Lapplandsupproret

Av , , 1 kommentar 14

Bra att folk börjar sluta upp bakom Doroteainitiativet. Jag tycker att vi bör ena och organisera denna stora del av landet som avfolkas. Sjukvården är frågan som väckte inlandets vrede, i människor som annars tiger och låter det bero. Vad ska vi göra av detta? Hur kan vi effektivt påverka den regionalpolitik som förs och förts? Vad vill Lapplandsupproret uppnå i bred bemärkelse?

Ska klargöras att uppror i ordets rätta bemärkelse är straffbart tillsammans med högförräderi. Det är snarare historien än juridiken som på längre sikt avgör om upproret var berättigat eller ej. Här förekommer inte vapen och inte sten.

Skatt på drivmedel

Av , , 10 kommentarer 7

Nu har röda faran återkommit och hotar således återigen vår nationella välfärd, därför finns det en anledning att skriva ett inlägg för de ledbara procenten. Presis som Hans-Inge Smetana tar upp så är bensinpriset en fråga av avgörande betydelse för inlandets framtida konkurrenskraft och överlevnad.  Varför är det så? Jo, eftersom vi är mer beroende av fossila bränslen än man är i övriga landet. Det finns bussar och tåg även hos oss men de går dels på fossila bränslen och dels trafikerar de vägnätet endast när arbetskraftsreserven kan nyttja dem. Hur många procent av inlandsbefolkningen reser kollektivt till arbetet? En procent strax under den andel som skulle kunna resa kollektivt. Orimliga höjningar av bränslepriset för att attrahera en liten procent individer riskerar att förgöra vår konkurrenskraft regionalt och nationellt. Man måste komma ihåg att bensin är en vara som är okänslig för prishöjningar, vi kommer ändå att tanka våra bilar i samma grad. Precis som vi skulle handla lika mycket mat för att mätta hungern. Vi måste äta och vi måste ta oss till arbetet. Inser man inte det och likt Miljöpartiet bidrar till att straffskatta oss glesbygd och "låginkomsttagare", som vi i Norrland i resonemanget ändå är jämfört med övriga landet, så kommer det att få ödesdigra konsekvenser. En politik för alla kommer mörda inlandet, man måste skilja mellan inland/glesbygd och storstad då det råder helt skilda spelregler. Och låt detta kosta, det blir ändå bara korvören i ett nationellt perspektiv. Vi kan ju skära ner på slöseriet istället. Nej, vi ska ha tillgång till samma service som övriga landet, ambulans i Åsele och Dorotea oavsett om det kostar 30 gånger så mycket per person som i Umeå. Om vi vill att hela Sverige ska leva förstås? Annars kan vi asfaltera och göra parkeringsplatser av rubbet. Sätt er ner och författa en övergripande blocköverskridande inlandsstategi. Halva landet avfolkas!

  2010 2011
2401 Nordmaling 7098 7048
2403 Bjurholm 2460 2431
2404 Vindeln 5507 5434
2409 Robertsfors 6831 6762
2417 Norsjö 4304 4237
2418 Malå 3274 3230
2421 Storuman 6120 6026
2422 Sorsele 2736 2729
2425 Dorotea 2878 2862
2460 Vännäs 8414 8465
2462 Vilhelmina 7135 7048
2463 Åsele 3039 3007
2480 Umeå 115473 116465
2481 Lycksele 12376 12343
2482 Skellefteå 71641 71580
Folkmängd efter region och tid

Gaddafi är död

Av , , 7 kommentarer 5

Mannen vars namn kunde stavas på 32 olika sätt  t. ex. Qadhdhafi, Khaddafi, Khadaffi, Kaddafi eller Qaddafi kommer inte besvära västvärden eller Libyens folk något mer. Han sköts nämligen till döds idag när han försökte fly med en konvoj från staden Sirt. Han kröp in i en vägtrumma mycket likt de "råttor" och "kackerlackor" han själv föraktade och baktalade. Därifrån drogs han ut och sköts bland annat i huvudet och benen, han dog senare varför tidningar fick anledning att uppdatera nyhetsstatusen. Gaddafi som svurit att dö martyrdöden gick istället fega-uslings-döden till mötes.

Diktatorn blev 69 år gammal, sörjd av ingen.

