Byautveckling ?

Har deltagit i en utvecklingskurs / projekt i ämnet byautveckling för Björkvattendalen. Alla som följt med i media vet att gruvprojektet i Rönnbäck är intressant om man sköter saker och ting på rätt sätt. I min föreställningsvärld ser jag en framtid i glesbygd just p.g.a. utvecklingsmöjligheterna som detta kan tillföra bygden.

Tyvärr upplever jag att det råder en stor rädsla om vad detta kan medföra. Rädslan för nytänkande kan bli svårt för folk som inte tänker framåt. Det finns motståndare och det finns folk som ser en framtid. Själv anser jag att projekt som skapar utveckling för bygden är av godo om det kan ske på ett ur miljösynpunkt godtagbart sätt. I det fallet kan man inte annat än förlita sig på de miljölagar som i dag gäller. Motståndarna hänvisar gärna till gamla försyndelser som gruvnäringen har förorsakat utan att sätta sig in i de förutsättningar som finns i här. Jag har själv försökt få klarhet i vilka miljöfarliga ämnen som finns just här, bl.a. förekomsten av svavel och uran. Jag har hitintills fått lungnande besked och väntar på att detta dokumenteras offentligt.

Jag hade hoppats på att utvecklingskursen skulle leda till att de som bor och verkar i Björkvattendalen för en gångs skull skulle ligga steget före för att se till att vi inte som under Vattenfalls exploatering efteråt sitter med hatten över öronen och är missnöjda. Att vi skulle se till att resurser kommer lokalsamhället till del och att ungdomar i bygden skulle få förutsättningar till en framtid efter att fyndigheten är färdigbruten. Tyvärr upplever jag utvecklingskursen som en avvecklingskurs eftersom man inriktar sig mera på festliga studiebesök gud vet var och ett eftermiddagsevent i stället för att blicka minst 50 år framåt i tiden. Men det var kanske för mycket begärt av mina kära grannar.

På väg hem från kursen tänkte jag mig för första gången över min egen situation. Fan jag har inga barn och barnbarn så varför i h-vete vill jag att min hembygd skall leva vidare. Jag vet att ett eftermiddagsevent är glömt innan kvällen är över – och vi är tillbaka i samma lunk "hä vart in´t na mer". Grattis alla Bjärvattnara och lycka till, med det inavlade framtidsperspektivet kommer avvecklingen att fortsätta. Om 50 år kommer det att låta precis som efter Vattenfalls baggböleri: missnöje, missnöje och åter missnöje. Men glöm aldrig: chansen fanns, men ingen tog den.

Jag hörde nyss en person som sa, "i min position kan jag inte göra någonting". Ja man får väl acceptera det ställningstagandet och jag är glad för att "min position" inte tillåter sådana gränser.  

10 kommentarer

  1. vad göra?

    * Kan man med rent samvetet välja att blunda/tiga om man i grunden vet att många i gruvans närhet riskerar att få en plågsam död pga dess unika innehåll?

    * Eller ska man välja att blunda för detta hot med bakgrunden av att det under ca 25 år ger människor arbete och framtidshopp?

  2. Ursprungsbybo

    Du vet ordet stavas AVUNDSJUKA. När grannarna resonerar som så att ”när int jag tjen na på hä sä ska int andren tjen na häller”. Men fan också, skulle gruvbolaget ge de ersättning för intrånget så skulle IGE för de flesta få göra vad som hellst. Även deras gamla mor (om de nu har någon och nån ville köpa henne)skulle säljas bara pengarna är de rätta.

  3. Veronica

    Inga barn eller barnbarn skriver du. Glöm inte bort att du har syskonbarn, deras barn och annan släkt/vänner. Kram!

