Fullmäktigemötet i Storuman.

Ett intressant möte inte minst den information vi fick på förmiddagen av Kerstin Hamre och Ellinor Bodel. Här belystes bl.a. hur viktig kulturen är för människors välbefinnande. Och tyvärr måste jag konstatera att "välbefinnandet" för folk i kommunens västra del ligger nedpackade i kartonger. Ett aktivitetshus liknande det som finns i Storuman verkar avlägset. Kommunledningen kanske inte tycker att det är så viktigt med Tärnabornas hälsa och välbefinnande. Vi fick även tips på en del knep om hur man på ett enkelt sätt uppträder mot kunder med demens på äldreboenden. Ett exempel var att för att få dessa människor litet mera medgörliga skulle personalen sjunga en liten snutt när man ville få uppmärksamhet, "vi går över daggstänkta berg fallera" var en sång som rekommenderades.

Jag hade skrivit en interpellation ang. avsaknaden av preparering av längdskidspåren i Tärnaby och ställt frågan om det inte var dags att kommunen köper in en egen pistmaskin och anställer en idrottsvaktmästare precis som man gjort i Storuman. När kommunalrådet skulle avge sitt svar tänkte jag att nu djä … är det dags att sjunga lite för att få ett bra svar. När jag gick upp till talarstolen klämde jag därför i med "vi går över daggstänkta berg fallera". Men inte hjälpte det. Svaret jag fick var jättedåligt och löd ungefär så här "vi får se om inte någon annan o.s.v  o.s.v." –  vilket fritt översatt betyder nej. Som sagt, sångmetoden hade visat sig effektiv inom demensvården och frågan uppstår, tillämpade  jag metoden för sent eller för tidigt? Men precis som med kulturen anser kanske kommunledningen att satsningar på en basnäring i kommunen är lågprioriterad. Kanske just för att den finns i Tärnafjällen. 

Som tandläkaren brukar säga "varsågod och skölj". 

5 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Men Bengt-Göran ! om du önskar att även Tärnaby skall ha ett allaktivitetshus så skall du naturligtvis rösta för ett köp av fd folketshus så att den byggnaden kommer till nytta för medborgarna.Inte tror väl du att borgarna kommer att tvångsinlösa privat egendom för att folket behöver lite kulturmöjligheter ?

  2. Bengt-Göran Burman

    Svar till Gunnar Andersson (2012-11-30 09:59)
    Vet du inte att kulturskatterna och därmed välbefinnandet var redan nerpackade i kartonger före folkets hus gick i konkurs. I f.d. F.H. fanns inte utrymme helt enkelt, visst vore det bra med ett aktivitetshus i Tärnaby som skulle kunna ta hand om allt detta.

  3. Håkan Rombe

    Det var en höjdare att se Eleanor Bodel. Vem minns inte långköraren One Way Ticket! Hon verkar ha enorma mängder empati för äldre människor som hamnar på ”hemmet”. Hon är raka motsatsen till den som högg ned en 81-åring i Arvidsjaur med yxa! Med tanke på de hundratals människor som ska jobba med och i storgruvan tycker jag att nuvarande FH är för litet. Alpinarium och samemuseum måste få plats plus bibliotek och lokaler för stora och små evenemang. Och så den där bowlingen. Mitt förslag är att förvärva mark i centrum (genom bl a expropriering) och bygga nytt. Lappa och laga och bygga ut brukar kosta skjortan och då har man ändå inte en optimal byggnad ur verksamhets- och driftsynpunkt. Tänk om vi haft de 25 miljoner som blåste upp i luften i Gunnarn år 2009 – 2010 då hade det bara varit att sätta spaden i jorden. Nu ligger ju kommunens totala likviditet på under den summan och det är inte mycket när vi ska göra kommunen trevlig att bosätta sig i för de anstormande gruvarbetarna. Gruvbolaget måste kontaktas för samarbete om bl a kulturhus i Tärnaby! Boka tid för sammanträde kommunalrådet! Håller med dig Bengt-Göran om intresset för turismen. Jättestora maskiner som skapar om planeten verkar vara populärare!

  4. SIK

    Idrottsvaktmästarna i Storuman är inte anställda av kommunen, utan av Storumans IK. Det är vi som också sköter ishallen mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.