Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Dyra insulinpumpar men subventionerade hembiträden åt rika!

Från 2013 kan diabetessjuka komma att få betala upp till 30000 ur egen ficka för insulinpump. Samtidigt som rika får subventionerad hemhjälp. Det är lätt att se var alliansen lägger sitt fokus, helt oberoende av deras munväder om fungerande och bra välfärd.  

Är det detta som blir välfärdens kärna? Rika får subventioner till lyxkonsumtion medan människor med en potentiellt livshotande (ja, försök inte glida undan borgarvänner, diabetes kan vara livshotande om man inte får insulin) sjukdom ska hosta upp 30000 ur egen ficka. Om jag förstår saken rätt så blir det även cancersjuka som får "plocka fram" 30000 till morfinpump. Men det är väl som Anne Wibble hävdade, att vi alla har fyra månadslöner undanlagda och lätt kan betala en sådan kostnad…

Att det sedan talas om fler skattesänkningar är minst sagt upprörande för oss som tror att alla människor har rätt till ett hyggligt liv, särskilt de som är sjuka. För det är ju så att skattesänkningarna betalas av någon. Från 2013 blir det tydligen även diabetes- och cancersjuka i alliansens Sverige som får se till att friska och välmående människor betalar mindre i skatt. (Nog för att sjuka redan betalar skattesänkningarna i form av utförsäkringar från trygghetssystemen.)

Högern visar sitt rätta ansikte i form av fullständig avsaknad av empati men däremot ser vi en fulländad egoism där man fullkomligt struntar i de som är sjuka. Är det solidaritet mot sjuka att de betalar 30000 ur egen ficka samtidigt som skatter sänks för friska? Allt medan herr Kapitalist von Swinhufvud får städhjälpen subventionerad.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

21 kommentarer

  1. Annelee Larsson

    Hej!

    Jag har en dotter med diabetes och fick precis höra om detta när jag var in till byn – vad jag undrar är var jag kan hitta själva nyheten? Kan du maila mig lite länkar för jag är i sanning tokarg!

    Vänligen Annelee

  2. Job

    Vad säger oppositionen? Finns där någon utsatt?

    Biståndspengar till skattesänkningar?
    30 000kronor för insulinpump?
    30 000kronor för morfinpump?
    Plus 22% i vård- och medicinkostnader?

  3. Mona

    Enligt TLV blir det ingen skillnad för patienterna. Hur de tänker vet jag inte. Skillnaden blir att landstingen får välja om de vill bekosta pumparna eller inte. I dagsläget ska många landsting spara pengar = inga insulinpumpar till oss typ 1 diabetiker. Eller bara till att försöka hosta upp pengarna själva. Typ 1 diabetes ÄR dödligt utan insulinbehandling, vi har ingen egen insulinproduktion. Inga kostomläggningar eller dylikt hjälper. Det som håller oss vid liv är insulinet och insulinpump är det närmsta vi typ 1:or kan komma fungerande betaceller (insulinproducerande celler).
    Här finns länkar:
    http://www.dagensdiabetes.se/artiklar/artikelPost.cfm?show=3728&sammaKategori=3

    http://www.cisionwire.se/svenska-diabetesforbundet/r/nu-maste-politikerna-se-over-regelverket-for-fria-diabeteshjalpmedel-,c9148431

    Vi har skapat en FB grupp som heter ”RÖR INTE VÅRA INSULINPUMPAR” + ”Protestlista mot TLV ang. icke fortsatt subventionering av insulinpumpar”. Gå gärna med där, namnunderskrifterna kommer att skickas till TLV och regeringen.

  4. Conny Forsström

    Svar till Mona (2011-08-04 20:33)
    Ska gå med i FB-gruppen. Man blir illa berörd, förbannad på ren svenska och det får inte bli så att subventionen på insulinpumpar tas bort. Det får bara inte ske.

  5. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2011-08-04 23:07)
    Marx sa (eller skrev) också något väldigt intressant om hur kapitalismen till slut kraschar. Är det det som är på gång med tanke på ekonomiska kriser i Sydeuropa samt höjt skuldtak i USA (det sista är ju egentligen mest ett sätt att skjuta upp det hela)?

  6. RWR

    TLV(Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket) har gjort en bedömning att staten inte längre bör subventionera pumparna. Det rimliga om så skulle bli fallet är naturligtvis att landstinget går in och subventionerar. De som protesterat är branschorganisationen Medtech som ser en risk att priserna kan komma att pressas neråt. Den som bedöms av läkare att behöva(vara lämpad för) en pump ska naturligtvis ha en. Men den nuvarande lösningen med staten som subventionerar kan vara en dyrbarare och därmed sämre lösning för vår gemensamma kassa!

    Skattesänkningar betalas inte av någon det är skatterna som betalas av dom som arbetar och konsumera bla.

