93 lokalvårdare på en topp VD

I en tid av räntehöjningar, inflation, dyrare mat, dyrare bensin, dyrare el och eftersviterna av en pandemi så fortsätter klasskillnaderna att spåra ur fullständigt. Ansvaret hamnar alltid hos oss som jobbar. Aldrig till matjättar, elbolag eller banker.

I år så går det 93 lokalvårdare på en topp VD. I flera olika branscher försöker man synliggöra just sin bransch och skillnaderna. Dessa skillnader har ökat varje år man kollat på statistiken.

För egen del så blev det ett litet konstverk på lunchen. Att hitta 93 saker av någonting, bara det, var svårt.

 

4 kommentarer

  1. Christer

    Fast jag måste erkänna att det är lite otydligt var du vill komma med ditt resonemang? Menar du att dessa 93 lokalvårdare ska gå till sina arbeten utan att ha en arbetsledare som leder och fördelar arbete under veckan? Ska de bara planlöst gå i väg och vårda lokaler där de tycker att det behövs?
    Nog kan det väl vara på sin plats att någon skapar en struktur, så att lokalvårdarnas arbete blir tidseffektivt? Eller har jag missat något?
    Eller är det antalet lokalvårdare kontra just VD:ar du hänger upp dig på?
    Om vi förenklar saker, kanske lite grovt, men för att illustrera (lite som du gjort med dina pennor) så kan man kanske översätta VD till företagare. Menar du då att vi ska ta bort VD:n/företagaren? Det är klart att då blir det ju 93 lokalvårdare som inte kan jämföras med en VD-lön. Fast samtidigt skulle dessa 93 lokalvårdare sakna arbete, eftersom ingen egenföretagare investerat, vågat satsa och slitit hårt innan företaget var uppbyggt och etablerat och kunde skapa 93 arbetstillfällen.
    Man kanske ska tänka hela vägen för att få en sann bild av verkligheten, eller vad tycker du?

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Hej Christer ursäkta för sent svar. Här kommer några svar. Sent omsider då jag inte kollar här dagligen.

      ”Menar du att dessa 93 lokalvårdare ska gå till sina arbeten utan att ha en arbetsledare som leder och fördelar arbete under veckan?”
      – Nej leda och fördela gör arbetsgivaren. De har också arbetsmiljöansvar t.e.x. Lokalvårdare leds och fördelas oftast av en chef dock sköts en dagliga planeringen självständigt och kollektivt om det ska vara så effektivt som möjligt, sett till forskningens slutsatser i branschen.

      ”Ska de bara planlöst gå i väg och vårda lokaler där de tycker att det behövs?”
      – Nej. Lokalvård upphandlas självfallet med avtal mot kund.

      ”Nog kan det väl vara på sin plats att någon skapar en struktur, så att lokalvårdarnas arbete blir tidseffektivt? Eller har jag missat något?”
      – Ja självklart. Detta görs bäst genom kommunikation mellan avtalskund, chef och anställda via t.ex. APT.

      ”Eller är det antalet lokalvårdare kontra just VD:ar du hänger upp dig på?”
      – Det är det inlägget handlar om ja. Om inkomstskillnaderna generellt i samhället.

      ”Om vi förenklar saker, kanske lite grovt, men för att illustrera (lite som du gjort med dina pennor) så kan man kanske översätta VD till företagare. Menar du då att vi ska ta bort VD:n/företagaren? Det är klart att då blir det ju 93 lokalvårdare som inte kan jämföras med en VD-lön. Fast samtidigt skulle dessa 93 lokalvårdare sakna arbete, eftersom ingen egenföretagare investerat, vågat satsa och slitit hårt innan företaget var uppbyggt och etablerat och kunde skapa 93 arbetstillfällen.”

      – Nej du gör en felaktig liknelse. 99% av alla vanliga företagare uppbär inte samma lön eller makt som en topp VD. Huvuddelen av småföretagare i branschen är mer lika arbetare i både lön och arbetsmiljö och makt jämfört med de topp VDs som jämförs med i LOs rapport. En vanlig företagare har inget gemensamt, överhuvudtaget, med en topp VD.

      ”Man kanske ska tänka hela vägen för att få en sann bild av verkligheten, eller vad tycker du?”
      – Absolut.

    • holmsundarn (inläggsförfattare)

      Har ingen aning vad han exakt tjänar men kommuntoppar kvalar väl in sig på ca 30 st i dagsläget ungefär om vi ser på skillnaden på toppar inom privata näringslivet (som dessa siffror baserar sig på) kontra offentlighetens olika chefspositioner. Förjävligt oavsett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.