Axebros syn på politiken...

Axebros syn på politiken...

Avancerat ”skattefusk” av Umeå kommun

Umeå Kommunföretag AB

Som ni alla vet så har Umeå en hel drös med hel- och delägda kommunföretag. Det finns dock ett moderbolag till alla dessa. Här nedan ska vi börja med att ”lyssna” på VD’n när han beskriver vad de egentligen håller på med:

”Vi levererar tjänster och service åt kommunens invånare

Umeå Kommunföretag, UKF, är moderbolag för Umeå kommuns samtliga aktiebolag*. De kommunägda bolagen bedriver verksamhet som levererar service och tjänster åt kommunens invånare; bostäder, vattenförsörjning, avlopp, renhållning, energi, hamnanläggningar, parkering och kulturutbud. Exempel på bolag som ingår i koncernen är Umeå Energi, VAKIN/UMEVA, Bostaden, INAB och Västerbottens museum.
 
Mikael Öhlund, VD och koncernchef, beskriver det som att Umeå Kommunföretag vilar på fyra viktiga ben: kollektivtrafiken, ungt entreprenörskap, administrationen av koncernen samt ägandet av dotterbolagen. 
— Det första benet är ansvaret för att kollektivtrafiken fungerar på ett tillfredsställande sätt. Vi anlitar en extern leverantör för dessa ändamål. Ett annat uppdrag är att medverka till utvecklingen av unga entreprenörer genom att erbjuda personal och lokaler. Denna verksamhet drivs av BIC Factory. Det tredje benet är ledningen och det administrativa arbetet med koncernen. Och det sista men kanske största benet är ägandet av dotterbolagen, där bolagskoncernen också är internbank.”

Nu när vi vet ungefär vad det handlar om ska vi kika på hur UKF styrs:

Styrelsen består av:

Hans Linberg (S) ordf., Anders Ågren (M) vice ordf., Margareta Rönngren (S), Nasser Mosleh (Mp), Christer Linvall (S), Ulrika Edman (V) och Peder Westerberg (L).

Det här är alltså samma gäng som sitter i kommunstyrelsen så dessa bör ju ha full koll på vad som är bäst för kommunen och vad som är rätt och riktigt. De är ju ändå förtroendevalda…

På det senaste styrelsemötet kom en väldigt intressant punkt upp:

Skärmavbild 2016-06-08 kl. 13.32.09

Nu är ju inte jag någon skatteekonom men verkar det inte som att kommunen genom moderbolaget här planerar att genomföra någon form av avancerad skatteplanering. Utifrån det lilla jag begriper av detta så är förslaget alltså att man ska sälja Väven till sig själva och genom att skapa ett helt nytt bolag bara så där på låtsas kan man få loss lite sköna slantar. Helt skattefritt också, precis så står det säkert i skolboken om hur man genomför etiskt och moraliskt riktiga företagsförsäljningar.

Så vi kommer att få ett helt nytt företag med precis samma ägare som tidigare, Kommunen och Baltic, med den lilla skattetekniska tvisten att ägarna genom denna lilla manöver kan kvittera ut en nätt liten skattefri vinst! Bara så där, snart så har vi inte bara blufföreningar i Umeå vi har snart ett alldeles eget blufföretag, NYAB

Exakt vilka belopp det kommer att handla om hinner jag inte söka fram just nu men gissningsvis blir det ett par hundra miljoner i vinst till båda ägarna, som alltså är kommunen och Balticgruppen! Vet inte hur det funkar i den stora världen utanför Bullmark men jag tycker att det luktar avancerad skatteplanering lång väg!

Är det verkligen sådant här vår kommunledning skall vara med och driva igenom? Det allra bästa i kråksången är nog ändå att de stora vinnarna i vanlig ordning är Balticgruppen som utan att göra något återigen kan sitta och håva in hundratals miljoner.

Om detta varit en engångsföreteelse så hade vi kanske kunnat rycka på axlarna, men nu har det ju visat sig väldigt tydligt att det är precis så här Umeås kommunledning vill styra vår kommun. De vill undanhålla information för att kunna driva igenom skolbeslut och de drar sig inte för att tänja och i vissa fal bryta mot regler på sin väg mot undergång. För det måste väl ändå vara så att vi Umeåbor snart har fått nog av deras skumraskaffärer.

Det är dags att ni kliver tillbaks nu och släpper fram en ledning som har kvar någon form av sunt förnuft!

Nu får det faktiskt vara nog…

Fast vi skulle ju kunna hålla det här bara mellan oss! Jag lovar att inte säga något om ni satsar några miljoner på ett par utvalda mellanstadier på landsbygden! Så vad säger ni ska vi sköta det här lite snyggt vid sidan av precis som ni brukar….

Här nedan hittar ni senaste styrelseprotokollet:

UKF_styrelseprotokoll

Själv så har jag redan inlett en vecka med digital detox, vilket innebär att ni slipper mig för ett tag! För våra makthavare gäller dock fortfarande frihet under ansvar! Vilket de tyvärr visat sig ha förtvivlat svårt med…