Livet med Familjen Brönemyr

Inget är omöjligt, ibland tar det bara lite längre tid

Anpassning i klass eller resursskolor?

Av , , Bli först att kommentera 3

Funderat lite inför framtiden.
Politikerna har bestämt att pengen skolor fått söka när dem har barn med npf diagnos ska bort och skolchefen har ansvaret över den budgeten istället och inte rektorn över skolan.

Vad hade hänt med T om vi valt att sätta honom i resursskola direkt, hade han lärt sig så pass mycket om det socialasamspelet som han gjort,
hade han lärt sig lekar med så krångliga regler,
hade han lärt sig att vänta,
Hade han lärt sig hantera stökiga situationer osv.
Jag är inte så säker på det.

Men anpassning är han behov av, på många sätt men även inkludering.
Jag tänker ju att alla familjer är som våran och att man tillsammans utmanar ödet lite nu och då, att man är ett team med skolan och resurserna. Visst vi är tydliga i våra krav men vi kan oxå ställa upp för att underlätta både för T men också för de andra barnen i klassen.

Tillbaka till pengar och budget. Vet inte om tycker detta är rätt utveckling. Nu tänker jag på låg och mellanstadiet i Umeå Kommun. Högstadiet är på god väg, men låg och mellan har varken resursskolar, resursklasser eller skolor som kan söka den där extra pengen som ofta mynnar ut i minst två heltider, i kompetens och resurs för eleven och klassen.
Nu ska detta ingå i den vanliga skolan. Hur blev det så?
Jag vill att fler familjer och barn ska trivas och lyckats, visst har vi levt i kaos och oreda. Men vi tillsammans med Rektor, resurs och resten av skolan har oftas haft en plan eller jobbat mot en.

Men utan pengar på skolan faller både rektorn, läraren, resursen, specialpedagogen, barnet och familjen mellan stolarna som ofta slutar i sjukskrivning och psykisk ohälsa.

Utan ett sammanhang vem är man då?

Bli först att kommentera

Whoo idag smäller det

Av , , 1 kommentar 2

Herregud vakna innan 06.00, är nervös. Har vi glömt nått, är allt på plats, räcker goodiebagsen, hur ska vi lyckas hålla alla som kör permobil att inte vara på fotbollsplanen. Frågorna är så många, peppen är sååå stor.
Hoppas vi ses i minglet idag.

Tack alla som gör detta möjligt ❤️

 

1 kommentar

Hur många funkisar bor det i Umeå kommun

Av , , Bli först att kommentera 2

Antagligen finns det över 1000st med någon form av funktionsnedsättning inom umeå kommun om man räknar både barn och vuxna. Ca 600 är vuxna.
På fredag har vi Hjältehelgen och vi börjar med Hjälteloppet.
Vi har satsat på att 150 ska starta på fredag. Förhoppningsvis når vi det antalet.
Men av de 150 är runt 75st från en annan kommun eller barn. Då har vi 75 anmälda från Umeå.
75 är bättre än 10. 75 är bättre än 50. Men ärligt talat hade jag verkligen hoppas på ännu fler Umeå bor.

Parasport har tappat över 85% av sina deltagare under pandemin, det är otroligt många människor. Vi har ca 60 hjältar som tränar i Umeå Måndagar eller Torsdagar, vi har lite över 20 hjältar som tränar med oss i npf gruppen på söndagar. De är 80 st.
På vår startlista är det ca 20 st från Umeå som inte brukar träna med oss, ja ni fattar vart jag vill komma. Peppar vi och motiverar eller hur jobbar folk?

Gud vilket tråkigt inlägg det blev.
Jag är iaf glad att Ts klass kommer och springer. Det ska blir riktigt roligt att få ge honom och hans klass denna fantastiska upplevelse som avslut innan alla barn börjar klass 7.
Fatta vilken tur vi har att T får börja på Bräntis skolan i AST klassen.
Umeå kommun har trollat fram 24 platser till hösten på tre olika skolor. Förra året hade de sju platser.
Mer om detta i ett annat inlägg. Där ska jag berätta vad vi fick göra och svara på under senaste mötet.
Vi är nöjda och hoppas verkligen detta ska bli bra.

Bli först att kommentera

Tjohoo vi har över 150 anmälda

Av , , Bli först att kommentera 2

6 dagar var och vi checkar in på 150 deltagare under Hjältehelgen.
Så fantastiskt!

Nu har vi ordentligt nedräkning, visst kommer du och hejar under fredagen?!

