Piga niga stiga

I kungens granna slotts stora stora stora kök
det finns en liten liten liten piga
Hon alltid har så brått för där är så mycket stök
och jämt ska hon för alla vackert niga
Och bannor utav alla hon måste ta emot
för jämt är lilla näsan så rysligt svart av sot
Och tidigast av alla hon stiger ur sin säng
och sen går hela dagen lång uti ett enda fläng

Nja nu var det väl inte riktigt en barnvisa om Kungens lilla piga,jag skulle skriva om. Utan dagens pigor. Dom där som finns i en halv miljon svenskars hem tack vare RUT..flera har inte någon anställningstrygghet, dom har låga löner och förmodligen inte heller någon försäkring eller inbetalning till pension.
RUT avdraget infördes för att de som har råd skulle kunna köpa sig mer til för att umgås med familjen, träna, arbeta mer skulle kunna göra det.Men även för att svartjobben skulle minska helst försvinna. Nu visar ju forskare / proffesorer inom arbetsrätt att det kanske inte blev som det var tänkt.
De vita jobben inom hushållsnära sektorn har blivit fler men svartjobben finns likt förbaskat kvar i stor utsträckning.
Många som jobbar med hushållsnära tjänster är inte med i facket och de flesta företagen som de är anställda åt , saknar kollektivavtal..alltså lönen kan sättas hur lågt som helst.
Catharina Calleman, docent i arbetsrätt vid Örebro Universitet.säger att det är problematiskt och att den svenska modellen bygger på att man har kollektivavtal.
Samt att det viktigaste för att få till dessa problem är att FÅ TILL EN FACKLIG ORGANISERING AV DAGENS PIGOR….många av dagens pigor kan inte heller språket och är tyvärr extra lätta att lura och stora förlorare.
Sen är det ju så att många av de som anlitar svart arbetskraft, eller jobbar svart är ju inte direkt vänner av facket så …ekvationen är ganska spännande tycker jag.
Dåligt/låg facklig anslutning = dålliga löner, dåliga villkor…så enkelt är det. Ju färre medlemmar ett fackförbund har detsto sämre kan avtalen försvaras, förbättras..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.