Katastrof bryta fastan med palt

OK, hungrig. Du kanske ger upp. Men det går inte att bryta fastan med en pizza eller palt.

Jag har hört  om en kille som fastade och som det gick riktigt illa för. Han åkte hem till sin mor, som hade kokat palt, och kunde inte motstå läckerheten. Han bröt fastan och slevade i sig en stor portion färska paltar.

Det slutade med tarmvred och magpumpning på lasarettet.

Under fastan har hela matsmältninsorganismen taggats ner. Det är otroligt viktigt att man börjar en långsam upptrappning, annars chockar man magen. Jag brukar börja med en kokt potatis och lite gräddfil. Kanske en banan. Man får tänka bebismat första dygnen.

Just den vetskapen håller en uppe när man får sina svackor under fastan. Även om man bryter fastan och bestämmer sig för att börja äta funkar det inte att få i sig några större mängder. Då är det lika bra att bita ihop och fortsätta fasta.

11 kommentarer

  1. Micke

    Hejsan! Inspirerades av dig och startade själv en fasta. Befinner mig nu på 7 dagen och då kom jag att fundera på kaffe. Får man dricka det?
    Själv har jag inte något större problem att undvika frestelserna (än så länge). Dock har det inte varit så lätt att finna olika juicer…

  2. Tom Juslin

    Hej Micke!
    Kaffe är ingen bra dryck under fastan. Det är för kraftigt för magen, som håller på att gå in i ett viloläge, och kan lätt ge hungerskänslor. jag testade själv för många år sedasn att dricka en halv kopp under fastan och blev rejält illamående, samtidigt som magen kurrade rejält mycket i protest.
    Så undvik det.

  3. Elin

    Hej! Jag är i full gång med fastan, inne på 2:a ”rena” dagen och det känns bra, bara lite trött i huvudet men redan 1,7 kg lättare!
    Undrar bara hur mkt vatten du försöker att dricka varje dag, vad bör man minst få i sig?

  4. Tom Juslin

    Hej Elin!
    Fantastiskt att du kommit så långt. Du ska se att det blir lättare efter tredje dagen. Jag försöker dricka minst tre liter vätska per dag i form av juice + varmvatten, buljong och örtte. Oftast ligger jag långt över tre liter.
    Lycka till!

  5. n'Sika-Kalle

    Har provat både längre och kortare fasta, men det var mycket länge sedan. Känner därför igen de reaktioner, som sker i kroppen under fastan.
    Eftersom vi är olika, så kan reaktionerna också skilja något.
    Angående palt och pizza, så är väl det något som ska komma en tid efter man avbrutit fastan, men själv fastnade jag i tankar på ”PALT”, allteftersom tiden gick, som jag minns rätt blev det ett ”STORT” paltkok och ordentligt ”KOMA” direkt efter avslutningen. Trots farhågor från min fru, så gick det bra.

  6. Tom Juslin

    Hej n´Sika-Kalle
    Härligt att det gick så bra för dig med palten, men jag delar helt din frus farhågor om att det kunnat gå på tok! Lite försiktigare start är att rekommendera.
    Ha det gott!

  7. Kicki

    Jag har nu hållt på med fastan 8 dar, så 6 dar ren fasta. Har aldrig gjort det här tidigare men det har gott bra. Är döless på varma juicer måste jag säga, försöker variera så gott det går. I går kväll sög jag på en osaltad jordnöt bara för att få en annan smak i munnen. Jag har funderat på att börja trappa upp på söndag så ett par dar tidigare är det ok eller? Kul att läsa din blog, ger en lite inspiration

  8. Tom Juslin

    Hej Kicki!
    Vad fantastiskt bra du gjort det! Har du klarat av åtta rena fastedagar, som det blir på lördag, tycker jag det är helt ok att börja trappa upp. Minst sju tycker jag man ska göra och aldrig färre än fyra.
    Visst, man blir döless på juicerna och jag tycker det är svårt att variera. Hoppas det kändes så bra att du vill göra om det ett annat år!
    Lycka till med slutspurten!

  9. -Trollet-

    Åhhh, vad många som har kört igång och håller på med sin fasta, vad roligt att läsa om Alla er och att ni mår så bra av det. Ser mer och mer framemot min egen som börjar på söndag. Hoppas verkligen att det kommer att gå bra, men jag är såååååååååå taggad.

    Lycka till alla er därute ni är såååå duktiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.