Vicke Lilltroll

Synd att inte klaga !!

Datahallar

Detta fenomen som datahallar har jag varnat för tidigare.
Nu har det uppdagats att en i Vilhelmina har kursat, här har Region Västerbotten ”investerat” närmare 4 miljoner i den blåögda tron att detta ska skapa 60 arbetstillfälle. Detta varnade jag för att så blir inte fallet redan 2017 . Man bygger datahallar lite här och där nu, Sverige satsar våra skattepengar på dessa stora energislukande drakar. En i Luleå som ägs av utländska företag fick 100 MSEK i bidrag plus 160 MSEK i stöd om året – gav 44 jobb.Sen går givetvis vinsterna till utlandet. Och 1% av Sveriges elförbrukning går åt till Facebooks serverhallar. Om all vår el skulle gå till serverhallar skulle alltså 4 400 personer ha ett jobb i Sverige, och resten skulle få leva på 1800-talsnivå.Denna hall drar lika mycket energi som ca 17 000 hushåll.

Den som vill påstå att detta betalar sig via skatten på de anställdas löner, så var Facebooks totala lönekostnader, alltså inklusive pensioner och arbetsgivaravgifter endast 77 MSEK. Fortfarande långt mindre än det årliga stödet på 160 MSEK.

2017 skrev Pinnacle Sweden AB av över 2 miljarder kronor, som alltså återfördes skattefritt till den utländska ägaren. Totala avskrivningar 2015 – 2017 överstiger vida kostnaden för bygget, hur nu detta går ihop bokföringsmässigt. Uppenbarligen är man inte särskilt intresserade av att betala skatt i Sverige, vilket är exakt noll överraskning för alla utom möjligen Annie Lööf (C). Tillägg: Facebook tillför ett aktieägartillskott för byggandet, som skrivs av successivt och kvittas mot motsvarande bokföringsmässiga intäkt, så man slipper betala skatt. Detta tillskott redovisas som en form av intäkt för driften, som alltså mest är en bokföringsmässig konstruktion. Killgissningsvis gör detta att dessa medel sannolikt räknas till svensk BNP och tjänsteexport, utan att öht någonsin tillföra något av värde till Sverige eller ens röra sig i den svenska ekonomin annat än som siffror hos en bokföringsfirma. Nej, pengarna för bygget hamnade mestadels utomlands i form av importerade standardkomponenter och moduler. OCH JAG ANTAR ATT DE SOM BESLUTAT DESSA BIDRAG SITTER SÄKERT PÅ SIN STOL TROTS DETTA SKATTESLÖSANDE.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.