Billigast är bäst

TESTADE. En av de billigare sorterna från Jula, klarade sig bäst i SVT:s tv-program Plus test. Foto: SVT

PLUS har testat hur effektiva spolarvätskorna är jämfört med varandra. Billigaste va vinnaren inte helt överaskande för mig:)
 
Testet gjordes i två omgångar, ett sommar- och ett vintertest, inomhus respektive utomhus. Vinnare i sommartestet blev en av de billigare spolarvätskorna från Starta – också den enda spolarvätskan som klarade att göra rutan helt ren. Statoils spolarvätska klarade sig sämst med stora mängder smuts kvar på rutan.
 
Vintertestet blev tuffare. Nu kördes bilarna utomhus i låg temperatur. Också här imponerade spolarvätskan från Starta med små mängder smuts kvar på rutan, tillsammans med spolarvätskorna från Biltema och Preem. Spolarvätskorna från OKQ8, Shell och Statoil fick sämst resultat med stora smutsrester kvar på rutan.
 
Biltema: 10 kr/liter, -18, små smutsrester i både sommar- och vintertest.
OKQ8: 20 kr liter, -18, små smutsrester vid sommartest, stora mängder smutsrester vid vintertest.
Preem: 22 kr/liter, -20, små smutsrester vid både sommar- och vintertest.
Shell: 23 kr/liter, -20, små smutsrester vid sommartest, stora smutsrester vid vintertest.
Starta (Jula): 12kr/liter, -18, helt rent vid sommartest, små smutsrester vid vintertest. BÄST!
Statoil: 22kr/liter, -18, stora smutsrester vid både sommar- och vintertest. SÄMST!
 
Faktiskt va jag inte förvånad. jag har alltid köpt billigaste dunkarna. Just nu rullar familjens alla fordon just med Biltemas och RUSTAs spolarvätskor. Dom koncentrerade brukar jag spä mer än vad som beskrivs och dom redan utblandade spär jag ytterligare det dubbla och har fortfarande ett fullgott rengöringsmedel. Billigare och bättre för miljön:)
Gomorron
 
//Big Papa

 

3 kommentarer

 1. Anna H

  Tack för tips å information!! Visste inte att man kunde spä utspädd ännu mera! Jag är typen som tänkt att koncentrat måste vara ännu bättre 🙂 //a

 2. Mikael Bergström

  Svar till Anna H (2013-02-27 07:04)
  Gomorron:) Man kan spä dom rätt bra och fortfaranade ha fullgott resultat. Koncentrat är avsett att man ska spä själv. Där kan du utan problem prova dig fram och blanda mycket mer vatten än som anges. Bra miljötänk också:)

 3. Benny

  Jag kör med OK:s spolarvätska blandat med nån kork Turle supersikt och jag är helnöjd. Sen skall man inte glömma att byta torkarblad en gång på år :).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.