Hjälp Håkan Juholt

Av , , 7 kommentarer 11

Klart vi ska arbeta i vårt anletes svett och betala boende för Juholt och hans familj liksom vi betalat för (s) toppars vanor före honom. Solidaritet heter det väl på skatte- och ansvarssmitarspråk? Jag tycker att det här fått allt för stora proportioner, precis som om det vore något nytt. Det är väl därför mediadrevet är som galna nu, de är ute efter nyheter? Nä nu glömmer vi det här, vi sopar det under mattan. En partiledare som representerar folket skall väl vara just folklig? Nu när det visar sig att han är lika genomrutten som alla vi andra då blir det liv i lådan. Nä, nu har jag inte tid att skriva längre skall iväg och jobba natt så socialdemokratin går runt, för vi klarar väl oss inte utan dem?

Anonyma kommentarer

Av , , 3 kommentarer 12

Eftersom det diskuterats kring näthat och anonymitet den senaste tiden tycker jag det inte är mer än rätt att jag också belyser ämnet. Min åsikt är som följer, det är bra med anonymitet, det blir mycket mer intressant att läsa, dessutom kommer det fram sånt som svensken är alldeles för rädd att säga annars. För de flesta är räddhågsna harar efter år av neutralitet och jantelag… Självklart bör det vara någon form av kontroll av de inlägg som postas precis som det också är i dagsläget. Klarar man inte av sakliga kommentarer av kritisk art bör man kanske ta sig en funderare, men självklart kommer det alltid finnas dem som skriver helt utan verklighetsuppfattning.

Sen är det ju det här med same- och renägarmobbningen som sker online. Vad beror det på? För det måste ju komma någonstans ifrån, någon liten fimp som ligger och glöder eller kanske är det ischiasnervens symptom som driver fram somliga folkilskna människors innersta tankar. Eller så är det den Svenska avundsjukan. Den senare kan vi ju enkelt råda bot på, tillåt vem fan som helst att bli lapp. Ska republikanerna tvinga Hans Majestät att abdikera ska väl det bli fritt fram för vem som helst, same som svensk, att skaffa renmärke och bli "vildmarkscowboy".

Åter till ämnet anonymitet, det brukar sägas att "om man inte kan stå för det man skriver bör man hålla käft". Det ger en trevligare debatt men om man inte ska kunna skriva något av rädsla för att förlora jobbet eller göra sig ovän med någon tycker jag att man går miste om en värdefull grej. Nämligen bland alla onödiga och stupida inlägg hittar man de ärligaste och mest utlämnande kommentarerna, där folk i skydd av anonymitet faktiskt kan berätta intressanta saker. Mutskandaler, livsöden, ange brottslingar, hjälpa folk i knipa, och så vidare.

 

Länge leve anonymiteten och friheten.

Alla ska få jobb! Hurra

Av , , 12 kommentarer 12

Enligt Håkan Juholts sommartal idag utlovades en satsning på att alla ungdomar i landet ska ha rätt till minst tre veckors sommarjobb till avtalsmässig lön. Det låter väl jättebra?

Det är viss skillnad mellan att vilja att alla arbetslösa ungdomar ska ha ett jobb och att lova att de också ska få ett. Om det var möjligt att erbjuda alla ungdomar ett arbete skulle de också redan nu ha ett arbete under sommaren. Vad partiledaren säger är att det offentliga ska ordna jobben genom konstgjord andning och genom ökad statsskuld. Det är endast genom att ytterligare öronmärkta medel tilldelas kommunerna som Juholt kan fullfölja ett sådant löfte och de pengarna finns inte i dagsläget för då skulle de användas. Att ungdomar är arbetslösa är inget önskvärt scenario det har en rad negativa implikationer på vårt samhälle både på kort och lång sikt, jag tror alla vill att arbetslösheten ska vara 0% men det fungerar inte så i verkligheten. Att samhället ordnar jobben är ingen lösning det är inte ens önskvärt. Marknaden ska ordna jobben och det offentliga ska stå för samhällsservice, utbildning och omsorg. Inte agera arbetsgivare med lånade pengar. Man behöver inte fundera länge innan man drar sig till minnes och förstår vad sådan ansvarslös politik leder till, se bara på medelhavsländerna Grekland, Spanien och Italien. En stor statsskuld innebär ökad känslighet vid höga räntor vilket skulle vara förödande för en liten öppen ekonomi som Sverige.

Åtgärder för att lösa ungdomsarbetslösheten blir istället effektivare om man stärker svenska företags konkurrensmöjligheter på den globala marknaden. Att spruta pengar (med penningabrandslangen) där det brinner kommer endast leda till att de brinner upp fort som tusan. Det är förvånande ansvarslöst av Juholt att säga något dylikt, jag tror nog att det var valfläsk som gled ur munnen i en utandning igår. Uppeldad av de röda fanorna och tomheten i blicken av de sina gick han över gränsen som vi sett så många gånger förut. Jag trodde i ett ögonblick att det skulle bli match men Håkan är ingen Göran, inte ens med hans välvuxna snorbroms.

