Ingemar Sandström, oppositionsråd, Nordmaling

Om livets små förtretligheter och glädjeämnen

Deadlines och ackord

Jag gillar verkligen båda begreppen i rubriken. Det beror kanske på att jag i nästan hela mitt yrkesliv haft förmånen att själv i hög grad få bestämma mina egna arbetstider. Nåja, bestämma och bestämma är kanske en sanning med överdrift! I servicenäringarna (och vilka näringar är inte det nuförtiden?) är det ju kunden som ställer krav på tillgängligheten och öppettider, så riktigt själv kan man ju inte bestämma sina tider. Men med den lilla inskränkningen har jag ändå kunnat arbeta hur länge och mycket som helst under en period, för att sedan kunna avsluta en arbetsdag redan vid lunch eller vara ledig en fredag för jag har klarat av det som var målet snabbare än den deadline som var bestämd. Lite samma sak som när man fick jobben på ackord: När jobbet var klart var det klart, och när och hur jag ville spendera tid för att få det klart var min egen ensak. Ännu idag använder jag mig av begreppen; beslutar vad som skall/behöver göras och inom vilka tidsramar, sedan disponerar jag tiden efter prioritet eller andra krav. Tillfredsställelsen att vara klar i god tid före deadline ger ny energi och resurser till övriga uppgifter och aktiviteter. Även inom turismutbildningen som jag är involverad i följer man samma regelverk; det är och förblir elevernas egen ansvar att uppgifter, prov och arbetsmaterial ska vara klart inom givna tidsramar, och hur sedan eleverna löser det är deras problem. En del sitter kvar i skolan och gör färdigt, andra vill göra jobbet i grupp under kvällstid, några föredrar att sträckjobba under söndagen, men alla vet när jobbet ska lämnas in, och alla håller sina deadlines. Det kallas visst frihet under ansvar….
Det är märkligt att vi fortfarande i Sverige till största delen avlönar medarbetare efter närvaro på arbetsplatsen räknat i timmar (det har vi tydligen gjort sedan Taylors dagar) och inte efter vad man faktiskt uträttat eller presterat dessa timmar. Våra mest använda lönesystem bygger ju på den tidigare befattningsnomeklaturen, där varje funktion definierades med utbildningskrav, arbetsuppgifter och lönenivå. Och än idag tror jag alla har egna erfarenheter från arbetsplatser, där ett antal medarbetare med samma befattning och samma antal månadstimmar har identisk lön, fast alla observerar att några högpresterar, några gör det som förväntas och några ägnar större delen av arbetsdagen till något oviktigt eller lågpresterande. Kan det vara Jante som spökar, eller ännu värre; den kungliga svenska avundsjukan att någon ska få det bättre än jag? Tror visst att det var det sistnämnda för ett par år sedan då man tog bort brevbärarnas rätt till ackord på den egna postrundan…..
Själv har jag ett antal deadlines och ackord nu under ledigheten. Friggeboden är planerad i etapper, dagens deadline var att vara färdig med innerpanel på väggar och tak inklusive isolering överallt. Klockan 19.05 stängde jag av cirkelsågen, la undan hammaren och njöt av resultatet av mitt ackord!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.