Nedräkningen har börjat

Jag har redan börjat nedräkningen inför veckans fasta. Det har jag gjort genom att fundera lite mera på vad jag stoppar i mig – och framför allt hur mycket.

Lördagens middag bestod av fisk, potatis och sallad.  Skippar allt kött redan nu och försöker minska portionerna, utan att jag för den skull känna att jag är satt på svältkur. Blev  till och med lite ost och vin framför tv-n.

Egentligen kände jag att jag kunde ha börjat nedtrappningen redan i dag, men sparar det till måndag, enligt tidigare fastställt schema. Det är lite av fastans självdisciplin. Att man bestämmer när och hur och sedan genomför det enligt schemat. Utan snabba förändringar eller kompromisser. Visst, grannarna bjuder kanske plötsligt på middag nästa helg, men då får man tacka nej, klargöra att man har med egen fastedryck  eller få dem att flytta middagen en eller två veckor framåt.

Intala dig att det här är viktigt för dig just nu! Högsta prioritet. Och försök få omgivningen att acceptera det. DET är en utmaning!

17 kommentarer

  1. Fel metod

    Jag förmodar Du fastar för ett minska Din vikt
    Prova i stället LCHF metoden
    Alltså mindre eller inga kolhydrater, massor av fett och en hel del proteiner i form av kött och fisk

  2. Fredrik

    Ska bli kul! Förra gången jag fastade var jag helledig. Men nu blir det till att jobba från 7:e. Lite fundersam över detta med prestationer samtidigt med fasta. Men skönt ska det bli att rensa ut systemet. (Fortfarande mätt efter alla helger)
    Resten av familjen äter ju som vanligt och det var en prövning med stekos o doft av lagad mat vill jag minnas.
    Nu ska jag ut o shoppa en lämplig arsenal med juicer o tesorter. Önskar alla som tänker köra lycka till!

  3. Tom Juslin

    Svar till Fredrik (2011-01-02 10:50)
    Hej Fredrik!
    Jag tycker faktiskt det går lättare att fasta när jag jobbar, eftersom man blir mera fokuserad på mat när man går hemma kring kylskåpet. Det beror naturligtvis på hur kroppsligt krävande jobb man har. Eftersom du redan provat på att fasta är jag säker på att du lyckas. Lycka till!

  4. Tom Juslin

    Svar till Fel metod (2011-01-02 09:15)
    Nej ”Fem metod”, jag gör det inte i första hand för att minska i vikt, eftersom jag fastat regelbundet i 30 års tid, bl a under en period när jag körde 3-4 maratonlopp per år och knappast hade några extra kilon allt.
    Jag gör det för att rensa kroppen och få en rejäl kick att leva sundare. Då är fasta enda rätta metoden! Pröva det!

  5. Malin

    Hejsan! Jag har nu funderat och i princip bestämt mig för att hoppa på det här med fastan. Det som gör mig lite tveksam är att jag redan väger ett par 3-4 kilo för lite än vad jag borde i förhållande till min längd. Så är detta dumt av mig? Jag är inte ute efter att gå ner i vikt men jag vill gärna rensa min kropp (som trots att den kanske är smal utanpå förmodligen inte är det inuti) på slaggprodukter och känna mig piggare. Jag kanske inte kör fullt ut i två veckor, men kanske en. Eller borde jag hellre köra på en detoxkur? Vad tror du?

  6. Tom Juslin

    Svar till Malin (2011-01-02 15:58)
    Hej Malin. Jag tror inte det är några problem med att du redan från början väger lite. Du går naturligtvis ner i vikt när du tömmer kroppen, men det mesta av den viktminskningen brukar komma tillbaka när du börjar äta på nytt. Det är framför allt onödiga fettdepåer som försvinner för gott under fastan.
    Det är precis som du skriver att fastan rensar slaggprodukter, får dig att känna dig renare och piggare! Jag tror inte på metoder där man tillför nya ämnen i stället för att rensa kroppen genom att skölja bort onödigt jox med vatten och juice. Lycka till!

