Är kvinnor mer ansvarstagande?

Vi har idag regionstyrelsen med många ärenden på agendan och ca 2000 sidors förberedande läsning. Vi har också många intressanta föredragningar där förstås läget i pandemin diskuteras men förstås också ekonomin.

Gällande Pandemin så ser vi en andra våg och som vi vet så stänger många länder ner. Fortsatt ligger vi bra till i Västerbotten. Men gäller att hålla i och att vi Västerbottningar sköter oss och fortsätter hålla distans och tvätta händerna.

Vi testar allt mer och fram till v 38 har vi testat 25000 på NUS och ca 23000 prover skickade till ett labb i Stockholm som är egentester.

Egentesterna står nu för 4/5 av alla analyser / vecka. Intressant att det är fler kvinnor än män som testar sig. Är kvinnorna mer ansvarstagande?

Vi ser att det kommer behöva sjukhusvård och även mer IVA vård framöver men prognoserna talar inte för att det ska bli lika många som i april. Mestadels unga kommer bli smittad och till stor del sk klustersmitta.

När det gäller skyddsutrustning så har vi tillsammans med Umeå och Skellefteå kommun gemensamt beredskapslager så vi klarar oss minst 3 veckor på det lagret plus det vi har själva. Vi har inga signaler på att vi inte får tag i material eftersom.

Så bara du och jag sköter vårt så är Region Västerbotten väl rustat för en andra omgång och betydligt bättre rustad än vi var i mars-april.

Vi har diskuterat delårsrapporten fram t o m augusti och där finns många intressant inspel. Det är en ackumulerat budgetunderskott på 561 miljoner. Puh.. över en halv miljard överförbrukat av skattebetalarnas pengar i framtiden. Vi har också minskade intäkter på 188 miljoner. Verksamhetens nettokostnader ökar och personalkostnaden ligger på ett budgetöverskridande på 175 miljoner. Så alla siffror pekar åt fel håll. SKR har gjort en jämförelse över landet och faktiskt sagt att vi i Västerbotten har sämsta ekonomin i landet.

Bokförda merkostnader för Corona är 84 miljoner. Dessa har vi eftersökt från staten. Sedan kommer en till sökmöjlighet längre fram. Vi har inte tagit med dessa intäkter i vår bokföring som vissa andra regioner gjort. God ekonomisk hushållning bokför inte intäkterna för dom kommit.

Så oj vad det finns utmaningar så vi som opposition jagar på majoriteten.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.