Frida kommer att vara ansvarig för uppvärningen på Hjälteloppet.

Hennes nya jobb har gjort att hon utvecklats enormt som instruktör.

Hon är verkligen en superfin förebild.

Vill man man höra lite från hennes resa och liv tryck på länken och lyssna på Glädjepodden

 

 

Bli först att kommentera

80 anmälda

Av , , Bli först att kommentera 3

Nu har vi tippat över 80 gränsen på anmälningar, en del har bara anmält sig på lördagens Hjältebankett. Mycket som händer på Banketten speglar det som hänt under helgen. Vi får hoppas att de inte tycker det är trist att inte hänga med om vad som sägs på scenen.

Men vi har över 80 boenden av olika slag bara i umeå, över 500 personer inom LSS Vuxna. Sen på det nästan lika många unga inom LSS. Vi hoppas verkligen ni och dem tar chansen att delta. Hela helgen kostar bara 300kr. Man får ett minne för livet, tröja, Goddiebags och en två rätters middag på folketshus med Live Band och underhållning. Dessutom bjuder vi ledsagaren/personalen på middagen på Hjältebanketten.

 

Här anmäler ni er

Hem

Bli först att kommentera

Måndag Betyder Glädje

Av , , Bli först att kommentera 1

Måndag betyder skolångest, men med knappt 20 dagar kvar till lovet börjar skolångesten bli mindre och mindre. Syns hos båda barnen. Våren har präglats i hög frånvaro. Skolverket måste verkligen titta över skolsituationen och läroplanen.

Ja nog om detta.
Måndag betyder glädje också. Då är det Hjälteträning i Umeå och Göteborg. I Umeå är vi på i20. Vi hoppas på minst lika många som förra veckan. Det är många bokade redan nu.

Glöm inte att anmälan till hjältehelgen snart stänger. Påminn och tipsa alla du känner som har någon i familjen med en funktionsnedsättning.

Bli först att kommentera

Hjältehelgen 2022

Av , , Bli först att kommentera 4

24 dagar kvar!!
Äntligen är det dags för det absolut bästa jag vet.
Hjältehelgen och Hjälteloppet.

Programmet är utökat och vid hinderna vaktar Darth Vader, Robinson och Farmen deltagare. Våra favorit gladiatorer vaktar Gatuloppet tillsamnans med hemliga gäster.
Umeå kommun bemanning finns på plats dessutom många av Cheferna inom socialtjänsten IF. Vårt samarbete går från klarhet till klarhet. Jag jobbar numera 50% i Friskvårdsteamet, med två brukare som kollegor. Vår uppgift är att minska stillasittandet. Dem vi fått besöka uppskattar våra träningspass och besök.
Detta har mynnat ut i att på onsdagar i tre veckor framåt hittar ni oss i Broparken mellan 13.30-14.15. Som en uppladdning inför hjältehelgen. Där är alla välkomna att delta.

Vi har haft en fantastisk vår i Hjälteföreningen, Göteborgs gänget har dubblat sina instruktörer dessutom har de en egen zumba instruktör. De är fler än någonsin samt har haft ett eget lopp i vår, Hjälterundan. Magiskt!

Umeå rullar på riktigt bra snittet har legat på 65st, en träning va vi 83 st som tränade ihop på UPC. Trångt men härligt. Torsdagar har vi tappat många deltaga men vi är oftas 28-30 st rätt många men man blir ju lite bortskämd med måndagar.

Skellefteå har vi efter många om och men startat upp. Hjältespinning. Planen var att starta under hösten men efter pandemin ökade så fick vi hålla på starten till nu. De cyklade bland dinosaurier sist. Mäktigt eller hur!

Ja åter till Hjältehelgen.
Fantastiskt att det är val år, vi får besök av många politiker så det finns god chans att kunna påvisa vikten av rörelseglädje under helgen. Jag ser framemot att bli borttrollade av Magic Peppe som kommer att finnas på plats med sitt minitivoli.

Nu lovar jag att uppdatera mer kontinuerlig iaf fram till 10 – 11 Juni

Måndagar är håller vi till i i20 hinderbana.

18.15-19.30 tränar vi. Kom och va med. Rätt mäktigt att vara över 60 pers som rör sig runt banan.