  7. nyckelpigan

    Hej
    Är sugen på att testa, har aldrig fastat förut. Undrar bara-vilken typ av juice?egenpressad eller kan man köpa färdig???Vanlig grönsaksbuljong i tärningar, eller måste man göra sin egen grönsaksbuljong???Vad använder du?

  8. Jojje

    Jag är med i år igen.Kul att du har bloggen uppe.Känns på nåt sätt lättare när man ser att andra kör på samtidigt.

  9. Tom Juslin

    Svar till nyckelpigan (2011-01-02 17:10)
    Det bästa är naturligtvis egenpressad, då vet du att den är helt ok. Det finns ”slungor” man kan köpa för att pressa ut saft även ur rotfrukter. Jag har testat det men tycker det är bökigt. I stället köper jag frukt- och rotfruktsjuicer i hälsokostaffärer eller mataffärer. Det viktiga är att de absolut inte innehåller något socker eller andra tillsatsämnen. Socker ökar hungerskänslorna. Lika viktigt är att grönsaksbuljongen helst är saltfattig, eftersom saltet binder upp vätskan. Att juicerna innehåller en viss mängd konserveringsmedel får man stå ut med. Lycka till Nyckelpigan!

  10. -Trollet-

    Jag får skjuta upp fastan några dagar då vi kommer att ha lite större födelsefirande framöver och vill inte själv sitta med mitt ört-the då, men jag hakar på och kommer följa din blogg, känner mig såå peppad.

  11. André

    Var på stan igår och handlade. Hittade till slut saltfattig buljong på Life i Kungspassagen, men det var inte det lättaste att hitta. På Maxi fanns det både tomat- och morotsjuice plus en hel del färskpressat.

    Fick känslan att det var rött billigt. Räknade att man behöver drygt 1 liter juice/dag. Literpriset är ju runt 45kr så det, plus buljongen, blir ju runt 60kr/dag. Typ vad man betalar för en utelunch annars. Eller har jag räknat fel?

  12. Tom Juslin

    Svar till André (2011-01-03 07:42)
    Härligt André! Mycket riktigt, ibland får man plocka lite grejer här och där. Det finns färdiga fastepaket i handeln, men de är både dyra och dåliga med hälsojuicer typ surkålsjuice, blää.
    Det blir lite kronor när man laddar upp första gången, men sedan brukar kostnaden sjunka. 60 kr låter ganska realistiskt. Med tanke på att det är allt man sätter i sig från morgon till kväll blir det ändå ganska litet.
    Nu kör vi!

  13. Pär Andersson

    Hej Tom.
    Hittade din blogg via google och tyckte den var bra, så jag hakade på i söndags.
    Trappade ner och har nu fastat i 5 dgr. Har mått relativt bra hela vägen med undantag av igår när jag inte hade varken ork eller inspiration, men det berodde förmodligen på att jag druckit för lite.
    Jag gör detta i första hand för att gå ner i vikt, och det är en metod som passar mig utmärkt. Har fastat ett antal gånger tidigare och alltid fått bra viktminskningsresultat. Jag vet att många säger att man inte skall fasta för att gå ner i vikt, för att man sedan direkt går upp i vikt igen, men så har det inte varit i mitt fall. Detta passar mig men kanske inte andra.
    Är man försiktig och inte börjar äta dubbla portioner direkt så håller man vikten utan ansträngning i flera år, i alla fall funkar det så för mig.
    Det där med att man skulle må så bra och allt kan jag inte säga att jag direkt har märkt något av, men däremot försvinner den lilla kulan på magen och runt midjan.
    Är nu inne på 6 fastedygnet och har i prncip tappat ett kilo per dag och 1 cm i midjan varje dag, vilket jag tycker är utmärkt. Räknar med att tappa 10-12 kilo och 10 cm i midjan på 14 dagar.
    Tack för inspirationen !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.