Livet med Familjen Brönemyr

Inget är omöjligt, ibland tar det bara lite längre tid

Dagens VK-kontaktperson

Sitter och äter mina morgon ägg jag läser att socialnämnden i Lycksele ska plocka bort kontaktpersonerna för dem som bort på ett gruppboende. De anser att personalen och föräldrar ska uppfylla den kvoten?!?

Jag har sagt vi några tidigare tillfällen att jag just nu jobbar på ett gruppboende, vi i våran personalgrupp har stridit för att de brukare som bor där ska få kontaktpersoner eller ledsagare. Varför? Jo vi och brukarna anser att göra allt tillsammans med personalen inte alltid är den bästa lösningen, framförallt så hinner vi krast inte med alla brukares behov. Ja men det är sanningen. Innan vi ansökte om kontakt och ledsagare så hände det tyvärr många gånger att vi fick ställa in en brukares tänkta aktivitet för att någon annans behov var”större”. Om jag bodde på ett boende skulle jaG känna precis som många brukare känner att de är en kompisen vill ha inte en mamma eller pappa, för i många fall är det så de känner. Vi kliver ofta in i vuxenrollen och tjatar om städ, mat, hygien och annat tråkigt. Javisst gör vi roliga saker oxå som bio,dans, gymma och tv Häng. Men är det kompisar vi ska bli?? Javisst vill jag ha roligt på jobbet och ha en god relation med både brukare och anhöriga (om de vill) men som sagt kompis nja tycker nog det är bättre att de ska få en ” egen” kompis som inte samtidigt tjatar om disk, tvätt och annat tråkigt samtidigt som man sitter och spelar ett spel.

Många av våra brukare är stolta över att de varit ute och hängt med ledsagaren eller kontaktpersonerna. De säger aorta hur viktiga de är och att de är DERAS kompis inte personalens. Vi ser hur viktiga dessa personer är i deras liv och att plocka bort dem ur deras liv vore nog väldigt dumt. resultatet kommer att vara att brukaren blir mer isolerad, föräldrarna får ännu mer dåligt samvete att de inte träffas mycket, personalen blir mer stressade i sin jobB och sjukskrivningarna kommer att öka, ekonomin  på boendet blir sämre. Fördelar ser jag verkligen inga.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.