Livet med Familjen Brönemyr

Inget är omöjligt, ibland tar det bara lite längre tid

Har ni läst om Henrik i dagens VK?

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag blir riktigt upprörd hur man bemöter barn, unga, vuxna med funktionsnedsättning!

Hur är det möjligt att 2021 har vissa skolor, läs lärare inte kommit längre. Hela skolan får ju dåligt rykte av ett sånt nötarsle. Ursäkta uttrycket, men visst det är bra att öka förståelsen men på detta sätt.

Urk. Barn i Ts klass har alltid vetat varför T har dålig ipulskontroll. T har full koll på vad adhd gör ovh vsd autism innebär. De har han vetat sen han var 9 år. Hur kan inte en vuxen utbildad person inte veta.

 

Lider verkligen med ”Henriks” familj.

Vad säger skolagen om detta?

Bli först att kommentera

Rätten att lära sig läsa.

Av , , Bli först att kommentera 4

Har man ett barn med npf diagnos eller andra ”osynliga” diagnoser får man betydligt mindre hjälp än synliga diagnoser.

Vi skulle vilja att skolan och politikerna tänker till hur dem jobbar mot dem som är rullstolsburna eller har en kraftig synnedsättning, har man hjälpmedel till dem?

Klart det finns, man anpassar toaletterna, man tar in skolmaterial som är i punktskrift, man jobbar inte med att skriva bokstäver utan man lär sig punktskrift bl.a.

Hur jobbar skolan mot npf och inlärning, har skolorna en bestämd plan hur man jobbar, barn som kommunicera med engelska bättre än svenska, hur jobbar man med den frågan? Barn med autism har ofta språkstörning, slutar man där eller när görs dyslexiutredning. Vi har sen klass 3 efterfrågat just denna utredning men ännu är ingen gjord. Varför vi fråga tidigt, jo jag är dyslektiker och vad jag vet är det ärftligt. Skulle man göra så mot någon som är synskadad? Ähh vi väntar med punktskrift om du skulle lära dig se i klass 7?

Helt galet enligt mig.

I går kom det, jag längtar tills jag läser ordenligt som många andra i klassen.

För mig tog det fart i klass 9. Inte pga av att en lärare hjälpte mig utan en klasskompis lärde mig hur jag skulle tänka. Tack Madde! I gymnasiet tog det fart ordentligt och jag fick äntligen hjälp på riktigt, minns att jag fick sitta och lyssna på orden istället för att skriva, lärde mig allt jag borde ha lärt mig i låg och mellanstadiet.

Tur att det finns en sån fröken på mariebergskolan. Annika.

Återigen detta leder till ett utanförskap. Detta är något vi måste jobba med i skolan precis som jag skrev i mitt förra inlägg. Lägg en egen budget till skolorna på dessa elever, jag är helt övertygad om att ni sparar kostnaden i samhället i längden.

På återseende.

Bli först att kommentera

Har alla rätt till utbildning?

Av , , Bli först att kommentera 3

Ni som följt den här bloggen under åren vet att sonen har haft resurs sen klass 1. Det är något vi varit väldigt nöjda med. För er som inte vet har T autism 1.1 (asperger) och medel Adhd, han går självklart i vanlig klass eftersom skolan är skyldig att anpassa.

Ju äldre T blivit ju större har behovet av anpassning blivit, materialet behöver man se över, inlärningsmetoderna behövs ändra på. Detta är något jag varit helt trygg att resursen tillsammans med läraren och specialpedagogen gör, men funkar det verkligen så.

Ju äldre sonen blivit ju tveksammare har vi blivit.

Hur funkar det egentligen i skolan när man har särskilda behov? Hur ska det funka enligt politikerna? Stämmer dessa verkligheter?

Arbetsbelastningen för resursen hur funkar det? Det är tre barn på papperet som är behov av resurs, men efter en dag i skolan ser man att det är minst en handfull som har behov utöver det vanliga då på en rätt liten klass.

Behovet av resurs är olika men slutsatsen är att vår son som haft beslutet från klass 1 blir utan resurs, han som har språkstörning och mest troligt dyslexi blir över. Han klagar såklart inte, vem i klass 6 klagar över att inte bli utmandad och får lira spel istället?

Jag hör i vår Rörelseglädjegrupp för barn och ungdomar med npf diagnos att detta är ett mönster, jag ser unga barn som redan som 10 åring är hemmasittare pga situationen i skolan.

Min fråga till politikerna, är det såhär vi ska behandla våra medborgare? Dessa barn har stor risk att hamna bland kriminella och bli en ÄNNU större kosnad för samhället. Är det inte bättre vi laddar på och gör rätt från början.

På Varje skola ska det finnas såkallade resursklasser som är lärarledda. Ge skolorna en särskild budget för detta, då ökar betygen från F till E iaf.

Ta hjälp av autism och aspergerförbundet, eller skolor som får detta att funka.

Vi vill att sonen ska ha samma chans till bra utbildning som vår dotter.

Bli först att kommentera

Hjälteträning en del av Sverige

Av , , 2 kommentarer 3

Nu rör det på sig ordentligt i Hjälteföreningen, förra veckan hade vi över 150st i Rörelse runt omkring i Sverige.
Det är verkligen helt fantastisk att se funkisar ta i så svetten sprutar, leendet går från öra till öra och Cilla står med glansiga ögon och bultande hjärta, av ren glädje.

Nu laddar vi om ordentligt och vill nå resten av Västerbotten till en början. Skellefteå har haft löpning hela hösten. Nu leter vi hall och volontärer. Är du den vi söker? Hör av dig i sånt fall.