  4. Håkan Rombe

    Det går ju inte att sitta och klaga på att skolan,butiken etc läggs ner och samtidigt vara emot alla förändringar som skulle skapa jobb och inkomster. Men en del klarar faktiskt denna logiska kullerbytta. Skickligt gymnastiknummer. Det är samhälls- och välståndsutvecklingen som gör att glesbygden blir allt glesare och några flyttar faktiskt till glesbygd just för att den är gles och dessa personer blir hysteriska så fort någonting hotar den evigt stillastående utsikten från köksfönstret. Att göra alla nöjda lär vara mission impossible som de gamla grekerna sa.

  5. Bengt-Göran Burman

    Svar till vad göra? (2011-05-19 08:07)
    Plågsam död p.g.a. gruvans unika innehåll ??? Du vet tydligen mer än jag så var snäll och berätta vad du vet om det dödliga innehållet. Jag lovar att ta till mig dina kunskaper.

  6. Bengt-Göran Burman

    Svar till Veronica (2011-05-19 12:17)
    Vi får väl nöja oss med det arrangemang som Mittigåla nu planerar i linje med Maria Perssons vision om Voitjabygden. Då är ekonomi, jobb, äldreboende och inflyttning ointressant i förhållande till ett eftermiddagsevent. Historien upprepar sig.

  7. SRR

    Helt rätt! Det har kommit till ett skede där likt Vattenfall lyckades driva igenom sina intressen til minsta möjliga motstånd. Finns enligt min mening en enda lösning. för eller emot, skit samma! Bildande av grupp som har inriktning ”Dalgångens framtid för alla” eller nåt! Den skulle ha företrädare som markrättsjuriter och andra ”kunniga” personer som förhandla och såg till att såväl sakintressenter och övriga, inklusive fjällanspråksinnehavare kom till godo. Skulle även innefatta när eländet/paradiset var slut. Obs med staten som undertecknare av avtal (Och bekostare av specialister). Av anledning att de som sitter på fyndigheten är inte en trovärdig ägare om ett antal månader i min värld.Dessutom kan allehanda konstulationer/konkurser ändra förutsättningar. Våra efterlevande som kanske har en helt annan syn på utveckling om sisådär 50-100 år, måste få bästa möjliga förutsättningar!
    Jag hoppas inte det blir en ny ”flygplats” elle ”vattenfall” som våldtar oss på ”våra” resurser? Där har kommun ett stort ansvar . Men är tveksam till deras strategi, när man ser hur kortsiktigheten frodas (läs tomt i Fårhagen).
    Avslutningsvis tror jag ovanstående ide skulle sammansvetsa alla kategorier och vi skulle komma närmare frid i fjällen.

  8. Bengt-Göran Burman

    Svar till SRR (2011-05-19 14:39)
    Dalgångens framtid var temat för kursen, tyvärr blev det bara en massa ”joller” om andra saker. Sign. Ursprungsbybo har troligen rätt i sin kommentar.

  9. B.Eriksson

    Problemet är desamma från kust till fjäll när det gäller större projekt i mindre byar och samhällen här i norra Sverige, folk ser inte möjligheterna utan bara negativa effekter av indrustriprojekt där man rör en jordbit oavsett om det sker under jorden eller ute på en ”slätmyr”.Självklart bli det konsekvenser av olika slag, men dom negativa blir sällan större än dom positiva.och det måste vi ta så länge det innebär en framtid för kommande generationer.Utvecklingen är grunden för alla byars överlevnad oavsett om man får betalt eller inte, men många resonerar som så att får vi bra betalt så…minskar miljöproblemen. Så du har all min respekt Bengt-Göran för din hållning i detta gruvprojekt i din fjälldal.Våga stå upp för åsikter som all dina grannar kanske inte ställer upp på, men ha tröst Bengt-Göran snart så står dom på din sida i slutändan bara utbetalningskortet dimper ner i brevlådan.

  10. Bengt-Göran Burman

    Svar till B.Eriksson (2011-05-19 23:19)
    Visst handlar det om pengar men bara till den egna börsen, man skiter i att bygga för framtiden efter att gruvan är tömd. Utvecklingskursen blev en flop som öppnar vägen för Vapsten Siite och det blir spännande att se om bara den egna börsen räknas där också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.