Avlidna vänner och NATO baser hit och dit

2024 är året då två kamrater, Rabbe Sjögren och Tord Renström tagit ned skylten. De båda var nyckelpersoner i den hembygdsrörelse som finns i Obbola och Holmsund och pionjärer inom respektive organisationer tillika nyckelpersoner och eldsjälar i en rad olika föreningar.  Båda var också aktiva på många andra sätt i lokalsamhället och i stort i livet. Det var levande, aktiva, tyckande och agerande människor med stora hjärtan. Formellt stod vi på olika sidor på höger-vänster skalan men vi samarbetade alltid bra i de lokala frågorna och i synnerhet rörande allt historiskt arbete. Storpolitiken fick och kunde inte ställa sig i vägen i engagemanget oavsett om det rörde cykelbanor eller nya översiktsplaner. Ömsesidig respekt vanns på en enkel grund: Att de som berörs av beslut ska få vara med och påverka besluten.

Man kan bara konstatera att sakteliga så börjar den äldre generationen i civilsamhället tacka för sig. Det kommer bli ensammare och ensammare bland oss yngre som kämpar vidare. Det behövs en, tio, hundra till som ägnar sådan kraft till lokalsamhället som dessa två gjort. Det finns även goda exempel på andra eldsjälar som kämpar vidare. Men sakta måste vi förstå att inga andra än de som är medelålders och ungdomar idag är de som måste lyfta upp fanorna efter de veteraner som överlämnar arvet vidare.

Aktiviteter:
I Rabbes ära kommer Obbola hembygdsförening arrangera en vandring på Fornstigen den 7 September 12-14. Undertecknad är guide.

Styrelsen för Stiftelsen Västerbackens Sågverksmuseum har sammankallats för att se hur vi på bästa sätt också kan hedra Tord framöver. Vi behöver dock lite arbetstid.
Nu lite kommunpolitik…

Nato hit och dit:
I går diskuterades NATO tydligen i kommunpolitiken. Fokus var på det här CBRN-centret, natobaser och förbjuda kärnvapen i Umeå kommun. En rörig debatt.

I sak vill jag bara konstatera att debattörerna missade en detalj.
I och med inträdet i NATO har redan hotbilden höjts och det har ingenting med kärnvapen, CBRN-centret, natobaser eller kommunens åsikter att göra. Det är en konstig, reaktiv, åsiktsdebatt som inte tar fasta på vars vi är i tidslinjen.

Hotbilden mot Umeå har höjts för att Umeå är en logistiknod i öst-västlig riktning och har en hamn och möjligen, kanske, i en framtiden en bro. I och med inträdet så blir denna koppling per automatik militärt intressant för en motståndare. Hotbilden har alltså redan klickat upp några snäpp och som vanligt så är det i Holmsund/Obbola som i huvudsak berörs när vi pratar försvarsfrågor. Debatten i kommunen igår kommer nog snarare ifrån soppan i hur vi blev medlem i NATO, och bristen på debatten, än detta faktum. Man kan väl också notera att saker ”Inne i Umeå” alltid fångar blicken hos lokalpolitiker. ”Detaljer” som typ hamnar tenderar glömmas bort. Vi får hoppas ansvarig myndighet är lite vaknare i den strategiska situationen än kommunfullmäktige.

Framtida publikationer:
Som vanligt en ledartext i Folkbladet var 14:e dag. I nästa Obbolakrönika kommer en längre text om Kalla Kriget i Obbola samt en ännu längre, heltäckande text, som handlar om Spärrbataljon Holmsund har också inskickats till I20 stipendiefond i ett försök att finansiera en tryckning. Stort tack till veteraner och andra. Några har bett mig återpublicera Rostbotten men vi får se hur det blir.

Var aktiv i lokalsamhället. Organisera dig. Läs inte bloggar. Lär känna din granne. Hörs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.