Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

11088 anställda får inte åka till fjällen…

…i slutändan får endast 112 av kommunens anställda faktiskt åka till Hemavan!

Hans Lindberg skriver i sitt blogginlägg Personalpolitisk åtgärd om hur viktigt det är att behålla och renovera ett antal lägenheter i Hemavan för att kunna framstå som en attraktiv arbetsgivare och för att de vill ge sina anställda möjlighet till rekreation i fjällvärlden.

Tror dock i min enfald att det kanske behövs lite mer än ett par lägenheter om man är seriös med denna personalpolitiska åtgärd, vi snackar trots allt om drygt 11 000 anställda! Om vi skickar upp 12 kommunanställda varje vecka så kommer det alltså att ta ca. 18 år innan alla som nu är anställda har fått uppleva fjällen. Räknar vi däremot med att alla helst åker med familjen så landar vi kanske på 3 st kommunanställda per vecka vilket innebär att det i runda slängar tar 71 år innan alla fått åtnjuta denna fantastiska personalförmån. Vet inte riktigt, men det känns som att det är något som inte stämmer här…

”Det är för oss i kommunen viktigt -precis som för andra arbetsgivare- att ha en bra personalpolitik och vara en attraktiv arbetsgivare. Att vi kan erbjuda kommunanställda att hyra lägenheter i Hemavan gör att fler har möjlighet att uppleva vad fjällvärlden har att erbjuda. Detta har till exempel VK uppmärksammat och har även de stugor i Hemavan som deras anställda kan hyra.”

Lite intressant är det faktiskt också att Hans här verkligen trycker på att VK minsann också har stugor i Hemavan. Kan det vara så att han vill gardera sig mot att en eventuell artikel med kritik mot detta beslut skulle publiceras?

Det hela handlar alltså om att renovera 3 st totalt nergångna lägenheter för minst 1,5 miljoner kronor. Dessutom ska de möbleras och utrustas för ca. 50 000kr styck. Den fjärde lägenheten som kommunen vill sälja torde i nuvarande skick inte kunna täcka dessa kostnader. Nu är ju våra politiker ganska framsynta så de vill ju naturligtvis skicka upp eleverna från byggprogrammet på Dragonskolan för att fixa renoveringen! Spontant så känns väl det lite skevt, men det är kanske helt OK, vad vet jag.

Fastighet har dessutom redan konstaterat att det knappast kommer att gå att få någon lönsamhet i detta. Som kuriosa kan vi också nämna att dessa lägenheter har gått med förlust ända sedan lägenheterna införskaffades. Att det här med lägenheter och stugor till personal är en utdöende 80-tals relik verkar inte spela någon roll för vår ledning. När andra företag och myndigheter avyttrar den här typen dåliga personalpolitiska investeringar så går Umeå mot strömmen och satsar lite extra, trots att dessa lägenheter bevisligen ligger utanför deras älskade ”femkilometersstad”.

Dessa lägenheter har sedan kommunen köpte dem på 80-talet inte lyckats redovisa en enda krona i vinst. Dessutom har driften blivit allt dyrare de senaste åren. Det kloka tjänstemannaförslaget från fastighet var därför att sälja lägenheterna då de inte anses kunna bära sina egna kostnader, särskilt inte om de måste renoveras för miljonbelopp. Märkligt nog var facket drivande i denna fråga, de ville verkligen ha kvar lägenheterna. Så sossarna i maskopi med vänstern och MP såg till att det hela togs ett varv till. Den här gången hanterades ärendet av personalutskottet som alltså tillsammans med facket ansåg detta vara så otroligt viktigt för kommunens drygt 11 000 anställda…

Det mest intressanta med allt detta snack om personalpolitik är nog ändå att man i beslutsunderlaget kan läsa att endast 1% av kommunens anställda någonsin använt dessa lägenheter. Smaka på den personalpolitiken, var finns då likvärdigheten i detta beslut. Jag tog mig här friheten att kolla runt med mina vänner och bekanta som arbetar inom kommunen och ingen av dem hade överhuvudtaget hört talas om dessa lägenheter. Det här gör att jag blir lite nyfiken på vilka det är som under årens lopp har utnyttjat dessa lägenheter. För 99% av alla som varit anställda inom kommunen har definitivt inte varit där och de allra flesta har nog inte ens känt till att möjligheten har funnits. Så listan kan ju inte bli så värst lång. Finns det kanske någon där ute som är sugen på att begära ut lite uppgifter???

Personalpolitik och personalvård är ju naturligtvis oerhört viktiga för en så stor arbetsgivare som Umeå kommun, så varför väljer man då att behålla denna verksamhet som inte gagnar mer än ett fåtal. Slår man ut kostnaden på de få individer som åtnjutit denna personalpolitiska åtgärd så blir nog den enkla sanningen att allt annat än avyttring är rena rama vansinnet. Det mest anmärkningsvärda är nog ändå att det var facket och personalutskottet som stred hårdast för detta. Undrar om facket verkligen såg till alla sina medlemmars bästa i det här fallet…

Men som sagt, det skulle vara väldigt intressant att se vilka som faktiskt använder lägenheterna….

Om någon mot förmodan undrar över alla uppgifter och siffror som jag refererar till så finns dessa att hämta på kommunens hemsida.