 

Afrikas eviga dilemma

Av , , 8 kommentarer 10

"Svenskt bistånd sänks när Afrika svälter". Ja så låter det nu när en del av Sveriges bistånd allokeras om från att uteslutande vara majs, ris och försnillbara Euros till att även handla om avskrivning av skulder. Men de fyra socialdemokraterna som hävde ur sig detta resonerade förmodligen som gamla VPK-räven Gudrun som gärna tyckte att Sverige skulle ha en stor statsskuld. Jag måste citera en sosse som jag faktiskt gillade "Den som är i skuld är inte fri", det var det ingen mindre än Göran som sa… Men det är så sant, kortsiktighet kanske kan vara angeläget i en krisartad situation som det är just nu på afrikas horn men det ska inte klagas på Sverige när vi hjälper till, tycker allvarligt det är osmakligt. För att återgå till det inledande citatet om afrika som svälter, för att vara krass och måhända också cynisk: Så har det varit i hundratals år och oavsett hur mycket bistånden än ökar kommer det att vara människor som svälter. Det handlar om en överbefolkning i förhållande till jordens förutsättningar och det är ett globalt fenomen men naturligtvis drabbas de svagaste först och vi sist. Vad ska man då göra? Om man vågade tänka långsiktigt och betala av ländernas skulder så skulle de kunna få börja om på nytt utan att vara låsta till att betala räntor i evig tid, men å andra sidan kommer några tiotals miljoner barn, kvinnor och män att dö svältdöden. Det kallar jag ett dilemma och en rävsax som kanske EU inte har något emot att Afrika befinner sig i ur ett globalt handelsperspektiv. De är låsta, vi får billig mat och billiga resurser i utbyte mot lite bistånd nu och då.

Smärtsamma åtstramningar just nu

Av , , 18 kommentarer 9

Grekland genomgår just nu en stor strukturförändring och även om det är blodigt för det flesta så kan jag inte se något annan lösning. En ekonomi som är så föråldrad och övervärderad är svår att finna inom Europa. Fackens makt är på tok för stor och här ser man effekterna av det förvridna styrkeförhållandet. Ett exempel på absurda anställningsprivilegier läste jag om i svd. Det handlade om en extra betald halvtimme för varje anställd med dieselbil eftersom de skulle förglödas innan och efter arbetsdagen. Så var det på 70-80-tal men reglerna kvarstår än idag, de är praktiskt omöjliga att avskaffa. Endast ett exempel på en marknadsimperfektion i den grekiska soppan.

Här har vi en överstatlig fördel. Det är bra att Grekland "lämnat nycklarna till EU" som nu har en chans att ordna saker och ting utan att vara bakbunden av den fackliga nomenklaturan som vuxit sig för stor och för stark. Maktförhållanden måste vara jämna annars blir det fruktlöst.

Storumandagarna i helgen!

Av , , Bli först att kommentera 7

Fredag, lördag och söndag ska man inte vara någon annanstans än i Storuman! Hemvändardagar, marknad och hotellkväll nu ikväll och i morgon dansgala med bland andra Måns Zelmerlöw. Jag tänker ta mig några öl och ha trevligt. Kanske diskutera med några överförfriskade? Säger som sossarna, alla ska med!

 

http://www.vildmannen.com/default.asp?pageid=21190&path=7832

Dansgalan inträde: Tror det brukar vara 250:-

Storuman Camping: 0951-140 09

Grekisk sallad?

Av , , Bli först att kommentera 3

Bör EU slänga ut Grekland ur EMU samarbetet? Kom nyss hem från två veckors vistelse på Rhodos och där märker man inte av den ekonomiska kris som Grekland nu befinner sig i efter att ha levt över sina begränsningar en längre tid. Kanske är det för att turismen där skjuter in kapital hela tiden? Jag tror däremot att det är värre ställt på fastlandet där fler har offentliga anställningar. Gemene Grek verkar inte heller veta hur illa ställt det är för landet, de jag talat med verkar tro att det är EU:s fel och helst av allt vill de ha Drachmerna (den gamla valutan) tillbaka, som om det skulle lösa alla problem. Kanske vore det ett alternativ, Grekland har ju trots allt lurat sig in i EU/EMU genom att ljuga om sitt ekonomiska läge så varför inte kasta ut dem? Annars är det ett trevligt land att vara i, billigt och trevligt men dock okunnigt folk =)