Bli först att kommentera

Nu börjar uppladdningen inför Umeås bästa funkishelg

Av , , Bli först att kommentera 5

Hjälteföreningens  bidrag till mötesplats är såklart vår hjälteträning måndagar 18.15-19.45 och Torsdagar 13.50-15.00 i Umeå, sedan har vi ett större gäng i Göteborg som kör måndagar, Skellefteå är för tillfället pausat i väntan på lokal. Ja och såklart vår Rörelseglädjegrupp för barn och ungdomar med npf diagnos på söndagar.

Vanligtvis har vi över 150st personer i rörelse varje vecka, hur coolt är inte det lixom.

Men nu laddar vi om och ökar takten inför årets bästa funkishelg i Umeå, jag snackar såklart om Hjältehelgen. En helg som startar med Hjälteloppet, en hinderbana uppbyggd för att passa både gående och dem som är rullstolsburna eller går med rullator. En hinderbana med Pirater i vattenhinder, gladiatorer i ett gatulopp och spelare från olika föreningar som volontär vid hinder. Helgen fortsätter med en prova på dag i parasport tecken och tv personligheter.

Vi avslutar hela helgen med en hjältebankett med livemusik och fest.

Vill du som företagare sponsra eller vet du om något företag som vill Samarbeta med oss för att bidra till en fantastisk helg och mötesplats, tveka inte att höra av er så kommer ni bli inbjudna till en sponsringskväll.

På länken hittar ni en fantastisk fin film om hjältehelgen av Jonathan Stålhös.

Bli först att kommentera

En samlingsplats där alla får plats.

Av , , Bli först att kommentera 5

Har tänkt på mycket på vad som ska hända sen, min dotter har klara mål i livet, sonen och hans problematik vart ska han få plats undrar jag ofta. Kommer han att klara sig bra, hitta någon partner och skaffa familj, eller kommer han att hamna på nån form av boende med boende stöd. Jag träffar otroligt många genom Hjälteträningen som bor på det sättet. Det dem har gemensamt är bla psykisk ohälsa. Vi har här hemma haft problem med både ångest och självskadebeteende men fått bukt på det.

Men ensamheten hos dem jag träffar är ett stort problem som ofta gnager i den enskildes själ. Politiker och tjänstemän kallar det självständighet, frågar ni mig som anhörig svarar jag, ja såklart men är det värt ett människoliv? Finns det inget vi kan göra som anhörig eller för den delen som personal att personer som dessa ska må bättre?

I veckan är det psykveckan och det är många bra föreläsare. Jag själv förstår verkligen inte varför man inte satsar mer på exempelvis Fritid för alla. En samlingsplats där alla är välkomna. Just nu är deras populäraste dag och aktivitet förlagd till varannan vecka. En kväll och aktivitet som varit otroligt saknad under pandemin och när samhället väl öppnar upp då erbjuds bara varandra Torsdag.

Tycker verkligen fritidsnämnden borde tänka om där och skjuta till en extra slant till just deras budget. Just denna mötesplats har löst extremt många problem, man har som personal kunnat hjälpa brukare och träna på socialamöten samt kunna tipsa kollegor imellan om olika utbildningar, nya bemötande metoder samt kunnat ge brukarna en galet trevlig kväll.

 

På dagens rörelseglädje grupp så sa en mamma till mig. ”tack Cilla att du gör detta, det är otroligt skönt att träffa Andra familjer i samma situation och bara kunna vara sig själv. Dottern sa på gårdagens halloween fest vi hade för Ts rörelseglädje grupp” Mamma varför fixa du inte detta tidigare när T var liten, här är han ju ”normal” och en i gänget? Ja varför gjorde jag inte det, jo jag trodde samhället var mer välkomnande och öppet för en funkisfamilj. Men jag hade tyvärr fel.

Det behövs mötesplatser för dem som inte passar in.

Bli först att kommentera

Äntligen på rätt spår

Av , , Bli först att kommentera 3

Just innan höstlovet kom mailet med infon att båda resurserna fortsätter hela läsåret. Som vi krigat för detta. Inte nog med att fantastiska D valde att sluta så skulle det bara finnas en resurs vilket skulle betyda att Vår T ofta skulle vara utan resurs.

Nu hoppas vi att skolåret fortsätter i detta positiva spår.

Nu skulle Bräntis få utöka sitt elevantal i AST klasserna. Vet alldeles för många som skulle behöva gå där för att funka än vad dem tar in.

Jag hoppas verkligen att skolnämden tänker om och skjuter in en extra stor slant i budgeten för barn med särskilda behov och AST klasserna på Bräntis. *Hoppas*

 

Bli först att kommentera