  7. Conny Forsström

    Svar till RWR (2011-08-05 14:12)
    Att staten subventionerar, en dyrare och sämre lösning? Ja, det tycker högern, och det är så klart inget nytt. Men varför skulle det vara en sämre lösning? Ska vi inte gemensamt göra livet bättre för de som är sjuka? Med tanke på att vi själva kan hamna där nångång och med tanke på att vi sagt att välfärd är något vi gemensamt ska finansiera. Sjuka måste ha rätt till ett drägligt liv, helt oavsett plånbok.

    Ska de däremot själva finansiera en insulinpump, ja då är det plånboken som styr hur bra man kan ha det som sjuk. Och det sistnämnda är tveklöst det samhälle som högern vill ha i längden, där alla ur egen ficka betalar och/eller med dyra försäkringar som inte alla kvalificerar sig för. Jag vet i alla fall hur jag vill ha det och jag väljer subventionerad sjukvård istället för subventionerad hemhjälp och skattesänkningar för starka och friska.

  8. Conny Forsström

    Del III: skattesäkningar betalas visst av någon…främst sjuka och arbetslösa. Det erkände Husmark-Pehrsson 2007 vill jag minnas. Och det är inte direkt rocket science: om välfärden ska behållas och skatterna ÄNDÅ sänkas så måste pengarna tas någonstans..och tyvärr har högerregeringen valt att ta från sjuka och arbetslösa med sämre möjligheter att få a-kassa samt utförsäkringar från sjukförsäkringen.

  9. Conny Forsström

    Svar till Conny Forsström (2011-08-05 14:34)
    Del IV: det paradoxala är att man säger sig vilja behålla välfärden. Men man sänker välfärden för de som verkligen behöver den, för att finansiera skatterna. Resultatet blir så klart en försämrad välfärd.

  10. Fredrik Wendt

    Var står det att förskrivning av hjälpmedel skall ändras? Om jag förstår det rätt är det fortfarande behandlande läkare eller motsv som förskriver hjälpmedlen = ingen skillnad som vårdtagare?

  11. Mona

    RWR, TLV har själva i sin remiss angående ändring av förbrukningsartiklar skrivit
    ”Konsekvenser för patienten
    Om produkterna inte längre finns i förmånssystemet så finns det två möjligheter för patienten, antingen att betala själv eller förlita sig på det sortiment som respektive landsting upphandlar. Detta innebär att det inte kommer att finnas samma sortiment i alla landsting (så är det redan idag) och att valfriheten kan bli mindre. Föreslagna ändringar bedöms därför ha marginella konsekvenser för patienten.”

    Detta finns på s. 11 i ”Förslag till ny föreskrift och allmänna råd som ska ersätta tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets föreskrifter och allmänna råd (TLVFS 2008:3) om ansökan och beslut om förbrukningsartiklar”
    http://www.tlv.se/Upload/Remisser-11/110504-remiss-forslag-ny-foreskrift-ersatta-tlvfs-20083.pdf

    Alltså, patienterna får betala eller att landstinget står kostnaden (vars ekonomi kommer att styra vem som får pump). Här har finns länk till vad en politiker i Jämtlands län säger om situationen om subventionen försvinner och läggs på landstinget
    http://www.nyheterna.se/tv?videoid=1855116&treeld=505022403

    Fredrik Wendt, läkarna måste följa den upphandling och de sparbeting som sjukhuset har. Det blir skillnaden för patienterna. Har då landstinget inte ekonomi för pump blir det som TLV skriver i sin remiss att patienten får stå kostnaden. Vi har redan haft detta i Sverige ang. kontinuerlig glukosmätning innan detta subventionerades. Vissa landsting stod kostnaden för detta andra inte. Kunde sjukhuset inte stå kostnaden kunde läkaren förskriva kont.glukosmätning men patienten fick stå som betalningsansvarig. I dag är det t.ex. bara 4 landsting som har upphandling av diabeteshjälpmedel. Läkaren kan säga ja till pump medan dennes chef och sjukhusets ekonomer säger nej. Se ex vad landstingsråd IngaLill Persson säger
    http://www.dagensdiabetes.se/artiklar/artikelPost.cfm?show=3742&sammaKategori=3&tabell=seccion

  12. martin wickstrom

    Att insulinpumpen skall bekostas helt av patienten ar minst sagt upprorande, inte minst med tanke pa hur manga unga och barn som darmed (om de inte har rika foraldrar, forstas) kommer att drabbas av ett samre installt blodsocker, med komplikationer som foljd. Regeringen tar med detta beslut Sverige ytterligare ett steg bakat, tillbaka till ett slags ”fattigsverige”, dar de som redan har privilegieras, och de som icke har (en fungerande bukspottskortel) skall bestraffas.
    Grattis, herr Kapitalist von Swinhufvud!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.