noll = noll

Mellan 2006 – 2012 har 50 personer fått sätta livet till på arbetsplatser där IF Metall har medlemmar. Det är inte okey. Dessutom har allvarliga olycksfall med sjukskrivning på mer än 30 dagar som följd ökat med 38 % mellan åren 2006-20011. Det är inte okey

IF Metall genomförde under oktober i fjol sk skyddsronder på 1186 av förbundets arbetsplatser. Skyddsronderna visade att många arbetsgivare bryter mot den lagstiftning de är skyldiga att följa när det gäller vår arbetsmiljö. Arbetsmiljölagen kräver att Då händer  olyckor

Bemanningsanställning, visstidsanställning och på en del ställen provanställning innebär att man som ny, kanske på sitt första jobb inte vågar höja sin röst och ifrågasätta arbetsmiljön. Många erfarna som ska "lära upp" de nya har ett produktionskrav på sig samtidigt som man ska "lära upp". Man får helt enkelt inte tiden.  Då händer olyckor

Många av dagens industrijobb är så tidspressade och styrda att man knappt hinner med  , man genar i kurvorna för att spara någon sekund.  När det gäller utbildning i hur kemikaler ska hanteras på arbetsplatser så ids inte mer än hälften av arbetsgivarna ge sina anställda någon utbildning. Då händer olyckor

Dessutom så har antalet arbetsmilöinspektörer minskat med en tredjedel sedan …..tadamm 2006 då nya arbetar partiet tog över spakarna.                                     ILO (FNs fackorgan för sysselsättnings och arbetslivsfrågor) anser att det ska finnas en arbetsmiljöinspektör per 10 000 anställda….Sverige har 0.62 inspektörer på 10 000 anställda….(Norge har 1,85 och Danmark 1,78.) .detta är en effekt av att sittande regering minskat anslagen till Arbetsmiljöverket..Här kan man säga att det var bättre förr, för då var Sverige världsbäst på arbetsmiljö. Det är vi inte i dag.

Ingen ska behöva skadas eller dö på sitt jobb pga att arbetsmiljön är dålig, eftersatt eller att man  pressas till misstag…det är inte okey och noll är noll. Samhället skulle aldrig acceptera att 50 lärare dör på skolorna, att 50 taxichaufförer eller kassörskor dör på jobbet, inte heller 50 piloter. Därför ska vi inte heller acceptera att industrijobbare dör på sina  jobb.

IF Metall förbundet har i dag lämnat över mer än 30 000 namnunderskrifter till Arbetsmarkandsminister Hillevi Engström. Namnunderskrifter som kräver nolltolerans mot dödsolyckor. Hon sade sig ta det på allvar , vilket är bra, men lyckades ändå klämma in att det "är viktigt för arbetslinjen att vi kan jobba tills vi går i pension"…kära nån, llivet livet är bra mycket viktigare än att regeringens arbetslinje är rak och stabil….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.