då kom den då.

Då kom den då, den dagen vi tyvärr gått och väntat på. Dagen då knytnävsslaget drar till i magen på 350 anställda på Volvo i Umeå. Dagen som de 350 och flera andra vill glömma. Dagen då girighetens käftar fick sina offer.

Ja jag är anställd på den fabriken och går för den här gången fri från ett brunt kuvert i handen. MEN jag är även ordförande för IF Metall i Södra Västerbotten och det är i egenskap av den rollen som jag tänker uttala mej.

När anställda inom industrin i Landet Sverige, i länet Västerbotten eller i en stad nära mej blir bestulna på sina jobb för att ägarna ska maximera sina vinster, då finns inte längre några gränser för hur situationerna målas upp. Det är nästan så att det ibland kan läggas fram som en positiv händelse.

I Västerbotten är vi just nu hårt drabbade av förlusten av industrijobb. Cranab i Vindeln varslar delar av sina anställda, Sulzer Pump i Nordmaling har varslat flertalet, Element Six i Robertsfort lägger ner hela sin verksamhet och Volvo lägger ner monteringen. Sen har vi sedan tidigare Armstrong i Holmsund, Plymovent i Lycksele, Astra Zenica här i Umeå som flyttat sin tillverkning från länet eller landet. Flera hundra bemanningsanställda har fått avsluta sina jobb. Alla dessa händelser har skett och sker inom IF Metalls avtalsområden.
Gemensamt för flera av dessa är att vinsterna ska maximeras men man väljer att kalla det för strukturella beslut.

När det gäller varslet på 350 Volvoarbetare som kom i dag kan jag bara konstatera att löftet om det breda paketet för att stötta deras anställda som förlorar jobben ,kommer bli intressant att följa.
Har även tagit del av den presskonferens som hållits i eftermiddag och där framgår bland annat att man kommer anlita ett omställningsföretag för att anställda ska få stöd och hjälp.
Men varken på Volvo eller någon annan arbetsplats är omställningsföretag ett ”bidrag” från företaget.
Det är de anställda som under år avstått löneutrymme till denna kollektivavtalade försäkring som ungefär 900 000 arbetare omfattas av (men även arbetsgivarna bidrar til försäkringen) Det är LO och Svenskt Näringsliv som ”skapat” detta, alltså inget som arbetsgivarna ensidigt erbjuder, eller ordnar.

Arbetsgivare söker efter personal med rätt kompetens, arbetslösheten är hög, ungdomar ska lockas till industrin samtidigt som jobben försvinner med vårfloden eller höststormen. En tragisk utveckling som vi måste ta på allvar innan länet och landet drenerats på industrijobb…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.