av närodlade och ekologiska rotfrukter också. Det är bara att hålla utkik!

Rödbetssallad med bönor, matvete och fetaost, 4 port

5 st kokta små rödbetor

1 burk bönsallad med matvete (går även att blanda olika bönor med matvete själv)

1 förp fetaost

1 stort knippe timjan

några droppar balsamico

rapsolja

flingsalt och svartpeppar

1. Dela rödbetorna i klyftor och tärna fetaosten.

2. Häll ner bönsalladen i en skål. Lägg rödbetor och fetost över bönorna.

3. Repa bladen från timjanstjälkarna. Strö över bladen över salladen och droppa balsamico och rapsolja över.

4. Salta och peppra.

5. Blanda inte om för mycket för då får du en rosa sallad eftersom rödbetorna gillar att färga av sig.

 

Sommarkalas

Av , , Bli först att kommentera 3

Man suger så länge man kan på de här fantastiska sommarkvällarna som återstår.

Här är bilder från förra helgen när vi gästade min kompis Sofia i Nordmaling. Först badade vi i havet och sedan bjöds det på grönsaksspett med halloumi, älgstek, smörstekta kantareller och marängtårta med blåbär och hallon.

All överskottsenergi använde vi sedan till några rundor badminton 😉

På sistone

Av , , 2 kommentarer 3

Den fräscha potatissalladen som har blivit lite av sommarens signum. Här med de fräscha sockerärtorna, kallpressad rapsolja och en skvätt äppelcidervinäger.

Morotssoppa med vitlök och bitar av soltorkad tomat. Redde den med en vegetabilisk matlagningsgrädde baserad på dinkel. Blev mycket gott och bra för dem som inte tål mjölk och sojaprodukter.

Hjortron, potatis och mangold

Av , , 1 kommentar 2

Låter man dagen börja med en skål havregrynsgröt toppad med färska hjortron…

…och låter middagen bestå av potatisbullar med mangold och en färgglad sallad på lila blomkål…

…så får man en glad Anna!

 

Tänka sig att jag är så dålig på att skriva ner mina recept nu för tiden. Vi får hoppas det blir bättring till hösten. Ska försöka förklara hur jag gjorde dagens middag så får ni höfta helt enkelt om ni vill prova.

Potatisbullarna blev riktigt goda och jag tillagade dem i ugnen för att få dem lite fräschare. Så egentligen är det bara fräst lök och mangold, kokt potatis, en massa ägg, ströbröd, färsk persilja, färsk mejram, salt, peppar och muskot. Forma kakor på en plåt. In i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

Godaste sojaburgarna ever!

Av , , 2 kommentarer 1

Problemet med alla sojaburgare jag hittills smakat är att de varit så fruktansvärt torra och osmakliga. Nu har jag dock hittat vinnarna!

På Willys, förpackade i en obetydlig genomskinlig plastpåse med endast en liten vit papperslapp fastklistrad, hittade jag dessa saftiga och otroligt goda sojaburgare. Märket heter Veggo och de är veganska men ej glutenfria.

Här ser ni dem serverade i fullkornsbröd med rödlök, salladsblad, creme fraiche med vitlök, salsa och guacamole.

Plocksallad är förresten riktigt enkelt att odla hemma. Även om du bor i lägenhet och utan balkong så är det bara att stoppa ner några frön i en liten kruka, plastförpackning eller konservburk fylld med jord.

 

Palsternackan med en knorr

Av , , Bli först att kommentera 2

Javisst, nu har jag en massa palsternackor här i "pallkragslandet".

Det lönade sig visst att förså dem inne först! Det ska bli spännande att koka dem hela och äta dem med lite salt och smör. Sedan lär jag göra både puré och rosta dem i ugnen.

Det lite småroliga är att jag fick slut på jord när jag fyllde pallkragen för rotfrukterna så att alla morötter och palsternackor kommer nog att se ut så här. De har helt enkelt inte tillräckligt med djup för att sträcka ut sig helt och hållet. Men vad gör det? Kul att äta dem med en liten knorr, känns ju extra hemodlat haha!

Hur som helst så blandade jag ner en massa sand i jorden i den pallkragen. Vilket verkar vara ett hett tips. Rotfrukterna har verkligen växt på bra. Längtar tills jag får prova min första rödbeta!

Klättrande grönsaker

Av , , Bli först att kommentera 1

Det har gått lite segt i den "klättrande" pallkragen.

Men nu helt plötsligt satte sockerärten, rosenbönorna, luktärten och buskkrassen igång. Med en hejdundrande fart vill de växa upp till himlen känns det som.

Se vilken skörd av sockerärter jag fick igår! Sockerärtor hamnar nu på min lista av extremt lättskötta och rikgivande växter att odla. Tillsammans med zucchini, mangold, rädisor och koriander förstås.

De flesta ska jag äta som de är. De är så goda som snacks!

Några av dem åker nog ner i en sallad med de små gulliga mandelpotatisarna jag har börjat få i trädgården.

Och till sist ska några förvällas i några minuter och sedan ätas med smör eller frysas in.

Tänk att man kan få så mycket mat från en liten köksträdgård mitt inne i stan!

Lyckan är gjord

Av , , Bli först att kommentera 1

Inte helt fel att börja dagen med en promenad i skogen och plocka blåbär till frukostfilen. Tillsammans med färska jordgubbar och citronmeliss är det så härligt gott.

Tog sedan söndagsmorgonen i akt och skördade lite zucchini, mangold i tre olika färger, sockerärter och små mandelpotatisar. Rabarbern var dessutom lite övervuxen så ikväll blir det nog att baka en rabarberkaka.

Snacka om att det är lätt att äta säsongsbetonat under sommaren. Trädgården och skogen bara ger och ger underbara delikatesser allt eftersom.