Tungan på vågen, men om vad?

Folkpartiet och Kristdemokraterna hade tungan på vågen, men om vad?

Politiska beslut som direkt påverkar ens vardag måste man vara varsam med. Man måste informera. Man måste lyssna. Man måste ge viss tid för reflektion. Om sådana beslut fattas trots stora protester från berörda blir detta än mer viktigt.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har enats om nedläggning av byskolorna i Vännäs. Även Moderaterna har kommit till samma ståndpunkt. Förslaget har tagits fram i rekordfart. Byskolorna har tidigare varit nedläggningshotade, men blivit kvar, föräldrar har då kämpat ihärdigt. Denna gång har medborgardialog och ordentlig information till medborgarna inte hunnits med – något som Folkpartiet och Kristdemokraterna helt tar avstånd från.
Brådskan skylls på sena ändringar i prognosen. Men redan tidigt på hösten i ett extra inkallat möte med kommunstyrelsen diskuterades att det skulle bli tufft ekonomiskt 2013, i oktober var det tydligt att 7 miljoner fattades. Ändå vågade inte majoriteten ta i förslag om byskolor utan väntar till i slutet av januari.
Från Folkpartiet och Kristdemokraterna anser vi att det är ett tillvägagångssätt som på många sätt är respektlöst och odemokratiskt och inte följer kommunallagens intentioner om goda beslutsunderlag. Det är respektlöst mot varje elev och förälder i de skolor som föreslås läggas ned. Beslutet som påverkar så mycket i ens vardag fattas utan att man knappt hinner tänka igenom hur det blir för just mig, mina barn och min familj. Detta är inte det sätt som vi tycker att man ska gå till väga när man är satt att styra i en kommun. Det är ett oerhört hedervärt uppdrag att vara förtroendevald. Ibland måste tuffa beslut fattas, detta förstår vi. Vännäs har oerhört dålig ekonomi. Men, när det är på det sättet är det än mer viktigt att visa respekt.
Centerpartiet yrkade på återremiss. Vi har noggrant övervägt vilka konsekvenser en återremiss kan få. Om det hade lett till någon positiv förändring så hade vi självklart röstat för en återremiss.
Centern försöker vinna politiska poäng och ger ett sken av att deras begäran skulle kunna förändra sakfrågan, skolnedläggningen. Miljöpartiet har hängt på. Men, en återremiss innebär bara att mer utredningsarbete kan göras. Hur och vad som ska utredas avgörs av majoriteten. En återremiss när majoriteten så tydligt har bestämt sig innebär i praktiken bara en fördröjning. Vid en återremiss skulle majoriteten utlysa ett nytt fullmäktige till i slutet av mars. Som tungan på vågen stod därmed Folkpartiet och Kristdemokraterna inför att ta ställning till två situationer:
Att rösta för återremiss och att som enda förändring förhala beslutet om skolnedläggningen till i slutet av mars
Eller – att kraftigt ta avstånd från tillvägagångssättet genom att inte alls delta i dessa odemokratiska processer och beslut
Vi bedömer att man även när man är i minoritet måste ta ett visst ansvar. Att då höra folkvalda ledamöter säga: “ansvaret, det kan ni ju lämna åt majoriteten, de beslutar” känns inte schyst mot Vännäsborna, när det är barnen som kommer att få byta skola som drabbas hårdare än annars på ett beslut som ändå kommer tas. Vi protesterar genom att inte alls delta i beslutet. Det som nu återstår för Vännäsborna är därmed att fundera över om man fortsatt vill ha Socialdemokratiskt styre i kommunen. Eller vill du, Vännäsbo, ha politiker som sätter medborgardialog i främsta rummet även när riktigt svåra beslut behöver fattas?
Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Mikael

    Man måste informera. Man måste lyssna. Man måste ge viss tid för reflektion… skriver du… och några rader senare är du MOT återremiss som just ger lite extra tid. Då är det plötsligt bättre att beslut kommer nu direkt. Enligt din ”logik” är det bättre att avskaffa möjligheten till återremiss eftersom majoriteten i Vännäs tydligen bestämmer i förväg! vilket resultat det blir av återremisser… vad ska man säga?
    Undervisningen ska tydligen flyttas till centralorten för att spara pengar och öka kompetens.
    Kanske är det bäst att även flytta politiken till centralorten (Umeå) av samma anledning. I Vännäs verkar det ju vara rätt bedrövligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.