Elfte dagen och rätt nöjd

Nu är jag inne på elfte dagen fasta och börjar bli rätt nöjd för i år. Kroppen är lätt och man känner sig som en nystädad lägenhet. Allt skräp är borta och soporna utburna.

Jag ska försöka köra ett dygn till, men det kan hända att jag redan i kväll börjar trappa upp försiktigt med ett glas hälsoyoghurt för att få tillbaka en del av de probiotiska, nyttiga baciller som behövs i magsäcken.

Frukost: 4 dl potatisvatten + 2 dl havtornsjuice + 2 dl vatten + 2 dl örtte

God morgon!

8 kommentarer

  1. Elin

    Hej och bra jobbat! Hur många kilo har du lyckats gå ned under fastan? Vad kan man hoppas på efter ca 10 dagar?

  2. Anna

    Kan du inte skriva mer om vad du äter under upptrappningen och första veckan efter fastan? Hur lång tid tar det innan du går tillbaka till vanlig kost igen och hur ser den ut för dig?

  3. Tom Juslin

    Hej Elin!
    Mitt huvudsyfte med fastan är i första hand att rensa kroppen, men jag har gått ner fem kilo. Man kan räkna med ungefär ett halvt kilo om dagen, men de första kilona som rasar hastigt första dagarna kommer man att gå upp när man börjar fylla upp magen och tarmarna.

  4. Tom Juslin

    Hej Anna!
    Jag har ingen färdig lista utan det blir väldigt impulsivt. Jag tar det väldigt lugnt första dagarna och kör kanske bara middag som fast föda och fortsätter med juicer till frukost och lunch. Jag brukar börja med hälsoyoghurt för att återställa en del av de goda bacillerna i magen. Det är en ganska mild start för magen. Nästa mål blir en kokt potatis med keso och kanske lite tonfisk. Mycket grönsaker och frukter. Tänk bäbismat. Och tänk små portioner! Magsäcken är väldigt krympt och klarar sig med väldigt lite mat för att du ska bli mätt.

  5. Nilla

    Under helgen har jag bestämt mig för att bryta mitt sockerbegär som fullkomligen spårat ur under julen. Har haft stor glädje av din blogg för att komma igång och denna första dag har fungerat utmärkt! Du rekommenderar 10 dagar ren fasta och sen successiv upptrappning. Hur ofta kan man köra 10 dagars fasta? Förstår att du inte är någon expert och att det finns stora individuella skillnader. Men som erfaren inom området ber jag ändå om ett råd.

  6. Linnea

    Hej! 4e dagen av ren fasta för mig nu, och det går rätt bra!
    Jag undrar om du vet om pasta är relativt bra eller dåligt att trappa upp med?

  7. Tom Juslin

    Hej Nilla!
    Helt riktigt, fastan är ett utmärkt sätt att bryta osunda matvanor som man fastnat i. Jag rekommenderar 7-10 dagar ren fasta för att det ska ha bra effekt. Jag kör själv en gång om året, vilket jag tycker är ganska lagom. Jag vill inte rekommendera att göra det oftare, eftersom det kan bli ganska påfrestande för magen och kroppen.
    Kul att du kommit i gång och lycka till!

  8. Tom Juslin

    Hej Linnea.
    Fjärde dan, jag är imponerad. Inledningsvis tycker jag du ska välja lite lättare mat än pasta, men när du väl kommit igång med ätandet tror jag inte det spelar nån roll. Men tänk på att äta väldigt, väldigt små portioner så du inte överkonsumerar. Du ska se att du blir väldigt snabbt mätt efter två veckors fasta.
    Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.