Strömmas nedrustning i Tärnaby fortsätter.

Enligt ett reportage i Västerbottens Folkblad den17 nov. står det klart att Strömmas och Storumans kommuns nedrustning av Tärnaby tar ytterligare ett steg. Det har enligt reportaget stått klart sedan april att Strömma inte tänker fortsätta med prepareringen av skidspåren i Tärnaby. Ansvarig tjänsteman på kommunen har uppenbart "glömt bort" eller ännu värre inte förstått att detta är en viktig fråga för en skidort och först nu lagt ut några "krokar" för att hitta en ny aktör som är villig att sköta spåren. Sent skall syndaren vakna brukar det heta.

Att Strömma inte har någon vilja att preparera längdskidspåren ligger  i deras affärside, man vill naturligtvis att skidturisterna ska stå i kö vid deras skidliftar där man tar hem vinsterna och inte finnas på längdspåren som inte ger något klirr i den egna kassan.  Strömma har tydligen erbjudit sig att hjälpa till med spåren i Hemavan vilket innebär att behovet av pistning nu endast rör Tärnaby, detta underlättar eftersom man i fortsättningen inte behöver transportera en maskin mellan orterna.

Jag har vid flera tillfällen påtalat behovet av att kommunen sköter längdspåren i Tärnaby och att kommunen köper en mindre pistmaskin för ändamålet. Både den tidigare s-ledda och den nuvarande borgerliga ledningen har varit ointresserade eller snarare avogt inställda till förslaget, det skulle bli på tok  för dyrt,  Från ledande politiskt håll har man inte velat förstå  skidturismens betydelse i form av skattintäkter och arbetstillfällen i kommunens västra del. Däremot finns i Storuman både en kommunägd pistmaskin och en vaktmästare som sköter längdspåren och där är det  tydligen inte så dyrt, kanske till och med lönsamt.  Vad är skillnaden ?

Den nuvarande politiska ledningen har i media marknadsfört sig med att nu skall det ske ett lyft i Tärna, är detta enbart falsk borgerlig marknadsföring eller finns det en ärlig tanke. Nu har ni chansen, upp till bevis.  

 

6 kommentarer

  1. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Ja, vad kan man säga om detta? Mer än att det är skandal!
    Ytterligare ett bevis på hur det går när man slår ihop kommuner! Jag vet inte riktigt hur vi ska bära oss åt för att få rätsida på eländet!

  2. Viola Eriksson

    Vad skall vi göra? Känns som läget är akut och måste lösas snarast. Tärnaby är ju en vintersport ort men med snart opistade backar och dåligt skötta elljusspår rasar ju allting snabbt. Frågan borde snarast tas upp på nästa kommunfullmäktige. Vi betalar ju också skatt i den västra delen och borde också få del av pengarna i form av en trampmaskin på längdspåret t ex.

  3. Magdalena Östergren

    Undrar vart skattekronorna som kommer kommunen tillgodo genom alla nybyggda fritidshus tar vägen?! Del av dessa intäkter kunde väl utgöra en grund för aktiviteter för boende och turister som t.ex pistade längdskidspår.

  4. Bengt-Göran Burman

    Svar till Viola Eriksson (2012-11-19 19:15)
    Andra vintersportorter är måna om sitt rykte väl medvetna om att det råder konkurrens mellan de olika skidorterna. Man har insett att det är en lönande affär för dessa kommuner, medan man med storumanpolitikers tunnelseende inte har förmågan att värdesätta turismens betydelse genom att satsa på rätt saker som genererar pengar tillbaka till kommunkassan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.