Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Frimurare otillåten bisyssla

Politikers medlemsskap i Frimurarna är inte förenligt med reglerna för bisysslor!

Lagen om offentlig anställning säger att verksamheten ska utövas på ett sådant sätt att allmänhetens förtroende för kommunen och dess tjänstemäns oberoende och integritet inte kan ifrågasättas. Detta betyder att andra uppdrag eller privat verksamhet inte får kollidera med den kommunala anställningen så att allmänhetens förtroende för kommunen urholkas.

Nu finns det säkert någon klok kommunjurist som kan snurra till en helt vansinnig förklaring till varför inte politikers medlemsskap i frimurarna skulle betraktas som en förtroendeskadlig bisyssla. Men i vilket fall som helst kan vi nog konstatera att avslöjandet om våra politikers förehavanden i detta avseende kraftigt har urholkat allmänhetens förtroende för flera av våra förtroendevalda och vad värre är i förlängningen hela kommunens politiska system. Även om de politiker som är frimurare hävdar att det inte påverkar deras uppdrag så räcker det med att misstanken om oegentligheter finns där för att det skall vara regelvidrigt.

Beträffande bisysslor står följande att läsa på Umeå kommuns hemsida:

Allmänt

Skärmavbild 2016-05-04 kl. 21.48.38Skärmavbild 2016-05-04 kl. 21.47.30

Det räcker alltså att förtroendet kan rubbas på grund av bisysslans blotta existens. Smakar man på denna formulering så känns det inte som att det finns minsta möjlighet att tolka detta på något annat sätt än att frimureri är helt oförenligt med politisk myndighetsutövning.

 

BTW så ska ni inte glömma bort att Umeå behöver landsbygden för att kunna växa!

2 kommentarer

  1. Pingback: 2thanksgiving

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.