Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Det behövs nya krafter och idéer – Ledare Västerbottningen

I min senaste ledare, som publicerats i veckans nummer av både Västerbottningen och Nordsverigeskriver jag om vikten av återväxt och förnyelse inom föreningslivet. Föreningar och andra ideella krafter är såklart viktiga i hela samhället men på landsbygden är det i många fall en förutsättning för att bygden överhuvudtaget ska kunna fungera. 

Därför anser jag att det nu är dags att vi alla tillsammans tar vårt ansvar och genomför en rejäl vårstädning. För det är hög tid att slänga ut det gamla och mossiga, nu behövs det nya krafter med en fräschare och mer framtidsorienterad syn på vad som är bäst för alla våra bygder. Så vad tror ni om att faktiskt ta lite ansvar för både vår egen och för landsbygdens framtid?

Här nedan kommer ledaren:

Det behövs nya krafter och idéer

I Sverige har vi alltid varit bra på att engagera oss ideellt i olika former. Men i takt med att samhället förändras har vi blivit allt mindre benägna att ta på oss ideella uppdrag, vilket särskilt på landsbygden blir förödande. Föreningslivet fyller en viktig social funktion och det bidrar i många fall även till att skapa förutsättningar för utveckling. Här på landsbygden krävs dessutom ofta ideella insatser för att täcka upp de luckor som finns i den offentliga servicen. Vi sköter idrottsanläggningar, fixar vägunderhåll, driver skolor i egen regi när de lagts ner och vi skapar själva förutsättningar för tillväxt. På landsbygden är föreningslivet alltså mycket mer än bara ett antal frivilliga fritidsaktiviteter. Ideellt arbete är helt enkelt en grundförutsättning för att landsbygden ska kunna leva och utvecklas.

Med tanke på att landsbygden i mycket större utsträckning än övriga samhället är beroende av de ideella föreningarna så borde vi engagera oss i betydligt högre grad. Åtminstone borde vi reflektera en gnutta kring vilka som egentligen företräder oss i olika sammanhang. Varför engagerar de sig? Vad har de för värderingar? Har de bygdens bästa för ögonen? Drivs de av personliga eller politiska intressen? Hur ser de på landsbygdens roll, förutsättningar och möjligheter? Representerar de våra åsikter? I ärlighetens namn så är det nog inte särskilt många som funderar i de banorna överhuvudtaget. Jag själv och säkerligen många med mig drar nog snarast en lättnadens suck varje gång någon annan, nästan vem som helst, tar på sig det där uppdraget i idrottsföreningen, vägföreningen eller byaföreningen. För trots att vi landsbygdsbor är extra beroende av alla de ideella insatserna så är det sällan något som vi prioriterar särskilt högt. För det finns ju så mycket annat vi hellre gör på vår fritid istället för att flänga runt på en massa möten och jobba gratis. För egen del krävdes det en rejäl spark i arslet innan jag faktiskt vaknade upp och började fundera litegrand.

För vi måste passa oss så att vi inte bara av ren bekvämlighet lämnar landsbygdens framtid vind för våg i händerna på vem som helst. Det är vårt gemensamma ansvar att se till att bygden får bra förutsättningar att utvecklas, det här gäller inte minst alla yngre som faktiskt kommer att vara en del av bygdens framtid. Ett ypperligt alternativ är att engagera sig i byaföreningar och liknande, för det är som sagt extra viktigt just på landsbygden att säkra återväxten inom föreningslivet. I många föreningar är medelåldern på tok för hög och det finns ett skriande behov av både nya människor och nya idéer. Jag är övertygad om att de allra flesta som engagerat sig ideellt hela sitt långa liv med glädje skulle lämna över stafettpinnen till de nya och lite yngre krafter som trots allt representerar landsbygdens framtid…

/Robert Axebro

IMG_0151

En kommentar

  1. Pingback: 2noticeably

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.