Gaddafi är död

Mannen vars namn kunde stavas på 32 olika sätt  t. ex. Qadhdhafi, Khaddafi, Khadaffi, Kaddafi eller Qaddafi kommer inte besvära västvärden eller Libyens folk något mer. Han sköts nämligen till döds idag när han försökte fly med en konvoj från staden Sirt. Han kröp in i en vägtrumma mycket likt de "råttor" och "kackerlackor" han själv föraktade och baktalade. Därifrån drogs han ut och sköts bland annat i huvudet och benen, han dog senare varför tidningar fick anledning att uppdatera nyhetsstatusen. Gaddafi som svurit att dö martyrdöden gick istället fega-uslings-döden till mötes.

Diktatorn blev 69 år gammal, sörjd av ingen.

Etiketter: , , , , , , ,

7 kommentarer

 1. Aroon

  Ett problem är löst och glädjeyran är på topp. Men vad kommer sedan? Vi har ju Israel/Palestina-frågan och allt hänger ihop. Varför tror du Israel frigav så många palestinier i utbyte mot en israelit? Jag tror helt enkelt de (Israel) är skraja nu när Egyptens f d president är undanröjd. Han skapade trots allt en viss stabilitet och då för Israel. ”befriade folket” som vi nu ser kommer knappast nöja sig med att Israel trampar andra arabbröder på tårna. Den som lever får se….

 2. Jimmy Lindberg

  Svar till Aroon (2011-10-21 09:46)
  Ja det är nu prövningen, den verkliga utmaningen börjar. Att tillsätta en demokratisk skara som ska företräda folket och stammarna, Libyen är ju som bekant ett land med många småpåvar… Jag tror det kan bli svårt att blidka dessa. Israel/Palestina konflikten är en annan sak. Varför de bytte ut 1000 palestinier mot en Israel var dåraktigt, man ska väl inte förhandla med terrorister (Hamas)? Menar inte den palestinska halvstaten. Tror kanske de gjorde det för att visa att de är mer värda, eller så var det politiskt motiverat? Ledningen är inte omtyckt nu så de ville väl visa handlingskraft och att de inte lämnar någon israelisk soldat efter sig.

 3. Peter Åberg

  Risken är att starka islamistiska krafter tar över i Libyen, då det bl a kan vara ett sätt att undvika klankrig. Religionen och kyrkan kan bli den enande kraften och Libyen kan gå mot en framtid som ett nytt Iran. Detta speciellt då Islam har en mycket mer framträdande roll i Libyen än i sina grannländer. Den som lever får se.
  När det gäller ”fångutväxlingen” med Israel så tror jag att två starkt vägande skäl är att Israel värnar starkt om sina medborgare och speciellt sina soldater samt att många av de utväxlade fångarna varit fångar mycket länge och det kostar den Israeliska staten stora pengar. Det är inte första gången man utväxlar fångar på detta numerärt ojämna sätt. Rekryteringsbasen för palestinska terroraktiner mot Israel är andå så stor att detta inte påverkar Israels säkerhetsläge och säkerhet är något man är bra på att bedöma i Israel.
  Varför kastar jag mig då in i denna diskussion. Jo jag har en morbror och kusiner i Israel och hade en mor som liksom sina systrar satt fångar i auschwitz under andra världskriget, viket gör att jag följer utvecklingen i mellanöstern och arabvärlden med ett stort intresse.

 4. John

  Ja vadå. Om man läser historien om Gadaffi så har han ju haft stöd från Stormakterna med USA i spetsen som inte har brytt sig särskilt mycket om folket och Demokratin i landet. Bara Oljan. Vad blir det nu , ja förmodligen och helt säkert en ny Despot som ska mörda sitt folk och göra sig rik på Oljan . Eller tror du att alla problem nu är lösta nu i o med Gadaffis död .

 5. Jimmy Lindberg

  Svar till John (2011-10-24 23:59)
  Nej det är nu prövningan börjar. Men jag tror att det finns starka krafter hos folket, en önskan om normalisering med väst och en mer dräglig tillvaro. Det blir troligtvis styrt av ett islamistiskt parti i fortsättningen, men huvudsaken att det sker på demokratisk väg. Att de går att rösta bort och att de inte inför sharialagar. Jag tror inte att de kommer att bli modernt i ett trollslag. Huvudsaken är att makten kan utbytas demokratiskt vid val. Då är jag ganska nöjd. tror att det är mer än oljan som spelar roll, i alla fall för Europa… EU hade ju flera avtal med Kadaffi som handlade om att hejda invandringen över havet.

 6. Jimmy Lindberg

  Svar till Peter Åberg (2011-10-24 20:55)
  Tyvärr är det väl bara religionen de har gemensamt och kan enas om. Det är tragiskt att inget annat parti än islamisterna hade förberett sig med valkampanjer och vallöften etc. känns som det var en given utgång på förhand. Din åsikt om israel palestinkonflikten gör dig ganska unik som vänstermänniska, inte ofta jag pratat med en som ”håller” på israel. Nu har en liknanade fångutväxling skett med egypten då tror jag förhållandet var 25/1.

 7. Peter Åberg

  Det har skett fler fångutväxlingar, dessutom sker detta inte alltid med medias vetskap,tro mig.
  Att jag ”håller” på Israel är väl kanske inte så konstigt med min etniska bakgrund. Däremot är jag inte alltid imponerad av Israels agerande. Vissa avarter i Israels agerande beror på hänsysntagande till starkt konservativa och ortodoxa judiska grupperingar. Vissa av dess ortodoxa gruppeingar är minst lika fundamentalistiska som de mest extrema islamistiska grupperna. Statsmakten ser sig tyvärr tvungen att i alltför hög grad skydda även dessa grupper vilket får en förödande inverkan på de fredsinitiativ som hittills alltid har misslyckats, troligen just på grund av detta. Ta bara alla illegala judiska bosättningar på ockuperat område som exempel. Sen finns även en utbredd mentalitet i Israel att man som människa står över araberna i människovärde. På båda sidor finns starka krafter som inte vill ha fred.
  Jag försöker bara vara realist. I en konflikt som pågått så länge med så starka religiösa inslag visar historien att det är mycket svårt att hitta en hållbar lösning. Jag för min del tror inte att mellanöstern kommer att vara stabilt ens vid mitten av detta sekel. Den som lever får se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.