Annars då? Ja det tar vi någon annan gång.

 

2 kommentarer

Rörelseglädje i hela länet.

Av , , Bli först att kommentera 4

Hur ser det ut i orten du bor på, vilken träning erbjuds till dem med en funktionsnedsättning, förutom fotboll och innebandy?

När jag spelade innebandy eller fotboll fick vi tillföra rätt mycket extra kondition och styrka, hur ser det ut för dem med en funktionsnedsättning där du bor?

Vi i Hjälteföreningen är just det som behövs, rolig mängdträning.

     Vad ser vi för effekter?

  • Personer som spelar innebandy känner sig starkare i närkamper
  • De känner hur dem kan springa ifrån lagkamrater dem hamnat efter
  • Dem fårstår syftet att löpa på en boll
  • Dem säger spontant, jag känner mig lite irriterad så jag drar och springer löparrundan
  • Hen vågar ta plats i en ny grupp
  • Men framförallt har vi hört massor av gånger, Jag känner mycket gladare och piggare.

­

Visst är det faktiskt! Just nu tränar vi utomhus både i Umeå och Göteborg, men vi behövs på fler ställen i landet.

Ta chansen och se vad vi håller på med under våran hjältevecka, där håller jag och John Gröntvedt en skön digital föreläsning om vårt koncept.

Jag tycker verkligen inte att ni heller ska missa Johns föreläsning om Kost, kan man äta nyttigt fast man bor på gruppbostad?

 

www.hjalteforeningen.se/hjalteveckan

Virituella hjältar

Av , , Bli först att kommentera 5

Äntligen har ni något att se framemot!

1-13 juni erbjuder Hjälteföreningen härliga föreläsningar, live träningar med Hjälteföreningen, Yoga med Natali.

Vi vill med föreläsningarna öka förståelsen för människor med funktionsnedsättning.

Föresningarna innehåller bla Åldrande med funktionsnedsättning och hur vi hjälper dem med fysisk aktivitet med Margareta Lunde Martinsson, vi erbjuder en fantastisk förebild med egna erfarenheter av diagnoser- ADHD-COACHING, Lasse Andersson.

Jessica Roos Rahmqvist har skrivit ”Jag behöver Hedvig”  Jessica kommer att bjuda på en fin och varm föreläsning som jag själv personligen ser väldigt mycket fram emot.

Vem vill inte höra Uttervägens Hjältar berätta deras histora, höra vårt egna upplägg runt hjälteträningen!

Men nu kliver även Anja Pärson in i föreläsare gänget.

 

Vi får alltså höra vikten med fysisk aktivitet, anhörigas syn på funkis förälder, åldrande, psykisk och fysisk välmående och rädsla och mod.

Vi hoppas att vi ska knyta igen säcken med ännu en fantastisk föreläsare från Umeå men allt är inte klart ännu så Vi återkommer om hen tackar ja. Men vem vill inte höra om en föreläsning där man har filosofin att brukarnas välmående och hemmiljö ska vara lika bra som personalens arbetsmiljö!

Det bästa är att vi erbjuder ett virtuellt lopp.

Ni anmäler er på vår hemsida

Hjälteveckan

Livet ligger på paus

Av , , 3 kommentarer 3

Visst känns det lite så, att livet ligger på paus?
Det vi planerat att göra i sommar, ställde vi in.

Ja vi köpte ju en ”coronavalp” som halva Sverige gjort.
Jackie Brown, hon har en stark personlighet och är lättlärd vilket är väldigt roligt.
Syskonbarn fyller vår vardag ute på Brönet lika så Jackie Brown.

Vi bygger på Träkojan, Badar, fiskar, går promenader, lär Jackie trix och tittar på hjortar.

Vad gör ni i sommar?

Hur ser hösten ut? Jag vet inget om hösten, hur gör vi med Hjälteträningen, dagmatte/husse borde vi såklart försöka hitta, hur blir det på jobbet, skolan hur blir den för barnen? Känns ju sådär i Covid 19 tider.

 

 

3 kommentarer

Jackie Brown

Av , , 2 kommentarer 5

Äntligen har vår bebis Jackie Brown flyttat in.

Så fin eller hur!

2 kommentarer

Slår ett slag för lilla Aktuellt

Av , , 2 kommentarer 4

Om ni jobbar med människor på gruppboende eller ett serviceboende så vill jag tipsa om att titta på lilla Aktuellt nu i Corona tider. Ja varje vecka egentligen.
Det är viktigt att få vetskap varför man ”måste” vara hemma från jobbet, hålla avståndet, tvätta händerna super ofta osv.

https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt/

 

Jag anser att det är viktigt att jag som boendehandledare förklarar varför och hittar verktyg till detta.

Har ni nått tips på något annat sätt att visa eller att prata om Corona?

2 kommentarer

Lundabron tillför ett lugn

Av , , Bli först att kommentera 6

Vi tog oss en biltur och parkerade så vi kunde gå Broarnarunt i stan, äntligen är bron över till Bölesholmarna ett faktum. Bodde på Böleäng i något år i slutet av 1990 talet och var ofta på Bölesholmarna och gick med min första hund Sidra. Älskade lugnet och den mysiga naturen. Nu känns det som hela tegssidan fått ett upplyft.
Okej bron blev dyr. Men människor som använder den mår bra. Ibland räcker det.
Nästan 7 km blev turen om man tog kyrkbron tillbaka.
Ser fram emot många promenader där under mina resterande levnadsår.

I dag är den mörka blicken mycket ljusare. Känns skönt. Men det får gärna komma lite värme så värken blir mildare.

Allt gott!

Bli först att kommentera